29 Май 2023понеделник12:32 ч.

ВРЕМЕТО:

В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°. В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°.

Румънският проектобюджет 2012 г.

Трудно укротими страсти

Замразяването на заплатите и пенсиите за следващата година едва ли ще остане без социален отклик

/ брой: 278

автор:Васил Савов

visibility 1246

Румънското правителство прие проектобюджета за 2012 г., който бе внесен за обсъждане в парламента. Консолидираният бюджет за следващата година предвижда приходи от 195,3 млрд. леи и разходи от 206,5 млрд. леи, т.е. дефицит от 11,2 млрд. леи или 1,9% от БВП (по европейски стандарти под 3 на сто). Приходите от 33,7% от БВП (увеличение с 0,3% в сравнение с т.г.) трябва да дойдат предимно от косвени данъци и акцизи. Разходите се изчисляват на 35,6% от БВП (при 37,8% през т.г.).
Съгласно проекта вътрешните инвестиции ще бъдат намалени с 1,3-2 млрд. леи в сравнение с т.г., но правителството се надява да компенсира спада с европейските фондове, които се изчисляват на 6 млрд. евро. По-голямата част от тях се предвиждат за строителство на магистрали, пътища и жилищно строителство.
Премиерът Емил Бок направи изложение, в което подчерта приоритетите на правителството при съставянето на проектобюджета. А според думите му те са четири: благоразумие, отговорност, инвестиции и работни места. "В момент, когато Европа предприема извънредни мерки, за да излезе от кризата, Румъния трябва да бъде благоразумна и бдителна", посочи той.
Печатът и финансовите институти излизат с коментари по приетия проект. Финансовата комисия предупреди, че ревизирането на макроикономическата рамка и новите мерки, предвидени в проекта за 2012 г., променят фискално-бюджетната стратегия за 2012-2014 г., приета от правителството през август т.г.
 Прогнозираният икономически растеж за 2012 г. от 1,8-2,3% не съвпада с първоначалната прогноза от 3,9 на сто. Комисията преценява, че рисковете в икономическия ръст наклоняват към влошаване на макроикономическите прогнози за следващите години. Несигурността в еврозоната дава негативни последици върху износа и външното финансиране.
 Националната комисия за прогнози предвижда реалната заплата през следващата година да нарасне с 0,8% в сравнение с тази година, въпреки че преди това бе предвиден растеж от 1,1 процента. Това увеличение се предвижда от средата на годината. Същевременно проектобюджетът предвижда спад на социалните помощи с 593 млн. леи, без да се дава мотивировка за това.
Вестник "Романия либера" се спира на финансово-икономическото положение в Европа, което се отразява върху съставянето на проектобюджета. Вестникът съобщава, че австрийската "Raiffeisen Bank International" възнамерява да се оттегли от някои страни от Централна и Югоизточна Европа. Банката има свои филиали в 16 страни. Не се сочат страните, от които ще се изтегли. Банката е реализирала печалба в Румъния от 60 млн. евро през първите 9 месеца на т.г., което представлява спад от 29,1% в сравнение с 2010 г. Ръководството на банката съобщи, че консолидираната печалба през 9-те месеца на т.г. е спаднала със 745 млн. евро (4,8%) предимно поради слабите резултати в Унгария.
Печатът припомня, че в началото на годината по време на среща на президента Бъсеску с германския канцлер Ангела Меркел последната обещала Германия да не накърнява финансовото положение на Румъния чрез своите финансови филиали. Последните събития в еврозоната обаче предизвикват песимизъм сред румънските ръководни среди. Президентът Бъсеску заяви по този повод: "Надявам се да не бъдем принудени да плащаме фактурата поради лакомията на банковите системи".
Реакцията на населението още не се е появила. Предполага се, че замразяването на заплатите и пенсиите за следващата година не ще остане без социален отклик.
Представител на Румънската национална банка призова към благоразумие политическите партии през 2012 г. Той изрази надежда, че те няма да влошават обстановката за изход на страната от кризата. Но политическите страсти са трудно укротими. По-малко от година преди парламентарните избори се повиши напрежението не само между управляващи и опозиция, но и между отделни течения в партиите отдясно и отляво.
В управляващата Демократическо-либерална партия (ДЛП) противоречията се задълбочиха, след като под влияние на президента на премиерския пост бе поставен Емил Бок. От това остана неудовлетворен амбициозният и авторитетен ръководен деец и смятан за идеолог на партията Василе Блага. За да бъде "усмирен", се повдига неговата кандидатура за председател на Сената. Но на това място бе доскоро представител на социалдемократите - Мирча Джоана, който заяви, че не напуска своите функции в парламента независимо от драматичните събития в неговата партия.
В средата на ноември бившият председател на Социалдемократическата партия (СДП) и бивш неин кандидат за президент Мирча Джоана бе изключен от партията. Подробности за причините не се съобщават, но вътрешнопартийните борби са публична тайна. В реч пред свои привърженици в Дъболен (окръг Долж) Джоана заяви, че ще се бори за "оздравяването на Румъния". Страната според него има нужда от алтернатива, която не е нито във властта, нито в СЛС (Социално-либералния съюз между социалдемократи и либералдемократи), нито в СДП. "Настъпи моментът, посочи Джоана, да издигнем глас, тъй като по-важна от СДП е нуждата да правим истинска политика в полза на хората." Той отбеляза, че същината на бъдещата политическа формация, която ще създаде, трябва да бъдат "честност, антикорупция, компетенция, патриотични чувства и ако не вяра, то поне страх от бога". Бъдещата партия ще бъде изградена "отдолу нагоре, а не отгоре надолу".
Бившият лидер на СДП окачестви като "коледен подарък" неговото изключване от партията за управляващата ДЛП. Той отказа да обяви програмата на новата партия, но очаква към него да се присъединят други ръководни дейци.
Същевременно председателят на СДП Виктор Понта официално съобщи, че на 28-29 септември 2012 г. в Букурещ ще се състои конгресът на ПЕС. "Това е знак за подкрепа на нашата партия за предстоящите избори", каза Понта. Той не спомена нищо за изключването на Джоана, но подчерта, че партията и страната ще вървят по пътя на Европа.
Има един човек, който усмиряваше вътрешнопартийните престрелки и внасяше равновесие в партията. Това е ветеранът на румънската левица и бивш президент Йон Илиеску. От няколко дни той е в болница. Остави ги сами да се справят в новата, усложняваща се обстановка.
 

Властта иска ново удължаване на Бюджет 2022

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 100

Анкета на МФ: Лихвите - нагоре, спад в темпа на кредитиране

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 100

Окончателно: Още година безмитен внос от Украйна

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 100

Безизходица: Животновъди подаряват млякото си

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 100

Ердоган срещу Кълъчдароглу

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 100

САЩ избегнаха фалит в последния момент

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 100

Рокади в сръбската управляваща партия

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 100

Омерта

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 100

Хаос върху хаоса

автор:Иван Ченчев

visibility 154

/ брой: 100

Разпад на държавността

автор:Георги ГЬОКОВ

visibility 112

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ