Цените на храните са най-високи от 9 години
/ брой: 80
Царевица, жито, соя, растителни масла - това е само малка част от храните, които приемат хората почти навсякъде по света. Те обаче стават все по-скъпи, което е предупредителен сигнал за бюджетите на потребителите в световен мащаб. Миналата седмица индексът "Bloomberg Agriculture Spot Index", който проследява цените на основни земеделски продукти, нарасна най-много от девет години насам. Като се има предвид, че цените на храните и без това се намират на най-високото си равнище от 2014 г., поредното увеличение се следи отблизо, тъй като тези култури имат ключово значение за продуктите по магазините - от хляба и тестото до месото и дори газираните напитки.
Поскъпването на суровините застрашава и възстановяването на световната икономика, която прави плахи стъпки напред след последствията от коронавирусната пандемия. Те ускоряват и инфлацията при храните, което усложнява положението за хората, които и без това имат трудности заради загуба на работа или намалени доходи.
"Индикациите са, че има малко причини да вярваме, че цените ще останат на настоящите си нива. По-вероятно е те да се увеличат още. Трудностите все още предстоят", посочва Абдулреза Абасиан, старши икономист на Организацията по прехрана и земеделие на ООН. Увеличението на цените "изтласква основните храни отвъд възможностите на милиони бедни семейства, които вече имат трудности да преживяват", коментира Крис Никои, регионален директор за Западна Африка на Световната продоволствена програма.
Като цяло разходите за храна в световен мащаб се покачват за 10 последователни месеца, показват данни на ООН. Суровините обаче не са единствените компоненти, които вдигат цената на храните. По-високите разходи за морски транспорт и други затруднения по веригата на доставка, както и пакетирането, също се отразяват.