15 Септември 2019неделя12:59 ч.

Снимка Емилия Костадинова

ЦИК отказва да прави контролно преброяване на машинния вот

Експерти предупреждават за възможни проблеми при отчитането на резултатите

автор:Дума

visibility 96

За възможни проблеми и манипулации при отчитането на резултатите от машинното гласуване предупреждават експерти. Опасенията им са свързани с отказа на ЦИК да има контролно преброяване на хартиените разписки, които се издават от машините и сравнение с протоколите от машинното гласуване.
Притеснение от ситуацията изрази и обмудсманът Мая Манолова в отворено писмо до ЦИК. В него тя цитира мнението на експерта по наблюдение на избори Стоил Стоилов. Преди дни той също изпрати писмо до Централната избирателна комисия в което постави въпроса именно за контролното преброяване на машинния вот. Според него може да се появяват проблеми при произвеждането на машинното гласуване и отчитането на резултатите от него. Оттам ще се наруши доверието в изборния процес като цяло.
От ЦИК отговарят на Стоилов с обяснението, че контролно ръчно преброяване се прави задължително, само когато машинният вот е единственият начин, по който се гласува. Посочва се още, че при предстоящите избори ръчно преброяване ще се осъществява задължително, когато възникне технически проблем, свързан с отчитането на изборните резултати в изчислителните пунктове на "Информационно обслужване" АД. За да започне контролно преброяване ще е необходимо решение на съответната Районна избирателна комисия.
В писмото от ЦИК не са изложени мотиви и аргументи, които да се основават на нормативни разпоредби, коментира омбудсманът Мая Манолова.
Методическите указания за произвеждането и начина на машинно гласуване в Секционна избирателна комисия са приети с решение на Централната избирателна комисия едва 5 дни преди изборния ден, отбелязва Манолова. В указанията не се предвижда контролно ръчно преброяване на хартиените разписки, а резултатите от машинното гласуване се отчитат заедно с резултатите от гласуването с хартиените бюлетини в съответните секции и се вписват в общ протокол. В случай че не се извършва контролно преброяване на хартиените разписки в СИК, при евентуално оспорване на изборните резултати, такова преброяване ще трябва да се извършва от Конституционния съд.
Контролното ръчно преброяване на хартиените разписки е необходимо, за да се установи дали броят им и отразеното в тях съответства на отчетените във финалния протокол гласове за партии, коалиции и независими кандидати и преференции, уточнява омбудсманът. Подобни съображения изложих и в искането си до Конституционния съд, относно разпоредби от Изборния кодекс, създаващи опасност за свободното и демократично провеждане на изборите и нарушаващи избирателните права на гражданите и основни конституционни принципи, припомня Манолова.
Тя допълва също, че ЦИК не предвижда в протокола на СИК да се вписват данни за броя на избирателите, гласували машинно, и броя на избирателите, гласували с хартиена бюлетина. По този начин не може да се направи извод каква част от избирателите са се възползвали от машинното гласуване. В Методическите указания на ЦИК не е предвидено да се публикува информация за резултатите от машинното гласуване отделно от гласуването с хартиена бюлетина.
Като обществен защитник настоявам да бъде предвидена изрично възможността за контролно ръчно преброяване на хартиените разписки за установяване на съответствието между тях и разпечатания финален протокол с резултатите от машинното гласуване, както и неговото публикуване на интернет страницата на ЦИК. По този начин ще се гарантира достоверността на резултата от машинното гласуване, ще се избегнат съмнения в манипулиране на изборите и ще се закрепи доверието в изборния процес и конкретно в машинното гласуване, настоява омбудсманът.

Бизнесът предупреди: Кризата за индустрията вече е тук

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 176

Левицата: Властта проспа чумата по свинете

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 176

Информацията за състава на бирата става задължителна

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 176

Премиерът притеснен да не избягат инвеститори

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 176

Защо ЕС да търпи една страна, която не знае какво иска

автор:Дума

visibility 110

Пороите в Испания взеха шест жертви

автор:Дума

visibility 58

Бахамските острови застрашени от нова стихия

автор:Дума

visibility 172

Спряха фериботите на някои пристанища в Гърция

автор:Дума

visibility 1787

Белезниците чакат

автор:Павлета Давидова

visibility 1093

/ брой: 176

На един протест

visibility 443

/ брой: 176

Олег Косих: "Бесарабски гердан" показва същността ни

автор:Альона Нейкова

visibility 550

/ брой: 176

За престъпленията на комунистическия режим

visibility 535

/ брой: 176

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ