16 Юни 2021сряда10:56 ч.

Цонев брани Пеевски за кредитите от ББР

Бившият министър на икономиката Борисов пък не вижда нищо смущаващо, че осем фирми са получили 1 млрд. лв. от банката

/ брой: 94

автор:Дума

visibility 1015

Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски никога не е имал кредити от ББР нито в лично качество, нито чрез юридически лица, в които участва. Това заяви Йордан Цонев от движението вчера пред Нова телевизия, след като по-рано Министерството на икономиката съобщи, че държавната банка, създадена в подкрепа на малкия и средния бизнес, е раздала кредити на обща стойност 1 млрд. лв. на 8 големи компании. Кредити над 140 млн. лв. са получили: Слънчев ден АД, Благоевград-БТ АД и Роудуей кънстракшън АД. Кредити над 115 млн. лв. са взели Маркет инвестмънт АД (Техномаркет) и Интернешънъл инвестмънтс ЕАД. Със заеми над 60 млн. лв. са Параходство БМФ АД, Транспект АД и Инса Ойл ЕООД. В свои разследвания "Капитал" свърза фирмите "Слънчев ден", "Благоевград БТ", "Маркет инвестмънт"/"Техномаркет" и "Интернешънъл инвестмънтс" с Делян Пеевски.

Според Цонев, който обичайно е съвносител на проектозакони заедно с Пеевски и прави коментари от негово име, единствено журналистически разследвания свързват част от фирмите, получили финансиране, с Пеевски, докато "по данни от регистрите Пеевски никъде не участва". "Очаквам от министрите да изнасят само и единствено факти. Призив към министъра е да каже има ли конкретни факти за участие на Пеевски. Той има достъп до професионална и банкова тайна. Иначе излиза, че една жена каза на пазара", заяви Цонев. 

Дългогодишният депутат от ДПС изтъкна, че "кредитът не е мръсна дума", а ББР била най-добре капитализираната банка в България, преминала проверка и от Европейската централна банка.

Когато беше трудно, само ние се борехме срещу този модел, докато сегашните "нови" правеха угоднически интервюта или заемаха държавни служби, заяви по-рано във връзка с кредитите, раздавани от ББР, лидерът на БСП Корнелия Нинова. Предложението й е да се определи лимит на кредита за една фирма - например един милион, което обаче да стане след разговори с малкия и среден бизнес какъв лимит би им бил полезен.

По същата телевизия вчера Ивайло Мирчев от ДБ каза, че има пропуски от страна на Банковия надзор в БНБ по отношение на огромните кредити, които ББР е отпускала на шепа фирми. Според него години наред правителството и "Банков надзор" на БНБ са се правели, че в ББР нищо не се случва, но той е убеден, че започналата по разпореждане на служебния министър на икономиката проверка в банката ще покаже истината. Мирчев каза, че с Христо Иванов са установили, че лихвата, с която ББР отпуска заеми на кръга на ДПС и други близки до властта, е от порядъка на 2-4%, докато малките фирми са получавали заеми с лихва от 10%. Това трябва да бъде доказано от проверката на икономическото министерство, очаква Мирчев.

Разбира се, че няма нищо смущаващо, че осем фирми са получили 1 млрд. лева кредити от ББР.  Те са проверени от "Банков надзор", по линия на стрес тестовете покрай влизането на страната в ERM-II и от рейтингови институции. Това заяви по-рано пред БТВ бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов. Той обясни отпускането на 1 млрд. лв. за едва осем фирми с притежавания от ББР пълен банков лиценз, който давал възможност на финансовата институция да работи с всякакъв тип клиенти. Според бившия министър нито по устав, нито по закон банката за развитие е нарушила правилата. Борисов е бил в Надзорния съвет на ББР и по негово време също са отпускани кредити на големи компании. Той обаче каза, че не може да потвърди дали става дума за въпросните осем. 

ДКК саботира министъра на икономиката

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 113

Задълженията на държавата към бизнеса нараснаха с 31%

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 113

Каним "Гугъл" и "Амазон" в България

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 113

БНБ одобри нови шефове в ББР

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 113

НАТО установи шест заплахи

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 113

Заев идва за преговори в София

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 113

Путин е умен и корав политик

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 113

Изчезваме

автор:Ева Костова

visibility 262

/ брой: 113

Изненадите на Хераклея Синтика

автор:Велиана Христова

visibility 268

/ брой: 113

Поколение от нехранимайковци ли отгледахме?

visibility 227

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ