22 Януари 2019вторник05:08 ч.

Година преди края на мандата си и по поръчка на управляващите

Цацаров тръгна фронтално срещу БСП

Прокуратурата поиска имунитета на шестима депутати, сред обвинените са Елена Йончева и Георги Михайлов

/ брой: 218

автор:Ростислава Иванова

visibility 1398

Година преди изтичане на мандата му главният прокурор Сотир Цацаров атакува БСП, искайки депутатския имунитет на говорителя на левицата Елена Йончева и на проф. Георги Михайлов. От прокуратурата съобщиха вчера по обяд, че Цацаров е поискал от Народното събрание имунитета на шестима депутати, за да започне наказателно производство. Другите четирима са Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от "Воля" и Борис Кърчев от ГЕРБ. 

От прокуратурата уточняват, че Йончева е обвинена по сигнал на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. ДУМА припомня, че преди година и половина тя разкри шуробаджанашка схема на управление в Хасково, кадрувана от Добрев и станала известна като "Кумгейт". Срещу Йончева е образувано досъдебно производство за пране на пари в особено големи размери. Твърди се, че е извършила финансови операции с парични средства, присвоени от изпадналата в несъстоятелност КТБ, прикривани чрез офшорна компания. 

Георги Михайлов пък е обвинен в умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори като директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София. В Софийската градска прокуратура са постъпили материали от извършена проверка от "Икономическа полиция" в СДВР с предложение за досъдебно производство. Според обвинението болницата дължи над 24 млн. лв. за медикаменти и консумативи в последните две години.

Малко по-късно Йончева и Георгиев, подкрепени от лидера на БСП Корнелия Нинова и депутати от левицата, дадоха брифинг в парламента. "Това са абсурдни обвинения - клевети, които депутати от ГЕРБ отдавна лансират. На няколко пъти призовах съответните органи да направят проверка. Запозната съм с методите на репресии на ГЕРБ. Това е класическа схема за сплашване", заяви Йончева. Тя свърза обвинението с поисканата от нея преди два дни независима експертиза на българските магистрали в европейски независими лаборатории. "Моята работа като журналист винаги е била публична и видима. Единственият договор, който съм имала, е за телевизионна техника за заснемане на документални филми за Сирия, Турция и Украйна. Ще си дам имунитета и се надявам делото бързо да влезе в съда, за да се види на какви репресии е подложен един депутат, на каква схема на сплашване", коментира Йончева и допълни, че сама ще даде имунитета си.  

Проф. Михайлов също обяви, че доброволно ще даде имунитета си. "Не смятам, че съм извършил законови нарушения. Заварих болницата с 25 млн. лв. задължения и по време на екипа, който ръководих, тя намали своите задължения. Чувствам се напълно спокоен. Нека разследването да продължи, да завърши и смятам, че всички неясноти ще бъдат изчистени", коментира Михайлов.

Интервю с Елена Йончева 

 

Корнелия Нинова: 

Реакция на властта срещу "ярки остриета" на БСП

 

Цялата ПГ на "БСП за България" заставаме зад Елена Йончева и Георги Михайлов, като един. Разчитаме на бързо и обективно разследване". Това заяви вчера лидерът на социалистите и председател на групата Корнелия Нинова. "Това са две ярки остриета на БСП. Допускам, че със своите изказвания и поведение те са предизвикали такава реакция. Вярваме в тяхната невинност и очакваме разследването да го докаже", подчерта тя. Нинова обясни, че след проведено заседание на парламентарната група решението е Йончева и Михайлов доброволно да дадат имунитетите си. Те обаче няма да бъдат изключени от групата.

 

 

 

Търговци на горива отново плашат с протести

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 14

Кой е отговорен за хаоса с е-винетките

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

МВФ прави преглед на икономиката ни

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 14

Задава се най-слабият от 3 г. икономически ръст в света

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 14

Германия въвежда ограничение от 130 км/ч по магистралите

автор:Дума

visibility 82

10 души загинаха при взрив на кораб в Керченския проток

автор:Дума

visibility 83

Тереза Мей: Втори референдум е невъзможен

автор:Дума

visibility 73

Китайската икономика забави ръст

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 14

Изоставената държава

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 14

Читалищата имат нужда от подкрепа

visibility 53

/ брой: 14

Властчица - масчица

visibility 80

/ брой: 14