30 Юли 2021петък00:24 ч.

Акцент

Цветанов - антибългарската цев на Америка

Бившият гербаджия като нищо ще хвърли държавата ни в хибридната война срещу Русия

/ брой: 123

автор:Юри Михалков

visibility 1593

Бившият гербаджия Цветан Цветанов щял да сглобява нова партия. От изявленията му в медиите става ясно, че партията му ще бъде срещу проектите за АЕЦ "Белене" и за "Турски поток".

Този политически екземпляр очевидно не приема, че най-страшният, най-съдбовният проблем на нацията ни е не толкова беднотията или корупцията, колкото демографската ни кома. Народът ни вече бере душа в интензивното на историята. И не само защото за 30 години пазарна икономика, демокрация и отваряне към света сме се стопили с над 2 милиона, а най-вече заради мрачните прогнози, правени от ООН, ЕС, Световната банка, че и от ЦРУ. Сега сме малко под 7 милиона, но в средата на века ще се стопим до към то 5 милиона, а в края на века - до 3-3,4 милиона. При това ние, българите, ще изпаднем в по-долната лига на демографската структура. Ще станем малцинство, избутано надолу, от циганите и турците. Ще изпаднем до етническа група. Такива са прогнозите. Така че става дума наистина за оцеляването ни като нация.

Да, нацията може и да оцелее, но ако отсега се вземат мерки. Най-работещата демографска мярка са работните места, но не краткосрочните, създавани от разюздаността на пазарната стихия и поради това напомнящи листа, обрулени и разпилявани от вредни за оцеляването ни интереси. Става дума за дългосрочни работни места, благодарение на които българинът ще има хоризонт за създаване на семейство и отглеждане без сътресения на поне две деца.

Проектът "Белене" открива точно такъв хоризонт. Според различни изчисления централата заедно със строителството й и последвалото й обслужване ще създаде около 10 000 работни места. Но като се добави, че една ядрена централа създава цели градчета, че покрай нея ще възникнат нови работни места в транспорта, търговията, услугите, прехраната, здравеопазването, образованието и администрацията, работните места ще скочат с още между 5000 и 10 000. Да не забравяме също, че "Белене" ще се намира в един от най-бедните региони на България и че централата ще може да го издърпа от немотията.

Същата е и логиката с газопровода на "Турски поток", който ще минава през цяла северна България до Сърбия. Макар че тук мащабът ще е по-малък, но дори 1000 работни места да са ангажирани по обслужването на тръбата, това пак ще работи срещу демографската ни кома и тежкия ни недоимък. Северна България остава бедната половина на страната, а обезлюденият Северозапад е най-бедният регион в целия ЕС. Нито САЩ, нито ЕС, нито Западът като цяло могат да предложат проекти, които да заменят "Белене" или "Турски поток" от демографска и социална гледна точка. 

Да не говорим, че с двата обекта влизаме в глобалната и европейската енергийна инфраструктура. И това дава тежест на мястото ни в нея. Оставаме в играта, а не извън нея. През нас ще минава газ от различни находища за европейския пазар. Очевидно това е много важно, след като и Унгария реши да строи продължението на тръбата, която ще минава през нас и Сърбия. И, за разлика от Цветанов, суверенна Будапеща не се притеснява, че 90% от суровината по тръбата ще бъде на "Газпром".  

Неоспорими са ползите от двата проекта, за да останем като нация на тая земя. Но ето, че въпросното лице е против. А уж се води българин и често се кипри в национална носия. Това, че е против, не е изненада. През последното десетилетие бившият втори човек в ГЕРБ е работил здравата срещу тези два проекта, включително с коварния замисъл да се изпусне моментът със старта им и с течение на времето те да се оскъпят. Като него работиха и други - с какви ли не икономически, финансови, екологични, геополитически, но всъщност изцяло антибългарски, доводи. Това особено важи за "Белене", но въпреки това заради демографската ни катастрофа този проект пак ще е полезен, че дори и спасителен.

Но за бившата дясна ръка на герберския вожд такива доводи не работят, защото така иска Америка, особено "дълбоката й държава". А тя води хибридна война срещу Русия, целта й е да я отреже и изхвърли от бизнес пространството на Европа. Първо, защото от самото начало иска да накаже Русия заради независимата политика на Владимир Путин. И, второ, заради енергийната конкурентност на Русия (като ядрени централи или като тръбопроводен газ). 

Излиза, че за Цветанов американският интерес е по-важен от демографското спасяване на нацията ни. Е, не е ли антибългарската цев на Вашингтон? 

Впрочем, докато той бе втори човек в ГЕРБ, да сте видели програма на тази партия срещу демографската ни катастрофа?

Жали Цветанов за липсата на българска визия по инициативата "Три морета", която трябва да свърже Балтийско, Черно и Адриатическо. При цялата лъскава опаковка на тази инициатива, вътре тя е вредна по две причини. Първо, продукт е на антируския реваншизъм на Полша, която се напъва за регионален лидер. И, второ, тя е хибридна инициатива за конфронтация и продължаване на Студената война, зад която пак стои Америка. Целта е не просто Европа да отреже Русия, която генетично е европейска държава, а да издигне нова враждебна стена на континента и да бъде хвърлена необратимо Русия в хибридната война. Засега войната е икономическа, финансова, пропагандна, психологическа, но при такава градация нищо чудно да прерасне и в чисто военна. Като замисъл тази инициатива напомня хитлеристка Германия. Когато тя напада Съветския съюз, срещу него е хвърлена и цяла Европа, командвана от нацистите. По същия начин "дълбоката държава" от двете страни на Атлантика създава враждебна Европа, която вече е хвърлена в хибридната война срещу Русия.

Цветанов без съмнение е готов да хвърли страната ни в тази война, включително и в изострянето на военната конфронтация в Черноморския регион. Нищо, че българският народ не иска това, след като в мнозинството си е русофилски. А и това не отговаря на националния ни интерес - Русия не заплашва нито страната ни, нито Европа. Пък и би трябвало да сме научили урока на историята: в миналия век две от трите ни национални катастрофи се стовариха, когато бяхме във вражеския на Русия лагер.                 

Само че за Цветанов "ценностите" са други. Той явно предпочита да е цевта на Америка, пък била тя и антибългарска.

БСП и ИТН постигнаха съгласие за съдебната реформа

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 145

Апелативният съд остави "Врана" на Сакскобургготски

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 145

Преговорите за кабинет пред провал

автор:Юлия Кулинска

visibility 238

/ брой: 145

Ваксинационната кампания набира скорост

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 145

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 444

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 901

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 138

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 106

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 145

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ