10 Декември 2023неделя16:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Цената

Войната на Съединените щати срещу тероризма е погълнала повече средства, отколкото те са изразходвали през Втората световна

/ брой: 162

автор:Петър Бочуков

visibility 2909

Aвторът на бестселъра "Възход и падение на великите сили" Пол Кенеди пише, че империите на могат да поддържат своята жизненост, тъй като военните разходи унищожават икономиките им. Думите му звучат много актуално днес на Капитолийския хълм във Вашингтон, където се водят остри прения между демократи и републиканци да се вдигне или не таванът на държавния дълг, който надхвърля 14,3 трилиона долара, да се вдигнат или не данъците и съответно - разходите, за да се предотврати възможен дефолт. Според президента Обама, ако до 2 август не се стигне до споразумение, САЩ ще се изправят за първи път в историята си пред невъзможност да обслужват държавния дълг, а това ще направи крехкото икономическо възстановяване съмнително и ще се отрази на финансовите пазари по целия свят. На карта е поставена политическата съдба на обитателя на Белия дом.
Една от главните причини за финансовата бездна, зейнала пред лидерите на последната империя, са прекомерните разходи за войните, които тя води от 2001 г. насам. Знаейки добре това, още в началото на своята втора кандидатпрезидентска кампания, за да потвърди пред американските избиратели, че най-после ще сложи край на Афганистанската война, Барак Обама обяви, че 10-годишната битка срещу тероризма досега струва на американските данъкоплатци 1 трилион долара, което е непосилно за финансите на страната. Много скоро след това тази стряскаща цифра се оказа силно подценена и бе коригирана. Проучване на Eisenhower Research Project в Университета Браун разкри, че разходите за войните, които САЩ водят от октомври 2001 г. насам, са значително по-големи - около 3,7 трилиона долара. Красноречив е фактът, че само допълнителният бюджет за инвазията в Ирак и в Афганистан е значително повече, отколкото са общите военни разходи на Русия и Китай. Според Дейвид Калахан от The Policy Shop разходите за войната срещу тероризма са около фантастичната сума от 6 трилиона долара. (По данни на бюджетния офис на Конгреса всички разходи на САЩ за Втората световна война са 4,1 трилиона долара). Към днешните сметки влизат също разходите за вътрешна сигурност - над 400 милиарда долара, за медицинските услуги и лечение на болните ветерани, огромните суми за възстановяването на Ирак и Афганистан, за инфраструктурата и за работните места, свързани с нея. В тази оценка са включени също близо 1 трилион долара, които САЩ ще плащат като лихва върху емитираните ценни книжа, с които се финансират военните операции и свързаните с тях дейности. Но списъкът не свършва дотук. Истинските мащаби на американската военна империя са необхватни. Те преливат от Пентагона в други министерства и ведомства. Както пише Чалмърс Джонсън, автор на книгата "Немезида: Последните дни на Американската република", над 23 милиарда долара, отчитани от Министерството на енергетиката, са използвани за създаване и поддръжка на ядрените бойни глави, други 25,3 милиарда по линия на Държавния департамент отиват като военна помощ за няколко държави в Големия Близък изток. Над 20 милиарда долара са отишли за направата и използването на климатични инсталации.
Войните, които последваха 11 септемвври 2001 г., са най-дългите в историята на САЩ. А парите за тях са взети на кредит и рано или късно трябва да се връщат. Затова днес САЩ са в изключително сложна и трудна ситуация - те нито могат да платят за високия жизнен стандарт, постигнат в следвоенните години, нито за издръжката на голямата военна машина, която като щит на глобална империя има над 700 бази по света. Обама иска и се опитва да намали тези разходи, но засега без никакъв успех. За 2012 финансова година военният бюджет на страната се очертава да бъде около 690 милиарда долара. Към тази огромна сума трябва да се прибавят и средствата за въоръжаването на страната. Така разходите набъбват още повече. А според Дейвид Калахан само 140 милиарда долара са достаттъчни, за да се балансират бюджетитте на всички щати и да се избегнат съкращенията по социалните програми. Но средства за тях няма - военната промишленост е изтикала гражданската. Все повече средства са нужни за ветераните, воювали и служили в Ирак и Афганистан. Не са малко и ветераните от Виетнамската война. Само през миналата година те са предявили искове за лечение и инвалидност за 32,6 милиарда долара. През следващите години тези разходи ще се увеличават - бившите военни стареят и се нуждаят от повече медицински грижи. Към 2050 г. разходите за компенсации на ветераните ще достигнат от 598 до 934 милиарда долара, твърди Калахан.
За това как милиарди долари чезнат като вода в пясък в безкрайната пустош под Хиндукуш говори един шокиращ пример. Доказано е, че немалка част от американската финансова помощ за Афганистан  по неведоми пътища отива в ръцете на талибаните. Както писа "Гардиан", "американската армиия защитава своите конвои, като плаща на талибаните". Иронията е убийствена - Вашингтон финансира онези, срещу които воюва. Парите, които се изплащат от американците на няколкото частни афганистански транспортни компании за доставките и превоза на храни, горива и резервни части, са над 2,2 милиарда долара годишно. Докато стигнат до предназначението си, те се оскъпяват драстично. Един галон бензин (3,8 литра), стигнал до "фронтовата линия", вече струва над 400 долара. Цените стават космически, защото десетки конвои с цистерни биват унищожавани от талибаните. А в Афганистан американската армия изразходва 800 000 галона петрол на ден. Вторият абсурд е, че цивилните афганистански транспортни компании плащат на талибаните средногодишно от 220 до 400 милиона долара. С тях бунтовниците си купуват оръжия и муниции, често произведени в САЩ.
Има и още един ъгъл, от който може да се погледне към темата. Според одитори обикновено над 25 процента от изразходваните средства за военни нужди са потънали незнайно къде и за тях няма отчетни документи. Финансовият и промишлен елит забогатява от войната, докато обикновените данъкоплатци плащат непосилната цена. Не един и двама анализатори споделят мнението, че първата и главна цел при разхода на гигантските суми не е сигурността на населението, а големите печалби за военните компании и интересите на банките. Носителят на високи отличия генерал Бътлър казва: "Войната е рекет... най-печеливш и най-порочен...Тя е единственият бизнес, в който печалбите се изчисляват в долари, а загубите - в загинали бойци... От нея печелят малко на брой за сметка на много. Аз прекарах 33 години и четири месеца в активна военна служба и през този период бях пазач на Големия бизнес, на Уолстрийт и на банкерите."
В крайна сметка остава въпросът - какъв е резултатът след разходването на такива колосални суми? Саддам и Осама са ликвидирани, но Ирак и Афганистан са на светлинни години от демокрацията, независимо от произведените в тях демократични избори. Иран засилва влиянието си в Персийския залив, а талибаните продължават да бъдат жизнеспособна военна сила, с която САЩ вече са принудени да преговарят. Друг негативен резултат е, че Пакистан се превърна в "бойно поле", на което броят на жертвите е по-голям, отколкото в Афганистан. Но най-важният резултат е, че краткият период, в който САЩ бяха единствената свръхдържава, е към края си.

Равносметката
Войните, които водят САЩ от 10 години, са довели до гибелта на 225 000 души. Изследователите от университета Браун са проучили главно военните кампании в Ирак и Афганистан и контратерористичната операция в Пакистан. Броят на ранените е 362 000. Жертви от гражданското население - 172 хиляди (125 хиляди иракчани, 56 хиляди пакистанци и 12 хиляди афганистанци). Броят на загиналите войници не е уточнен - между 20 и 51  хиляди. Загубите на американската армия са 6 хиляди войници, съюзниците са дали 1200 убити, Ирак 9,9 хиляди войници, Пакистан - 3,5 хиляди и Афганистан - 8,8 хиляди. Загинали са също 168 журналисти и 266 сътрудници в хуманитарни организации. В резултат на войната срещу тероризма броят на бежанците е достигнал 7,8 милиона.


Проучване на Стокхолмския международен институт за изследване на световните проблеми сочи, че военните разходи в света за 2010 г. са били 1,6 трилиона долара, което е значително повече от 2009 г. Това увеличение е изненадващо, като се имат предвид липсата на реални военни заплахи за повечето държави и наличието на толкова много неотложни социални проблеми.


Първа помощ за две ранени от американските безпилотни самолети афганистански деца

Икономиката порасна с 1,8 %

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 238

Публикуваха нови документи за етежната собственост

автор:Дума

visibility 835

/ брой: 238

Цената на винетките без промяна

автор:Дума

visibility 607

/ брой: 238

Продажници

автор:Александър Симов

visibility 833

/ брой: 238

Епична некадърност

автор:Александър Симов

visibility 816

/ брой: 238

Плесница за САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 783

/ брой: 238

Вяра

автор:Дума

visibility 829

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ