28 Септември 2021вторник05:20 ч.

Снимки личен архив

Срещи

Цвети и Светльо: Важното е музиката да живее в сърцето

С новата ни песен "Не се предавам" искаме да вдъхнем кураж на хората, споделиха изпълнителите от Еxpose

/ брой: 5

автор:Альона Нейкова

visibility 764

ЦВЕТЕЛИНА МАРИНОВА и СВЕТОСЛАВ ВЛАДИМИРОВ са по-известни като Цвети и Светльо от дует EXPOSE. Изпълнителите са едни от най-стойностните български артисти, които не се стремят на всяка цена да предизвикат вниманието на медиите и не вдигат излишен самоцелен шум за изявите и проектите си. А искрено се наслаждават на това, което правят, пеят с мисъл, търсят смисъл и не се отказват от истинските ценности.

"Сегашната ситуация е време за равносметка"

"Не можеш да излъжеш публиката"

- Новата ви песен "Не се предавам" е много ярко доказателство, че кризата, причинена от коронавируса, може да вдъхновява. Но все пак - какво ви дава сили и увереност да гледате напред въпреки нелеката ситуация?

Цвети: Вдъхновените са вдъхновени завинаги! Духът не може да бъде прекършен! Нещо повече - той дори показва своята мощ точно в моменти като този: когато всички емоции се засилват, сетивата са изострени, усещанията са интензивни и могат да се превърнат в изкуство! Ние мислим, че точно в момента не може да спрем, не може да престанем да творим. Вярваме, че музиката е по-силна от вируса! 

Светльо: Точно в тези времена музика ни трябва... много музика. Необходима е както за нас, изпълнителите, за да ни държи буквално живи, така и за хората, които релаксират, преживяват текста и мелодията. Помислете само: какво би се случило, ако живеем в тишина?...

- Независимо от сложната финансова обстановка за повечето творци и артисти, вие не залагате на комерсиален проект, а държите на смисъла, на желанието да се повдигне духът на хората... Защо?

Светльо: Защото вярваме, че трябва да правим това, което мислим и чувстваме. За хората, които действат така, е ясно колко трудно е това - да изразиш себе си по начина, който смяташ за най-правилен. Вие, журналистите, също може да го потвърдите. Понякога сигурно и на вас ви се е случвало да пишете за хора, които не харесвате, или да кажете думи, които не мислите. Но все пак, ако си човек с морал и мисия - правиш всичко възможно да изразиш себе си и да кажеш собствената си истина.

Така се случи и с новата ни песен "Не се предавам", която предизвика такъв голям отзвук. Имахме нещо силно и въздействащо, което пожелахме да кажем. Искахме да дадем кураж, първо, на себе си, а, после, и на колегите ни, с които сме заедно в тази трудна ситуация. И ето, че от НФК подкрепиха идеята, за да я реализираме по най-добрия начин.

- Направихте и страхотен клип към тази хитова композиция. Как подбрахте екипа и какво ви костваше да убедите грацията Невяна Владинова, момчета на Деян Топалски, Марин Романов и Соларис да участват във видеото?

Цвети: Много е хубаво, когато има толкова хора, които вярват в нас и застават зад идеите ни. Въпреки изолацията и многото други ангажименти, всеки от тях веднага се съгласи да участва в нашия проект. Това е момент, който те кара да се вълнуваш силно и да вярваш още повече в себе си и в това, което правиш. 

Светльо: Всички харесаха песента и реагираха много емоционално, от първо слушане. Всеки от героите в музикалната ни история дори сам даде идеи, с които да допринесе за развитието на образа в песента. Невяна Владинова дойде с всичките си спечелени медали; клоунът Марин, който много разчувства зрителите, ни показа своите скрити от публиката моменти; преобразяването на Соларис и чистите му сини очи, в които има толкова тъга, но и решителност; тежките тренировки на боксьорите; достолепието на цирковата арена... Всичко това се комбинира в невероятна симбиоза, благодарение на хората, които се включиха в изпълнението. Страхотно се почувствахме!

- Колко време ви отне създаването на видеото и кои моменти от снимките са ви направили най-голямо впечатление?

Светльо: Ние не пестим време, когато създаваме нещо ново - сега също беше така. Режисьорът Станислав Христов е абсолютен перфекционист и не допусна да има слаби моменти и кадри, които да не са на високо ниво. Все пак той режисира едни от най-популярните телевизионни формати, както и видеоклипове на най-големите български звезди. Целият му екип доста време подготвяше всичко, преди да започнат снимките. Но мисля, че ефектът си заслужаваше.  

Цвети: И след като имахме толкова добра подготовка, снимките минаха забавно и леко. Искаме да изкажем и специалните си благодарности на цирк "Колозеум" и особено на нашите нестандартни партньори, уникалните, огромни, красиви камили. Чувството да си до такова благородно живо същество е почти нереално. Султан ни партнираше перфектно, истински артист, професионалист (усмихва се). Беше незабравимо. Цялата тази магия на цирковото изкуство ни пренесе в друг свят. Беше впечатляващо, наистина.

- Как си представяте хората, които ще слушат "Не се предавам" и ще гледат клипа? Какви реакции мислите, че ще предизвикате у публиката?

Цвети: Всеки може да открие себе си в тази песен. Наистина всеки! Нима някой не е изпадал в момент, в който си е мислил, че е на дъното и връщане нагоре няма?! Нима има човек, който да не е плакал отчаяно, но в следващия миг да намери сили в себе си и да се изправи?! Защото, в крайна сметка, този живот трябва да се изживее! Мисля, че хората ще се разчувстват. И ще си кажат, че могат да продължат, независимо от всичко. Всъщност, веднага след излизането на "Не се предавам" в медийното пространство получихме доста такива съобщения и коментари в социалните мрежи. Много хора ни споделиха, че слушат песента отново и отново и тя им дава сили.

Светльо: Още преди настоящата карантина, предпремиерно я изпяхме на живо и след втория припев публиката започна да пее с нас. Веднага запомниха текста и уловиха мелодията. За мен това е най-голямото доказателство, че една песен ще живее в сърцата на хората и ще ги вълнува силно. 

- Кога и как проумяхте, че не бива да позволим тази патова пандемична обстановка да ни сломи? 

Цвети: Още първото затваряне, когато "от днес за утре" отпаднаха всичките ни участия, концерти, планове... Май тази ситуация е и време за равносметка. Някак изпитва хората и взаимоотношенията дори. Проверка за това кой как ще се справи и дали ще се откаже от мечтите и пътя си. Странна беше изминалата година, много странна...

Светльо: Нито за миг не се поколебахме и продължихме да работим върху песните си. Това е начинът да не изгубим музиката. Всички хора, с които работим, проявиха разбиране и продължиха да се трудят с пълна сила. Това е... Не се предаваме!!!

- Колко силно човек трябва да вярва в посланието на думите и мелодията, че да го предаде и на другите с помощта на музикалното изкуство?

Цвети: Не можеш да излъжеш публиката! Хората са толкова сензитивни и толкова лесно улавят фалша, че веднага може да те свалят долу. Затова така наречените еднодневки в света на изкуството се появяват, опитват се да направят някакъв ход, който, да речем, е модерен в момента, вкарват предимно младата публика в заблуда и... изчезват! Защото с лъжа и без талант не става. Ние сме 20 години в музикалния бизнес и във всеки момент сме вярвали в това, което правим. 

Светльо: Когато имаш какво да кажеш, трябва да го кажеш силно и на глас. Без вяра нищо не става.

- Имало ли е други трудни моменти в живота ви - в личен и в професионален план, когато сте си казвали, че си струва да продължите?

Светльо: Имало е много, има и сега. Верният път е трудният. Ние имаме привилегията да сме двама и се държим силно за ръце. Ако единият тръгва да пада, другият му помага да стане.

- Колко пъти сте падали, но сте успявали да се изправите? Чия подкрепа в тези случаи сте усещали най-силно?

Цвети: Не веднъж сме падали и сме удряли главите си силно, но всичко се преживява. Помагаме си един на друг и разчитаме на хората около нас. Много е важно да работиш с приятели, да усещаш вярата им в теб и тяхната подкрепа. От композиторите, музикантите, режисьорите, графичния дизайнер, пиара, балета, фризьорите, гримьорите, до сценичните работници... Радваме се, че всички тези хора са наши приятели и сме успели да изградим и запазим отношенията си с тях през годините. Да работиш с екип, който те познава и ти има доверие - това е велико.

Светльо: Семействата ни също винаги са до нас и помагат. Разбират и лудостите ни. Защото, знаете ли, не е лесно да делиш дом с артист. Ние обаче имаме късмета до нас да бъдат верни приятели и близки хора. 

- Как ви е променила известността? Отнела ли ви е нещо славата или повече ви е дала?

Цвети: Да си популярен е отговорност, която трябва да поемаш всеки ден. Тъй като сме доста атрактивни на сцената и бързо разпознаваеми, често хората ни спират и заговарят. Започват да ни разказват колко много са се забавлявали на наше участие, например. Разпитват ни за личния ни живот или ни канят отново на парти. Ние винаги се отнасяме с уважение към публиката. Колкото и да ми е напрегнато и да бързам, няма как да не обърна внимание на човек, който харесва нашата музика и нас като изпълнители. Това е отношение, което стопля - за него живее артистът! 

А иначе всяка професия взима нещо, а друго ти дава. Безсънни нощи, пътуване, бързане... Но всичко това изчезва, когато излезем на сцената и видим всички тези хора, готови да пеят и танцуват заедно с нас.

Светльо: Тогава разбираме за какво е било всичко. Ние с Цвети много внимаваме да останем здраво на земята. Имали сме разкошни моменти. Години, в които не сме слизали от страниците на вестниците, вечери, пълни с участия и големи хонорари. Имали сме и времена, в които трудностите са били огромни. Но винаги сме се стараели да вървим нагоре, без да летим в облаците. Много внимаваме, за да имаме реална представа за себе си, за мястото и положението, в което се намираме. 

- Хрумвало ли ви е някога да потърсите реализация в чужбина?

Светльо: Да, ние вече имаме песни, които звучат зад океана. В днешно време няма значение къде живееш, музиката е в пространството и е напълно реално да стигнеш далеч, стига да направиш международен хит.

- Какво най-много ви липсва в дни на локдаун? 

Цвети: Живите участия, сцената, публиката!

Светльо: Да! Липсват болезнено!

- Какво ще посъветвате да направят хората, за да не позволят КОВИД-19 да отнеме безвъзвратно светлината в очите и вярата в доброто?

Цвети: Вярата е важна! Дядо Боже ще е с нас и всичко ще мине! Да се пазят всички и да не бъдат безотговорни!

Светльо: Дано сме здрави и всичко да влезе в нормалния си ход. Все пак и духът трябва да се храни...

https://www.youtube.com/watch?v=JnfebIphnqM&feature=emb_logo

Румен Радев: Обществото ни вече е зряло за промяната

автор:Дума

visibility 68

Иван Гешев се изнесе от резиденция "Бояна"

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 185

Шефът на ББР обеща сигнали до прокуратурата

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 185

Сред "първенците" сме в ЕС по работещи бедни без отопление

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 185

Пътните строители пак плашат с протести

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 185

Засякоха африканска чума в Съединение

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 185

Социалдемократите побеждават в Германия

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 185

Гърция намали мигрантския натиск

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 185

Вучич възмутен от Запада

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 185

Кратки новини

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 185

Топло до втрисане

автор:Ева Костова

visibility 76

/ брой: 185

Има ли усмирителна риза за поскъпването

автор:Мая Йовановска

visibility 123

/ брой: 185

Скопие търси сдобряване с копие

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 185

Вазовата независимост

автор:Боян Бойчев

visibility 105

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ