18 Юни 2021петък13:09 ч.

Татяна Рачева

Трявна е срещу изгарянето на боклук в центъра й

Общинари и граждани категорично са против инвестиционно намерение за изграждане на индустриален компост в града

/ брой: 210

автор:Павлета Давидова

visibility 668

Инвестиционно намерение за изграждане на индустриален компост почти в центъра на Трявна изправи на нокти местните жители и доведе до гневни реакции, подписки и заплахи за протести. "Хелиас" ЕООД се гласи да сложи инсталацията на нает терен, който граничи с коритото на реката, до него е и Гимназията за национални приложни изкуства. Фирмата е опитвала да строи инсталации за горене на отпадък и на други места в страната, но отново е срещнала отпор.

"Подхождаме с разбиране към всеки инвеститор, който прояви интерес към нашата икономическа среда и сме готови за подкрепа и съдействие. Но настоящият проект е шокиращ, защото сме малка община, която базира икономиката си преди всичко на чиста природа и туризъм. Предприятие за преработка на отпадъци на първо място би създало негативен образ, и не на последно място - заплаха за екологичния статус на града", гласи позицията на осем от 17-те общински съветници. Подписите си са сложили представителите на пет местни коалиции и партии, сред които и БСП - Татяна Рачева, Златка Цанева, Нели Цанева, Драгомир Николов, Звезделин Бъчваров, Людмил Бучев, Христо Лазаров, Стефан Петров. Те питат съгражданите си приемат ли плана на ивенститора "Хелиас" ЕООД за допустим и икономически изгоден, дали може да бъде контролирано спазването на законите, свързани с компостирането и дали подобен проект ще подобри иконимическото състояние на общината.

Коментарите ще бъдат обобщени и изпратени до РИОСВ във Велико Търново - институцията, която дава разрешения за разкриване на подобни производства. Срещу инвестиционното намерение се обявиха и останалите партии в Общинския съвет, очаква се на извънредното заседание на ОбС утре да бъде приета нарочна позиция срещу инсталацията.

Макар в последния момент общината да излезе с отрицателно становище, прави впечатление, че тя така и не е информирала своевременно съветниците и обществеността. "Първото обявление на РИОСВ е качено на 2 септември, но от общинската администрация не са алармирали по никакъв начин за това. Общинските съветници също не бяхме запознати, иначе щяхме да излезем със становище много по-рано", коментира за ДУМА председателят на БСП и общински съветник в Трявна Татяна Рачева. Според нея инсталацията няма място не само в рамките на града, но и в общината. Социалистката очаква с нетърпение становището на РИОСВ, който трябва да даде или не разрешение за проекта. Рачева подозира, че ако изграждането на компоста бъде задвижено, местните ще излязат на протест.

"Категорично се противопоставям на намерението за компостираща инсталация в центъра на Трявна. Градът, който през последните години се превърна в предпочитана туристическа дестинация, привличащ хиляди хора от страната и чужбина с красива си природа и чист въздух. Днес тази красота и чистота са заплашени от поредната "инвестиция", превръщайки централен имот в сметище. Ще използвам всички правомощия, които имам като народен представител това безумие да не се случи", заяви и депутатът от БСП Кристина Сидорова.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 759

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 537

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 518

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 343

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ