Цените на храните пак скачат
Засякоха сирена с по-високо от позволеното съдържание на вода
/ брой: 226
Хранителните продукти продължават да поскъпват. Цените им на едро са се покачили през миналата седмица със средно 1,58%. С това увеличение индексът на тържните цени в България, се е покачил до рекордните 2,254 пункта и така е надминал най-високото си историческо ниво от 2,222 пункта, постигнато в началото на май тази година. Това съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
От зеленчуците оранжерийните домати са поскъпнали с 4,1%, оранжерийните краставици - с 6,9 на сто, зелените чушки с 2,7 на сто, а червените са скочили с 9,2%. Ябълките са поскъпнали с 1,5%.
От преработените храни цената на кашкавала "Витоша" се е повишила с 2,9% - средна продажна цена от 17,62 лв./кг за изминалата седмица. Кравето масло от 125 гр. се е повишило с 2,5 на сто и се е продавало средно по 2,87 лв. за брой, а сиренето се е вдигнало с 0,5% и се е търгувало по 11,55 лв. за кг.
По отношение на качеството на сиренето на българския пазар бяха огласени резултати от проучване на "Активни потребители". То показва, че 35 от 48 изследвани марки сирена имат по-високо водно съдържание, отколкото е позволено. Според наредбите сиренето може да съдържа до 60% вода, но при 35 марки съдържанието е било над 65%. А в един от проверените продукти е дори 87%.
Този продукт няма нищо общо със сиренето, казва молекулярният биолог д-р Сергей Иванов. "При високото водно съдържание и влагозадържащите агенти се образуват след време вещества, които не бива да се консумират", обясни пред Нова телевизия Иванов. "То няма хранителни свойства и има намалени жизненоважни за организма бактерии", коментира и Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България. Според Присадашки продукт, който съдържа 87% вода, не може да се нарича сирене.
Д-р Иванов каза, че цената не е гаранция за качество. "Половината от скъпите марки - над 16 лева на килограм, са с повече вода", обясни той.
От БАБХ пък заявиха, че извършват ежеседмичен контрол на предлаганите на пазара млечни продукти. Проверява се за нерегламентирано влагане на не млечни мазнини и за съответствие по физикохимични показатели, съгласно технологична документация на производителя, чрез вземане на проби от търговска мрежа. Вземането на пробите се извършва с участието на представители на Комисия за защита на потребителите (КЗП), браншовите организации на млекопреработвателите, асоциация "Активни потребители" и Сдружение за достъпна и качествена храна по покана от агенцията по храните.
Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК --> ТУК <--
Споделяйте нашите публикации.