30 Юни 2022четвъртък23:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°.

Интервю

Драгомир Стойнев:

Трябва да започнат преговори за нова ядрена мощност

България е най-бързо изчезващата държава, БСП е готова с политики, чрез които да се предотврати демографският срив, казва водачът на листата на "БСП за България" в 13 МИР – Пазарджик

/ брой: 210

автор:Мая Йовановска

visibility 7

ДРАГОМИР СТОЙНЕВ е икономист, 45-годишен, завършил Сорбоната и френското училище за висши кадри и политици ENA. Министър на икономиката и енергетиката през 2013-2014 г. Народен представител в няколко парламента. Бил е председател на Комисията по социална политика и на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, председател на групата за приятелство България-Франция. Владее френски, английски и руски език.


– Кризата се отразява тежко както върху домакинствата, така и върху фирмите. Цените на ток, газ, стоки от първа необходимост постоянно вървят нагоре. Какви са необходимите мерки, господин Стойнев, за да оцелеят българските домакинства и фирми?

– В момента преживяваме три кризи – политическа, икономическа и здравна. Първата я сътворихме сами, другите две са обективна реалност, световни кризи. Едновременно с това от десетилетия живеем и в една перманентна криза – демографската. България е държавата, която изчезва най-бързо, без да има война на наша територия. Хора умират, младите напускат страната, не желаят да сбъдват мечтите си тук. 

За съжаление, заради политическата криза като държава не можем да овладеем, да действаме разумно в другите кризи. В тази ситуация е необходима политическа стабилност. Няма капитан, който да управлява кораба, и хората са притеснени. Притеснен е бизнесът. Притеснени са домакинствата дали ще могат да изкарат зимата. Притеснени са всички български граждани, част от които се чудят да се ваксинират или не поради липсата на адекватна кампания. Служебното правителство има своите лимити. То ги усети, когато се опита да създаде мерки за спасяване на бизнеса. Бяха необходими законодателни промени, а без парламент те са невъзможни.

Но да се върнем към решенията. БСП има готова програма с мерки за стопиране на кризите. Още в първия ден на новия парламент сме готови със законодателни предложения. Ще ги поставим на масата и ще търсим консенсус и действие. 

– Кои са първите мерки, които трябва да бъдат приложени?

– Чрез законодателни промени на бизнеса ще се позволи да сключва дългосрочни договори за доставка на електроенергия до една година. Т.е. той ще може да предвиди цената година напред, което ще стопира и непредвидимото увеличаване на цената на продукцията или на услугите. Смятаме, че КЗК може отново, чрез законодателни промени, да следи да няма картели при производителите и търговците на електроенергия. При такива поскъпвания е възможно да се получат изкривявания на пазара. Ще предложим механизъм за намаляване на цената на енергоносителите и съответно – на сметките за електроенергия, както за домакинствата, така и за малките фирми. Конкретно – намаляване на ДДС за енергоносителите от 20 на 9%, а за домакинствата – субсидии от около 50-60 лева месечно, за да може спокойно да отопляват своите домове, в размер на 200 киловатчаса. Това ще се отнася за хора, които наистина се нуждаят, т.нар. енергийно бедни или около 370 хиляди домакинства. Ще гарантираме, че на нито едно домакинство няма да бъде спряно електричеството и няма да остане на студено при липсата на средства. Ще положим усилия чрез схема да разсрочим плащанията на битовите абонати, така че да бъдат спокойни през отоплителния сезон. 

– Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕС има нужда от ядрена енергия. Има ли извинение да не се изгражда нова ядрена мощност в България?

– Не, няма. БСП е привърженик на ядрената енергетика. И сме единствената политическа сила, която я защитава. Заради ГЕРБ изгубихме много ценно време. Те блокираха изграждането на нова ядрена мощност, което граничи с национално престъпление. Една от основните задачи в следващите 100 дни е да се възобновят незабавно преговорите за изграждане на нови ядрени мощности. Имаме и два реактора, които бяхме осъдени да платим заради бездействието на ГЕРБ. Не трябва да ни казва някой от Брюксел какво да правим. Много отдавна ГЕРБ, а и десните, трябваше да разберат, че без ядрени мощности България не може да има стабилна енергетика. Ядрената енергия не замърсява, няма вредни емисии и може да отговори на нашите цели за намаляване на парниковите газове.

– Възможно ли е да договорим по-късна дата за затваряне на въглищните централи, които са наш източник на енергия?

– Въглищните централи трябва да работят. Това е нашата позиция и тя е категорична. Трябва да разберем, че нямаме други собствени източници, освен въглищата. Те са национален ресурс. Някои говорят за газова централа. Представете си, ако внасяхме сега природен газ, на каква цена щеше да е електроенергията от нея. Трябва да се съобразяваме с новите технологии и тенденции и те трябва да бъдат въвеждани, за да опазим природата и въздуха. Но всичко трябва да става поетапно, да има план. Чехия има 42 сценария, по които да затвори своите централи. У нас правителството на ГЕРБ не създаде щаб, в който да бъдат обединени всички политически сили, всички експерти, които да подготвят почвата за бъдеща трансформация. Датата за затварянето трябва да бъде удължена, но трябва да има план какво правим през 2024 г., какво правим 2030 г., какви ресурси ще се ползват.

Според БСП най-важно е да се запази икономическата активност във въглищните региони. Към тях ще има допълнителни средства от около 2 милиарда лева, но от ГЕРБ пак не си написаха домашното. Защото териториалните планове за справедлив преход вече трябваше да са изготвени. Но нито са съгласувани с кметовете, нито обществото и бизнесът знаят нещо по въпроса. Хората искат прозрачност и ние сме готови с нашите експерти да представим такива планове. И хората да планират спокойно своето бъдеще. Те трябва да знаят, че БСП мисли за тях и е готова с конкретен план. Готови сме да бъдем близо до хората и заедно с обществеността и бизнеса да начертаем стъпките за следващите 20 години.

– БСП е единствената политическа сила с готова програма, както и с разчети какво трябва да се направи през първите 100 дни на управлението. Какво друго включва тя?

– Преди конкретиката, нека кажа нещо важно за политическата и финансовата изпълнимост на тази програма. Мерките са планирани да се случат в рамките на три месеца и не е необходимо сформиране на правителство, а само парламентарен консенсус. Още през декември гражданите могат да усетят, че има народни представители, които предлагат разумни решения. Които говорят за политики, не търсят постове и не правят циркове в парламента, а мислят за хората. По наши изчисления разходите за всичко ще са 1 милиард и 400 милиона лева. Парите могат да дойдат от по-големите приходи, с които бюджетът ще излезе на излишък от 2 милиарда лева.

Конкретно за намаляване на драстичните неравенства предлагаме ставката на ДДС върху основните храни да се намали на 9%. За децата до 14-годишна възраст лекарствата да бъдат безплатни. А тези, които тепърва отиват на пазара на труда, младите до 26-годишна възраст – да не плащат данък общ доход. БСП предлага намаляване на преките данъци на семействата с деца, като се намали данъчната основа с 550 лева. Ако имате две деца и получавате заплата от 1100 лева, това означава, че няма да плащате данък общ доход. Това ще важи само за работещи и осигурени родители. При раждане на второ и трето дете ще има еднократна помощ от 6500 лева на дете, ако единият от двамата родители е работил 24 месеца преди раждането му. Работещите трябва да знаят, че държавата ще ги подпомага.

А нашата основна цел за възрастните е преизчисляване на пенсиите, така че хората да не чакат милостиня от дадено правителство, без да имат сигурност. Ще търсим консенсус в следващия парламент, за да намалим разликата в пенсиите, защото има несправедливост между тези, които са се пенсионирали преди и след реформата на Иван Костов – разликата е в пъти.

БСП е готова с политика за младите, за семействата, за възрастните, за социално слабите и за бизнеса. Ще гарантираме на бизнеса, че забавените пари за малките и средните предприятия по оперативните програми ще бъдат изплатени до края на годината. Около 300 хиляди фирми ще получат своите европейски средства. 

– Водач сте на листата в Пазарджик. Какви са проблемите на хората и какво първо бихте направили като народен представител?

– Основните проблеми са липсата на квалифицирана работна ръка, слабата транспортна свързаност между отделните общини и неизползваният потенциал за туризъм. Голяма част от хората работят в Пловдив и София. Пътищата и транспортът са на недостатъчно ниво. И не може да се използва оптимално потенциалът на община като Велинград с чистия въздух и минералните извори. Хората имат нужда от план как този район да се възобнови, за да привлича инвеститори. За нас е важно тук да има развиваща се индустриална зона, в която чрез ниски данъци да се привлекат инвеститори. Същото важи и за квалификацията на хората – да има достатъчно професионални училища с модерна база, които да са натоварени. Като народен представител ще направя всичко възможно хората да усетят подкрепа, така че районът да се развива и да не губи потенциал.

 

 

Освен Русия, НАТО насочва усилия и срещу Китай

автор:Дума

visibility 310

Шпиономанията като русофобия

автор:Боян Бойчев

visibility 111

/ брой: 125

Едно голямо нищо

автор:Деси Велева

visibility 78

/ брой: 125

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ