16 Януари 2022неделя12:38 ч.

ново:

Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович

Актуално

Цената на свободното слово

/ брой: 251

автор:Дума

visibility 930

Д-р Елена АЛЕКОВА

За 22 години демокрация всичко за демокрацията е ясно на българина. И гладът, и разрухата, и безработицата, и бедността. И далаверите, и корупцията, и продажничеството, и арогантността. И безхаберието, и свободията, и невежеството, и простащината. И страстите, и манипулациите, и откровените лъжи.
За 22 години демокрация българинът позна и всички превъплъщения на СТРАХА. Страха от мизерия, пълзяща отвсякъде. Страха от крадци, нахлуващи и посред бял ден в дома му. Страха от случайни куршуми, профучаващи покрай ушите му при улични престрелки или поръчкови убийства. Страха от внезапни взривове, разтърсващи квартала му, срутващи стъклата на жилището му. Страха от мутри, сересета и коли убийци. Страха от минало, настояще и бъдеще.
Но има един страх, който българинът днес, след 22 години демокрация, не бе и сънувал. Никой не си бе представял, че сутринта ще се събуди и първото чувство, което пропърха в гърдите му, ще е страх - страх от онези, чието професионално задължение е да елиминират причините за всичките му страхове! А ето, че това е факт.
В публичното ни пространство откровено се заговори за страха. За първи път една от главните теми в обществените дебати във връзка с президентските и местните избори между двата тура стана СТРАХЪТ! Страхът, който застави мнозина да се откажат от кметската надпревара. Страхът, който не позволи на хората, упражнили правото си на глас, да споделят кого са подкрепили. И всичко това - защото в очите на някого изборът им не е "правилен".
Чухме различни мнения "за" и "против" страха. За едни той е реална заплаха за демокрацията у нас. Други го окачествяват като мит. Трети премълчават, защото смятат, че не е тяхна работа - нека сега атовете се ритат, ще дойде и нашето време... Без да си дават сметка, че тяхното време може и да не дойде тъкмо заради този страх и тъкмо задето днес са си мълчали.
Сред всеобщите баталии в страната Смолян за мен винаги е бил някакъв особен оазис на спокойствието, тишината и омиротворените състояния на духа. Мястото, където страстите стихват, за да изкристализира мъдростта, трупана в душата и паметта на кръвта от векове. ВИНАГИ!...
До 21 октомври 2011-а...
На 21 октомври 2011 г. в Смолян се случи нещо, иззад което по неопровержим начин наднича изкривеното лице на страха. На този петъчен ден, непосредствено преди изборите за кмет, още в ранни зори там бе изкупен от сергиите целият тираж на вестник "Гайда". Безапелационно и твърдо! По мутренски! И от кого изкупен? От момчета с едва наболи мустаци и бради! Не, да речем, от байганьовци или изпечени нискочели мутри - герои на други времена. Момчета, родени в демокрацията, израснали в нея и по същество - нейни отрочета. Нашето бъдеще... Но какво е това! Възможно ли е да се случва днес? И ако се случва, накъде отиваме и къде ще стигнем?
Явно някой в Смолян се страхува от словото, когато то носи истината. Затова посяга на него. А посегателството върху словото, което носи истината, поражда и друг страх. То е предупреждение към онези, дето ще повярват, защото е заплаха - внимавайте, на вестника му се случи това и на вас може да ви се случи нещо...
На 28 октомври 2011 г. в София прес по този повод се проведе пресконференция. Вестникът предлага нов модел на регионален седмичник, създаден след детайлно предварително проучване на печата в Смолян, съобщи главният му редактор Емануил Манолов. Другите три смолянски вестника имат ясен профил и формат - да изнасят само негативна информация за града. Така че в Смолян се очертава потребност от издание, подобно на в. "Гайда". "Ние залягаме на позитивната информация - посочи той. - Засягаме широк спектър теми от ежедневието на смолянчани и въобще на хората от Родопите." Вестникът започва да излиза на 5 август т.г., много преди местните избори. Разчита на интелигентния читател.
Емануил Манолов окачестви прецедента с вестника, прибран от пунктовете за разпродажба, дори не като изкупване (сумата, нужна за това, е само 240 лв.), а като изземване, като опит да се затвори устата на онези, които казват истината. "Прецедентът бе приет спокойно от медийната общност в Смолян, реагираха само електронните медии, а по-късно в защита на свободното слово се изказаха водещи журналисти от централните медии" - допълни главният редактор. Причината за мълчанието на местните вестници според него е тази, че "Гайда" не е ангажиран с политическа сила, че застава зад Дора Янкова като човек, притежаващ уникални качества. "Материалите са подписани от автори - каза Емануил Манолов. - В тях няма нито едно изречение, което да не отговоря на истината. Това явно създаде напрежение в града..."
Резюмето, което Емануил Манолов направи за профила на вестника и за причините, довели до този недемократичен акт, поражда куп въпроси, свързани със свободата на словото у нас. И не само.
Първи въпрос: Какво ще рече "свободно слово" и има ли то почва у нас? Свобода на словото ще рече: възможност да изразиш публично онова, което искаш; възможност да избереш начина, по който да го изразиш, в рамките на приличието, разбира се (поне доброто възпитание го изисква); хигиена на словото - когато трябва да премълчиш онова, което е недостойно или ненужно да кажеш, въпреки желанието си; отговорност за словото - пред себе си, пред другите, пред историята, пред небето. И още... свободата на словото предполага всеки човек да има достъп до словото, адресирано до него. Затова изкупуването на в. "Гайда" в Смолян е посегателство срещу свободата на словото. И срещу самото слово. А който е тръгнал срещу словото, рано или късно получава възмездие. Словото не търпи вериги. Словото не може да бъде убито.
Втори въпрос: Срещу какво в действителност е насочено това деяние? Насочено е срещу истината. Някой в Смолян не иска хората да знаят истината? Или истината дразни някого в Смолян? Кой в Смолян се страхува от истината и иска да я затвори? Но истината не търпи затвор. И който е тръгнал да затваря истината, рано или късно сам се намира затворен.
Трети въпрос: Нима да залягаш на позитивната информация значи, че извършваш престъпление, та трябва да бъдеш спрян? Тонове мръсотия се излива от медиите, чернилка - кой кого убил, ограбил, обезчестил, излъгал, подкупил, продал и предал... Фалити, кризи, бедствия, катаклизми, напасти... Профили и портрети на убийци и мутри от национално ниво... Излиза, че в Смолян добрата новина тревожи някого! Излиза, че добрата новина е опасна! А това, че хората имат нужда точно от нея, е без значение. Добрият човек пречи на някого! Добротата е престъпление! Да си го кажем най-после, нали момчета? Добротата ви плаши! Дълбоко в себе си чувствате, че тя е непобедима и безсмъртна. И в нейната безсмъртност с още по-смазваща сила чувствате себе си жалки и смъртни. Това не се прощава. Нали?
Въпросите са много повече. Но ще се огранича само с тези.
Междувременно се оказа, че някаква странна, нетипична за Смолян автомобилна колона с младежи кръстосвала улиците на града в изборния ден за втори тур. "Поддръжници на определена политическа сила" - така бяха окачествени от новинарите на bTV малко преди 19 ч. на 30 октомври 2011 г. Младежите просто обикаляли изборните секции, обясниха по телевизията, дори били спирани за нарушения.
Е, като вече знаем на чия страна е победата, може и да им се размине на момчетата от Стара Загора, шетали по смолянските улици - дори няма и да чуем какво точно са търсели те в Смолян и чии "поддръжници" са били. Но и да не чуем, е достатъчно ясно. Сигурно същите младежи или подобни им от друга област на България са изкупували преди седмица и в. "Гайда"...
Явно в България вече се оформя нова каста, свързана с изборите - на изборните наемници... Нещо между байганювчета и мутрета... Започнали като малки момчета с малки золуми, утре те ще пораснат. И золумите им ще пораснат с тях. А всеизвестно е, че Бай Ганю и мутрите нямат цвят. Единствената партия, за която се борят, са си самите те. Не завиждам на човека, който ги е използвал. Кметският стол е твърде несъществена цел за цената, която скоро ще му се наложи да плаща за това, че ги е "употребил" и че е посегнал на СЛОВОТО.

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 473

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 558

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ