29 Март 2020неделя04:12 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Димчо Михалевски:

Цинично е да винят кмета за трагедията

Истината е, че областният управител на Хасково не си е свършил работата за стената на яз. "Иваново", казва депутатът от БСП

/ брой: 33

автор:Деси Велева

visibility 1007

Димчо Михалевски е роден на 24 октомври 1965 г. в Кърджали. Инженер, завършва промишлено и гражданско строителство в УАСГ. Магистър по политически мениджмънт от НБУ. От 2000 до 2003 г. е зам.-кмет на община Кърджали. От 2004 до 2005 г. - изп. директор на "СД лайтинг" АД. Бил е зам.-министър на регионалното развитие в правителството на Тройната коалиция. Сега е депутат от Коалиция за България.

Цитати:
"Мерките на властта са административно-щурмови"
"Две години и половина бившият министър Росен Плевнелиев не си мръдна пръста да продължи "ВиК" реформата"

- Г-н Михалевски, защо проблемът със собствеността на язовир "Иваново", чийто води заляха с. Бисер, се превърна в център на скандал?
- Защото някой не си е свършил работата. А темата със собствеността е пресилена, проблемът, за който управляващите говорят непрестанно по всички медии, е изкуствен. Очевидно е, че държавата не е в състояние да вземе превантивни мерки. Вместо да ликвидира причините, тя ликвидира последствията. И непрекъснато сме принудени да слушаме министри, които разказват тепърва какви хубави неща ще свършат. Защото не е геройство цялата държава да концентрира всичките си усилия в едно българско село. Проблемът е, че има много пострадали населени места, загубени са човешки животи.
- По какъв начин според вас отговорните институции са могли да предотвратят тежкия инцидент, който доведе до няколко жертви и стотици пострадали?
- Само преди месец и половина кметът на общината е алармирал областния управител на Хасково и е посочил, че има проблем с този язовир. Аз задавам един много човешки въпрос - защо областният управител на Хасково не е придвижил този проблем към Междуведомствената комисия по бедствия и аварии или до други органи, за да се помогне на кмета. Въпросният кмет си е свършил добре работата, въпреки че собствеността не е негова. Все пак няма как той да отиде да оправи язовира, защото нито е негов, нито има средства за ремонт. Дори хора от селото казват, че са били наясно за проблема. Затова сега е изключително цинично и аз самият се отвращавам, като гледам как се вменява вина на кмета. А хората от селото сега чуват гласа само на министрите, които са се стоварили на главите им и правят личен пиар, вместо да свършат някаква друга работа.
- Как си обяснявате, че първата реакция на военния министър Аню Ангелов бе да отрече информацията, че неговото ведомство е собственик на язовира и следователно е отговорно за подръжката му?
- Това е в полето на неговата съвест и отговорност. На негово място не бих постъпил така. Строителството на този язовир е завършено през 1962 г. Той не е малък - над 3 млн. куб. м е и е строен заедно с военния полигон "Корен". Затова е и бил част от него. Полигонът е един от най-големите у нас. Навремето там са правени учения и на Варшавския договор, и на Българската армия. Водният обект е бил използван за различни учения, за дебаркиране, за преминаване на водни препятствия, на механизирана техника и прочие. И затова неслучайно се води държавна публична собственост на военното министерство. Вторият въпрос е защо МО не го е поддържало. Това е тема, вероятно пак свързана с пари и с недооценяване на ситуацията. 
Действащият Закон за водите казва, че дори да има някакво съмнение, макар и малко, за собствеността на един язовир, областният управител трябва да влезе във функциите си, тъй като той е държавата в случая. Той носи отговорността и трябва да алармира всички държавни институции. Така че пак повтарям - истината е, че областният управител не си е свършил работата.
- Припомнете хронологически как през годините законово са се уреждали статутът и собствеността на язовирите у нас.
- До 1992 г. имаше ясна система, според която енергийните язовири си бяха към енергетиката, водоснабдителните към стопанско обединение "Водоснабдяване и канализация", а голяма част от микроязовирите бяха към ТКЗС-тата и АПК-тата. След ликвидацията им се оказа, че има огромен брой микроязовири, които трябва да бъдат прехвърлени към нов ползвател. Тогава се взе решение да се учреди държавната фирма "Земинвест", която и към днешна дата експлоатира малко над 500 язовира. На "Напоителни системи" останаха малко над 170, а другите минаха към общините и ведомства като Министерството на отбраната. Това бе дълъг процес, който се влачи с години.
- Какво става тогава с яз. "Иваново"?
- За него е издаден акт за публична държавна собственост през 2005 г. Само 28 декара от опашката на язовира, който е от 405 декара, остават на общината и са публична общинска собственост. Другата площ заедно със  стената е публична държавна собственост. Този акт съществува.
Неслучайно кметът на Харманли Михаил Лисков е написал писмо през 2010 г. на тогавашия областен управител Румен Данев, в което посочва за проблем със стената на язовира. Данев също проверява и пише друго писмо до Министерството на отбраната. Те съответно му връщат отговор, че нямат отговорности. Областният управител праща ново писмо през декември 2010 г. и до кмета, и до МО, че след негова проверка ясно се вижда чия е собствеността на язовира. Това са думи, написани от представителя на държавата в лицето на областния управител Румен Данев през декември 2010 г. Няма никаква реакция на това. През следващата година вече областният управител е сменен и след рутинна проверка, която се прави всяка година от кметовете за нивото на водите, състоянието на устройствата за изпускане и управление, кметът на Харманли отново пише на областната управителка Ирена Узунова, че има проблем. Той й напомня, че има нови промени в Закона за водите от 14 октомври 2011 г. С ясен императивен текст в член 138, когато има неяснота или безтегловност относно управлението на язовири, областният управител трябва да влезе във функциите си на отговорно лице за управлението на язовира. Според мен тук тя задължително е трябвало да обърне внимание на сигнала. Или най-малкото да вземе предвид дългосрочните прогнози за предстоящи проблеми и моментално да прати спешен доклад в Министерския съвет, за да се иска решение на проблема. Той е можело да бъде разрешен по няколко начина. Например да се вземат мерки за свалянето на нивото на язовира, да се укрепи стената, която не е малка - висока е цели 19 метра. И ако беше направено това, всички сега думи щяха да бъдат ненужни и животът на хората запазен.
- Имат ли тогава основание управляващите да говорят за ничии язовири?
- Няма ничии язовири. Информацията за всички я има - в регистрите на "ВиК", на "Напоителни системи". Всички останали язовири, които някои наричат безхаберни и дадени на частници, са регистрирани в четирите басейнови дирекции. Всички язовири са публична собственост, те не могат да бъдат частни. Или са общинска, или държавна собственост. В момента чувам за воден регистър, който щели да правят. Пак повтарям - всички данни вече ги има и много ясно е казано кой е собственик. С интерес слушах премиера Бойко Борисов за това, че вече 20 години реформата не била мръднала, как нищо не се случвало. Две години и половина неговият бивш министър и настоящ президент Росен Плевнелиев не си мръдна пръста да продължи "ВиК" реформата, която ние бяхме започнали, като създадохме Закона за водите през юни 2009 г. Сега управляващите излизат със загрижен глас, че нищо не е свършено.
- Адекватни ли са мерките, които правителството взема, за да предотврати бъдещи трагични инциденти?
- Новото решение е държавното предприятеи "Язовири и каскади" да отговаря за техническото състояние на всички язовири. Предприятието има над 1200 служители, от които компетентните хидроинженери са 300. Представяте ли си тези триста души да трябва да поддържат 43 стени на 23 големи язовира. Те трябва да се грижат за водоеми, съхраняващи около 2/3 от цялата вода, която преминава през България. А сега ще ги накараме да обикалят и да наблюдават микроязовирчета по селата, което е във функциите на Министерството на земеделието. Две години и половина управляващите не са правили нищо, сега говорят за революционни промени. Мерките, които предприемат, са административно-щурмови. Паднаха ми очилата, като слушах Георги Харизанов, директор на "Напоителни системи" ЕАД, как щели да изпразват всички язовири на държавата, защото щяла да дойде приливна вълна. Първо - има прогнози, специалисти, попитайте ги къде е нужно да се източва и къде не. Не е нужно щурмови отряди да минат през държавата, да ги източат, и като дойде лятото, да се хванем за косите, че няма грам вода за напояване. Бих препоръчал на управляващите да си отворят старите папки и да потърсят специалистите, които масово уволниха, и да ги попитат какво да се прави сега.

 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ