04 Юни 2023неделя09:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22. Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

Интервю

Георги Гьоков:

Целта ни е стабилна България

Никоя друга партия не предлага конкретни и работещи решения срещу бедността, в която живеят повечето българи, казва водачът на листата на "БСП за България" в 27 МИР - Стара Загора

/ брой: 207

автор:Ева Костова

visibility 82

ГЕОРГИ ГЬОКОВ е роден на 13 декември 1961 г. в с. Любеново, Строзагорско. Завършва инженерство в Техническия университет в Габрово. Народен представител в 42-рото, 43-тото, 44-тото, 45-ото и 46-ото НС само и единствено от Стара Загора. 


– Г-н Гьоков, познавате добре избирателния си район, какво ще направите най-напред като народен представител оттам?

– Избирателният ми район обхваща единадесет общини с център Стара Загора – прекрасен и красив, древен и млад град, добре развит икономически. Благодатен изборен район, но в същото време и сложен! Икономиката в региона дълги години, повече от 60, се е градила на база на комплекса "Марица изток". Днес съществуването му в сегашното състояние е заплашено и трябват разумни решения за пренастройване на икономиката на целия регион. Очакванията на старозагорци са политиците да намерят тези решения.

Аз съм старозагорец! Стара Загора е моята съдба! Тук живея и тук е моето семейство. Познавам проблемите на областта и съм работил за решаването им. Мога детайлно да ги изброявам и да твърдя, че решаването им е мой приоритет, но не това е работата на един народен представител. Когато някой кандидат за депутат твърди, че ще оправя пътя Стара Загора-Нова Загора, друг се е снимал на "първа копка" за ремонт с държавни пари на местна културна институция, когато е бил в управлението, а трети е раздавал държавни пари, когато е бил на власт, но старозагорци не са видели и стотинка – това не им дава право да твърдят, че помагат на Стара Загора. За да не съм голословен – бившият министър на образованието и настоящ водач на листата на ГЕРБ в Стара Загора в последните си дни на "министерстване" тържествено обеща 4,5 млн. лв. на Тракийския университет по някакви програми на МОН. Не съм чул да се е случило такова финансиране. 

– Споменете някои проблеми, които ще се опитате да решите.

– Приоритет са и бързата връзка с магистрала "Тракия", тунелът под Шипка, втора връзка с магистралата, бъдещето на "Марица изток", развитието на Стара Загора като университетски център, като модерен медицински център, развитието на Казанлък като индустриален център, чистотата на въздуха на Гълъбово и Раднево, розопроизводството и т.н. Хората от Старозагорско трябва да знаят какви позиции имат всички кандидати и техните партии за бъдещето на "Марица изток"; за "заместващата" икономика; за огромната площ на Летище Стара Загора и пряката връзка с бъдещето на региона; за проблемите в здравеопазването и приватизацията му, в т.ч. неяснотите около АГ-комплекса; за приватизацията на общинската болница и медицинския център в Раднево, недофинансирането, задлъжнялостта, лошата материална база; за мизерията и останалите проблеми в общинските болници в Чирпан, Гълъбово, Казанлък и др. 

На много малко градове и области се дава шанс да рестартират икономиката си. Пред Стара Загора има тази възможност. Имам предвид т.нар. Зелена сделка. След европейската повеля за предотвратяване на климатичните промени има възможност Старозагорска област да се превърне във високотехнологичен индустриален център. Разбира се, запазвайки възможностите, потенциала и работните места на въглищните централи и мини. Излишно е да казвам, че всички безвъзвратно закъсняват с готовността за тази трансформация. На второ място – имаме всички дадености, за да се изгради тясна връзка между образованието, науката и бизнеса. И тук закъсняваме. 

– В предизборната програма на "БСП за България" Стара Загора и областта са обект на специален интерес.

– Запазването на значимостта на "Марица изток" за енергийната сигурност на страната е сложна и амбициозна задача, но тя е реалистична и постижима по време на мандата на 47-ото НС. Стара Загора винаги е била в челните места в българската икономика, тук имаше редица структуроопределящи предприятия. Днес трябва да се търси различен път на развитие в сферата на новите технологии и цифровизацията; укрепване на местната икономика, нови инвестиции в индустриални паркове, бизнес инфраструктура и социални предприятия; преференции за местния бизнес, безлихвени заеми; в селското стопанство – подкрепа за зеленчукопроизводство, овощарство, биоземеделие и животновъдство, розопроизводство и розопреработване. 

– Бяхте председател на "инфарктната" парламентарна комисия, когато се решаваха актуализацията на бюджета и увеличаването на пенсиите. Това дава ли ви кураж за бъдещите действия на левицата в тази важна сфера?

– Определям себе си като социално чувствителен човек. И като такъв моите очаквания са за сериозни промени в сектора. А какво да се промени в него? Всичко.

След 12 години управление на ГЕРБ, за които социалната политика е като "доведено дете в семейството", след два безвъзвратно проспани парламента, във всяко от направленията на социалната политика са необходими промени с цел защита на човешкото достойнство, гражданските права и интересите на трудовите хора, на младите, социално слабите и пенсионерите. Трябва да се решават и проблеми, възникнали с кризата – заетостта, безработицата и структурата й, загубата на работни места, социални проблеми на уязвимите групи. Нужни са незабавни мерки за доходите, за преодоляване на неравенствата и бедността.

Законодателството в социалната сфера, въпреки многократните промени, е неадекватно, неустойчиво и не се приема нито от тези, които го прилагат, нито от преките му ползватели. Много и все сложни задачи, но ако не тръгнем да ги решаваме, ще се затрием за 50-ина години.

– Какви са приоритетите на БСП в социалната политика, независимо какво правителство ще има?

– У хората има усещане, че никоя партия не иска реално да управлява заради тежката здравна и финансово-икономическа криза. Който и да дойде на власт, ще отнесе последиците и ще обере негативната енергия. Тези кризи в голяма степен се дължат, първо, на 12-годишното управление на ГЕРБ и, второ, на безотговорното поведение на т.нар. партии на промяната в 45-ия и 46-ия парламент. И, трето, много важно: БСП като отговорна, последователна и предвидима партия е готова да управлява, защото има разумни и работещи решения за справяне с кризата. БСП представлява хората и когато тяхното съществуване е засегнато, винаги ще застане на тяхна страна.

За нас е важна промяната, но не по-малко важно е да има стабилност, предвидимост и сигурност в държавата. Стига вече празни приказки! Ние предлагаме конкретни мерки, които да се приложат веднага, още през първите 100 дни на парламент и правителство, за да стабилизират държавата и да се помогне на народа. 

– Какви са мерките срещу задълбочаващата се енергийна бедност и за подкрепа за българския бизнес?

– Няма как да изредя тук всичко. Поскъпна токът, започнаха да се търсят дърва, такива няма на пазара и се качи цената им, затова временно трябва да се спре износът на дърва, а семействата с ниски доходи, които са затруднени да отопляват своите домове, да получат месечна субсидия от 200 кВтч до края на март. Няма да разрешим нито едно семейство с ниски доходи да бъде изключено от енергийната мрежа заради невъзможност да плаща сметките си. Предлагаме въвеждане на схема за отложено плащане и да се намали ДДС от 20 на 9% върху крайните цени на ток, газ и парно за малки, средни фирми и семейства. Ще инициираме и законодателни промени, които да доведат до реална възможност за сключване на дългосрочни договори за закупуване на електроенергия от страна на бизнеса. Няма да пропусна и нашия отдавнашен ангажимент за изграждане на нови ядрени мощности.

За никого не е тайна, че сме най-бедната страна в Европа и при нас социалните неравенства и бедността са изразени в най-високи степени, с най-бързи темпове застаряваме и катастрофално намаляваме. Затова са необходими и спешни мерки срещу задълбочаващата се бедност, и срещу демографската криза. Заради скока в цените на газа, тока, горивата и т.н. скочиха и цените на храните. Освен че предлагаме да се отвори държавният резерв и да се пуснат храни на пазара, за да се помогне на всички българи, които не се справят с тези цени, предлагаме и намаляване ставките на ДДС на 9% за основни храни – хляб, месо, мляко, яйца и др. И още – безплатни лекарства за деца до 14 години. Централната власт заедно с местната да набележи мерки и да се осигурят пари още през ноември и декември от бюджета за поддръжка на социалния патронаж през зимата, за да се помогне на хората, да няма бедстващи българи.

За БСП като лява партия са от изключителна важност доходите. Искаме изяждането им от инфлацията да бъде компенсирано, затова разглеждаме и ще предложим варианти за повишаване на минималната работна заплата, за определяне на понятието "енергийно бедни" и за начина, по който тези българи да бъдат справедливо компенсирани. Ще сложим социалното подпомагане на друга основа, по-справедлива, основаваща се на прага на бедност, определян по нов – справедлив и адекватен, начин, а не на базата на измисленото "гарантиран минимален доход".

БСП трябва да играе и ще играе сериозна роля в бъдещото правителство, защото само тя може да е гаранция, че то ще води социална политика. Само БСП може да спре продължаващото настъпление на либералния икономически модел, който доминира в програмите и в публичното говорене на всички останали партии, включително и на новоучредените, за които е важен пазарът, а държавата я няма. Няма я и очакваната от българите много по-социална политика. Няма друга партия, която да може да поеме отговорността за хората.

 

 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ