14 Ноември 2018сряда20:23 ч.

Година преди края на мандата си и по поръчка на управляващите

Цацаров тръгна фронтално срещу БСП

Прокуратурата поиска имунитета на шестима депутати, сред обвинените са Елена Йончева и Георги Михайлов

/ брой: 218

автор:Ростислава Иванова

visibility 685

Година преди изтичане на мандата му главният прокурор Сотир Цацаров атакува БСП, искайки депутатския имунитет на говорителя на левицата Елена Йончева и на проф. Георги Михайлов. От прокуратурата съобщиха вчера по обяд, че Цацаров е поискал от Народното събрание имунитета на шестима депутати, за да започне наказателно производство. Другите четирима са Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от "Воля" и Борис Кърчев от ГЕРБ. 

От прокуратурата уточняват, че Йончева е обвинена по сигнал на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. ДУМА припомня, че преди година и половина тя разкри шуробаджанашка схема на управление в Хасково, кадрувана от Добрев и станала известна като "Кумгейт". Срещу Йончева е образувано досъдебно производство за пране на пари в особено големи размери. Твърди се, че е извършила финансови операции с парични средства, присвоени от изпадналата в несъстоятелност КТБ, прикривани чрез офшорна компания. 

Георги Михайлов пък е обвинен в умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори като директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София. В Софийската градска прокуратура са постъпили материали от извършена проверка от "Икономическа полиция" в СДВР с предложение за досъдебно производство. Според обвинението болницата дължи над 24 млн. лв. за медикаменти и консумативи в последните две години.

Малко по-късно Йончева и Георгиев, подкрепени от лидера на БСП Корнелия Нинова и депутати от левицата, дадоха брифинг в парламента. "Това са абсурдни обвинения - клевети, които депутати от ГЕРБ отдавна лансират. На няколко пъти призовах съответните органи да направят проверка. Запозната съм с методите на репресии на ГЕРБ. Това е класическа схема за сплашване", заяви Йончева. Тя свърза обвинението с поисканата от нея преди два дни независима експертиза на българските магистрали в европейски независими лаборатории. "Моята работа като журналист винаги е била публична и видима. Единственият договор, който съм имала, е за телевизионна техника за заснемане на документални филми за Сирия, Турция и Украйна. Ще си дам имунитета и се надявам делото бързо да влезе в съда, за да се види на какви репресии е подложен един депутат, на каква схема на сплашване", коментира Йончева и допълни, че сама ще даде имунитета си.  

Проф. Михайлов също обяви, че доброволно ще даде имунитета си. "Не смятам, че съм извършил законови нарушения. Заварих болницата с 25 млн. лв. задължения и по време на екипа, който ръководих, тя намали своите задължения. Чувствам се напълно спокоен. Нека разследването да продължи, да завърши и смятам, че всички неясноти ще бъдат изчистени", коментира Михайлов.

Интервю с Елена Йончева 

 

Корнелия Нинова: 

Реакция на властта срещу "ярки остриета" на БСП

 

Цялата ПГ на "БСП за България" заставаме зад Елена Йончева и Георги Михайлов, като един. Разчитаме на бързо и обективно разследване". Това заяви вчера лидерът на социалистите и председател на групата Корнелия Нинова. "Това са две ярки остриета на БСП. Допускам, че със своите изказвания и поведение те са предизвикали такава реакция. Вярваме в тяхната невинност и очакваме разследването да го докаже", подчерта тя. Нинова обясни, че след проведено заседание на парламентарната група решението е Йончева и Михайлов доброволно да дадат имунитетите си. Те обаче няма да бъдат изключени от групата.

 

 

 

Гневни шуменци нахлуха в областната управа

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 222

И бизнесмени ще преподават във вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 10

/ брой: 222

Марешки се отказа да бойкотира кворума в НС

автор:Ростислава Иванова

visibility 10

/ брой: 222

Данъкът за "Порше" става 420 лв., за "пернишки" голф скача с 13 лв.

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 222

Откриваме нов ГКПП с Румъния

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 222

Закриват БДЖ холдинг

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 222

Съдът отмени правила на КЕВР

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 222

Италия се опъна на ЕС за бюджета

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 222

Сделката за "Брекзит" е на финалната права

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 222

Оневинен е руският шпионин в Австрия

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 222

Кратки новини

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 222

Девети септември е могъл да се случи още през 1938 г.

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 222

Нагоре по стълбата, която води надолу

visibility 13

/ брой: 222

10 години лозанки ветеранки

автор:Лозан Такев

visibility 3

/ брой: 222