05 Декември 2022понеделник19:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С. Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С.

Целта ни е да увеличим общото ни богатство

Посланикът на Руската федерация в България Юрий Исаков пред ДУМА

/ брой: 34

автор:Галина Младенова

visibility 1324

- На 10 февруари е професионалният празник на руските дипломати. Известно е, че целта на дипломацията е защита на интересите на собствената страна в чужбина. Какви са вашите цели в България?
- Във всяка страна посланикът трябва да решава двойна задача - да защитава интересите на своята държава, създавайки тесни и взаимноизгодни отношения в страната, в която работи. Затова моите усилия в София, както и всекидневната работа на дипломатите в нашето посолство тук, са свързани със засилване на взаимноизгодното сътрудничество и укрепване на традиционно тесните връзки между Русия и България във всички сфери и направелния.
В светлината на особеното внимание в българските медии към нашите съвместни стратегически енергийни проекти искам да подчертая, че енергийното сътрудничество заема изключително важно място в двустранния дневен ред, но с него далеч не се изчерпва доста широката гама на нашите партньорски връзки. Достатъчно е да се споменат динамично развиващото се икономическо и търговско взаимодействие, културните и научните връзки, туризмът и много други. И, разбира се, ние се стремим по всякакъв начин да опазваме и да увеличаваме общото ни богатство - формиралите се през вековете дълбоки духовни връзки между руския и българския народ. Всичко това определя приоритетите на моята и на работата на колегите ми в България.
- Какви според вас са перспективите в двустранните ни отношения?
- Ще започна с това, че в целия обширен комплекс на отношенията ни с България виждаме приоритетна значимост за двете страни в реализирането на съвместните стратегически енергийни проекти. Надяваме се, че пълноценният диалог с българските партньори в тази област ще позволи да намерим конкретни взаимноизгодни решения.
Има добри възможности за увеличаване ва двустранния стокооборот както за сметка на разширяване на номенклатурата на вноса/износа, така и за решаване на такива задачи като развитието на фериботната връзка Варна-пристанище Кавказ. Позитивна роля, убеден съм, ще изиграе влизането на Русия в Световната търговска организация, което трябва да стане още през август тази година.
Голям потенциал виждаме в увеличаването на преките връзки между регионите в нашите страни, за което, освен всичко останало, ще спомогнат планираните през есента т.г. Българска национална изложба и бизнес-форум в Москва. Отделна перспективна тема е организирането на базата на един от павилионите във ВВЦ (Общоруски изложбен център - бел. ред.) в Москва на постоянно действащо българско изложение на селскостопански и други стоки.
Специално бих искал да подчертая динамично развиващото се инвестиционно сътрудничество. Флагман тук е руската компания "Лукойл", която вече е инвестирала в "Лукойл Нефтохим Бургас" над 1 милиард долара и планира през следващите две години да вложи още близо 1,5 милиарда за изграждането на комплекс за преработка на тежки остатъци. Заедно с това успешно се реализира голям проект на правителството на Москва за изграждането на санаториален комплекс "Камчия" на черноморското крайбрежие. Не отслабва интересът на руските частни инвеститори към българските недвижими имоти. На този пазар, доколкото ми е известно, през последните години ние заемаме лидерски позиции.
- Темата Сирия днес тревожи целия свят, надеждата е дипломатите да успеят. Какви са резултатите от визитата в Дамаск на руския външен министър Сергей Лавров и на директора на службата за външно разузнаване Михаил Фрадков?
- По време на посещението в Дамаск Сергей Лавров и Михаил Фрадков са разговаряли със сирийския президент Башар Асад. Както знаете, ръководителят на сирийската държава е подчертал, че задачата му е да спре насилието, и е потвърдил готовността си за диалог с всички политически сили в страната. Освен това Башар Асад е уверил, че в най-скоро време ще бъде обявена дата на референдума за нова конституция на държавата, на базата на която в Сирия ще бъдат проведени общи избори. При това днес управляващата партия "Баас" ще участва в тях без каквито и да било преференции.
Русия има основания да смята, че отправеният към Башар Асад сериозен сигнал за необходимост активно да се върви към урегулиране на вътрешносирийската криза е бил възприет. Руската страна ще продължи да търси мирен изход от ситуацията, в това число в рамките на контакти с официален Дамаск, с опозицията, а също така със съседите на Сирия и страните от Лигата на арабските държави.

Цените на петрола на световните пазари се повишиха

автор:Дума

visibility 334

Държавата няма да събере планираните приходи от ДДС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 236

Григор Сарийски: В Eврозоната разходите са повече от ползите

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 236

БНБ: Предстоят трудни месеци за икономиката

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Наводнения в Южна Италия след проливни дъждове

автор:Дума

visibility 153

Австрия остава твърдо против България и Румъния в Шенген

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 236

Без "самолетен режим" на телефоните в ЕС

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 236

Грижа ли ви е въобще?

автор:Таня Глухчева

visibility 226

/ брой: 236

Работа до гроб

автор:Валентин Георгиев

visibility 231

/ брой: 236

Образованието през 2022 г. - наваксване и липса на реформа

автор:Деси Велева

visibility 281

/ брой: 236

Защо се пазим от комунизма?*

автор:Димитър Денков

visibility 205

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ