19 Октомври 2021вторник09:50 ч.

Цветанов, ти не си Тимошенко!

/ брой: 128

автор:Георги Готев

visibility 2097

Посещението на Цветан Цветанов в Брюксел напомня подготовка за собственото погребение. В Белгия хората в напреднала възраст масово се приготвят за неизбежното и тази последна грижа много се рекламира. Световноизвестният певец Адамо, който е един от най-популярните белгийци на възраст над средната, рекламира по белгийските телевизии услуга, наречена "застраховка, придружена с погребение". Очевидно има добър пазар за този скъп продукт, на който неволно осигурих безплатно "позициониране".
В погребалния сценарий на своята политическа кариера Цветанов се опитва да се прави на Тимошенко, т.е. на жертва на политическа саморазправа чрез съдебната система. През 2011 г. Тимошенко беше осъдена на седем години затвор. Западът не иска да чуе за основанията за присъдата и е замразил подписването на споразумението за асоцииране с Украйна заради случая Тимошенко. Официално Еврокомисията нарича това "селективното правосъдие".
В действителност Тимошенко беше осъдена за превишаване на правата си като премиер при сключването на неизгодния за страната договор за внос на газ от Русия. Съдът прие, че сделката е била неизгодна нарочно, за да компенсира Русия за неиздължена оръжейна сделка, извършена от Тимошенко в лично качество.
Вероятността обаче същият този Запад да се мобилизира в защита на Цветанов, по същия начин както за Тимошенко, е по-малка, отколкото двамата да си разменят прическите.
Тимошенко е икона на Оранжевата революция, която наистина продължава да се ползва от европейска политическа подкрепа. Цветанов не може да претендира за подобна аура. Мнозина от европейските му съпартийци допускат, че е виновен за твърде тежки престъпления и не искат да правят изказвания, които утре могат да се обърнат срещу тях. Самото свързване в едно изречение на тяхното име и това на Цветанов ги ужасява.
Скандалът с масовите незаконни подслушвания, както и този с огромното количество незаконни бюлетини, намерени от прокуратурата в Костинброд, е смутило дълбоко и най-твърдите поддръжници на ГЕРБ в Брюксел и дори в Германия, където баварският Християн-социален съюз се смяташе за основен поддръжник на българския политически експеримент, построен около личността на Бойко Борисов.
Подкрепата на различни евродепутати от ХСС беше изтъкната в прессъобщения на българската делегация в ЕНП, но самите те не направиха изказвания. Цветанов се срещна и с председателя на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс, но опитите на журналистите да изкопчат някаква декларация от последния се оказаха безуспешни. Пиарката на Мартенс като орлица пазеше шефа си от журналистите, а и има за какво, защото Мартенс е възрастен господин, който лесно може да каже нещо, за което после да съжалява.
Подобна бе ситуацията при срещата му с Жозеф Дол, шефа на групата на ЕНП в Европейския парламент. Вместо Дол да направи декларация, Цветанов преразказа разговора в удобен за него вид. Цветанов каза, че при разговора Дол е дал пример със себе си, тъй като преди години във Франция срещу него било водено разследване, продължило 4-5 години. "Това е политическо и трябва да се въоръжиш с много търпение и да си щадиш нервите. Когато всичко това приключи, ще бъдеш много по-силен", казал Дол според Цветанов.
Обърнах се към кабинета на Дол със запитване за какво точно е бил обвиняван лидерът на ЕНП в Европарламента. Негова сътрудничка ми се обади и дебело подчерта три неща. Първо, срещата е имала "частен характер". Второ, Дол е искал да изрази "разбиране". Трето, настоя тя, "положението на двамата не е сравнимо".
Сътрудничката на Дол обясни, че той е бил разследван по дело от 2005 г. в качеството му на представител на фермерска организация, за законосъобразността на методите, при които са били разпределяли обществени помощи. Делото е приключило с оневиняването на Дол, който и до ден-днешен освен евродепутат е и фермер в родната си Франция.
С брюкселското си посещение Цветанов не направи добра услуга на ГЕРБ, защото европейските дясноцентристи взеха дистанция спрямо най-голямата българска сестринска партия. И преди липсваше истинска близост, но този път беше установена санитарна дистанция.
Така че Цветанов не получи подкрепа и няма да бъде втора Тимошенко. Впрочем напоследък доста европейски фактори вече дават да се разбере, че съжаляват, че нейното съдебно положение взе като заложник отношенията на ЕС с Украйна.
В Брюксел Цветанов говореше лошо за страната си и се правеше на сърдита примадона. Липсваше само приятел, който да му подаде вафла и да му каже: "Не си ти, когато си без имунитет и медиен комфорт."

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 200

ГЕРБ прие полузатваряне на въглищните централи в кратки срокове

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 229

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 274

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 257

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 198

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ