10 Юли 2020петък19:15 ч.

Мария Силвестър:

Трудният път е много по-голям учител от лесния

Преодолявам собствените си страхове, като ги натискам с високо токче, минимум 10-сантиметрово, споделя атрактивната телевизионна водеща

/ брой: 82

автор:Альона Нейкова

visibility 1675

Мария Силвестър преди време се прочу като една от най-интересните български манекенки, а после все по-често започна да се появява и на телевизионния екран. Тя бързо привлече вниманието на публиката с различния си свеж подход към работата, която вършеше. Мнозина я помнят като Мери-репортери от предаването "Тройка по никое време" пo TV7. Други пък са забелязали нейната авторска рубрика във "Вечерното шоу на Азис" по TV2. Мария е била автор, водещ, репортер, сценарист и редактор на много телевизионни предавания. Участва в сериала "Тя и той", а през 2003 г. се снима в "Една нощ" - филм на режисьора Пламен Масларов, продуциран от БНТ. Мария Силвестър сега е студентка в специалност психология във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Зрителите обаче съвсем скоро ще я гледат като водеща в най-новия амбициозен проект на БНТ "Красива наука".


- Мария, как се съгласихте да станете водеща на предаване, посветено на науката?
- В началото много се изненадах, но после се сетих, че с БНТ имахме един доста успешен общ проект - "Животът на другите", където взаимно установихме нашите симпатии. Беше ми странно това, тъй като аз съм един образ, който е много на границата. И за мен наистина е голям "удар" от страна на БНТ отново да ме поканят този път като една от водещите на "Красива наука". Създадох един образ, който в крайна сметка е чисто актьорски и обобщава в себе си всичко, което виждам в телевизиите. Той е лека пародия - много лека, приятна и забавна. Но извън този образ съм обикновен човек - майка на малко дете, която много се вълнува от всичко, което се случва в научния свят. Чисто лаически, разбира се, не професионално (смее се). Трябва да се вълнуваме от всички неща, от нововъведенията. Така или иначе, те съществуват и няма смисъл да си затваряме очите за тях. Колкото повече питаме, толкова по-добре. Предполагам, че от БНТ са се спрели на мен, защото много лесно общувам. А и бих искала да узная истината за всеки един от тези млади хора, които ще представят своите научни истини по най-елементарния, нормален и човешки начин.
- Май точно такава ще е и вашата роля в новото предаване - ще сте "гласът на народа", който иска да знае и не се страхува да задава въпроси...
- Да, аз се обособих в тази посока доста добре. Знаете, че имам много богат опит в интервюта по улиците с най-обикновените и най-прекрасните, разбира се, хора. Именно те всъщност казват истината такава, каквато я виждат, което на мен ужасно много ми харесва.
- А фактът, че сте актриса помага ли ви за изявите в телевизионните формати, или по-скоро ви пречи?
- Аз не съм професионална актриса, което много ми помага. Но за да се държиш естествено, да имаш освободено поведение, трябва да знаеш как да го постигнеш. А това се получава с практика.
- Наистина ли не ви пука, както със сигурност изглежда на повечето зрители пред телевизионните екрани, или все пак това е роля?
- Не познавам човек, на когото тотално да не му пука. Пука ми, разбира се, но много по-добре се изразявам, когато влизам в този образ. И много по-лесно преодолявам собствените си страхове, когато ги натискам с високо токче, минимум 10-сантиметрово (усмихва се).
- Мислите ли, че проект като "Красива наука" ще привлече и задържи зрителите пред екрана? Все пак работата на младите учени досега не е била представяна в България като нещо забавно и интересно.
- Никой не е подал ръка на младите, за да я захапят те до лакътя в това отношение. Но смятам, че хората, които харесват мен и това, което принципно правя, и имат нужда да ме виждат на екрана (както се оказа, за моя изненада), са много гладни за това: да научават подобни интересни и забавни проекти от сферата на науката. И то - представени от млади, модерни хора. Това е много важно за мен.
Имам малко дете. И искам синът ми да расте в среда, в която да бъде отворен към всичко, което се случва. И да не вярва на всичко, което вижда и което му бива поднасяно от медиите, от живота, от политиците наготово. Искам моето дете непрекъснато да пита "Защо?" и да има кой да му отговори. А не тези, които могат да го направят както трябва, да са в чужбина.
- Би ли могло подобно предаване да помогне на младите учени да останат тук, да повярват, че им се предоставя шанс да се реализират в България, а не да казваме години наред, че има тъй наречено изтичане на мозъци?
- Силно се надявам. В крайна сметка, човек, когато търси лесното, невинаги успява. Понякога трудният начин е много по-голям учител. Зная, че не е лесно да останеш в България, както избрахме аз и моето семейство. Защото имаше моменти, в които наистина, съвсем сериозно, искахме да се махнем. Така че много добре осъзнавам, че младите учени имат огромна трудност в това да се изразяват и да стават имена в България. Задачата на медиите е да направят тяхната работа популярна. И хората да са наясно, че може да бъдеш модерен, готин, да имаш супермодерни занимания, да си най-нормален човек, но да имаш хоби или да се занимаваш с наука професионално и това да е повече от обогатяващо.
- Малко стряскащо и обезкуражаващо звучи признанието ви, че сте искали да напуснете България. Щом това идва на ума на човек като вас, който все пак е лице от екрана, популярна личност, какво остава за обикновените хора?
- Наистина е много по-лесно човек да замине за чужбина и да потърси късмета си там. Но аз не обичам лесните пътища и това, което съм правила досега, го показва. Харесват ми предизвикателствата. А и никак не е лесно това, което изглежда много лесно. Затова и приех предложението да съм водеща на "Красива наука", защото това е огромно предизвикателство за мен. И, честно казано, за мен предаването е най-мързеливият и лесен начин да науча всичко накуп, без да съм го учила.
- А какво според вас би накарало младите хора да останат тук, както направихте вие?
- За всеки това е личен избор. За някой ще бъде семейството, за друг - приятелите, за трети - работата. Но все пак те ще трябва да докажат себе си в нашата малка България.
- Вие изглеждате доста забавна на екрана. А какво вас самата ви забавлява?
- Всичко ме забавлява - всичките ми глупости, простотии, всичките ми чувства, емоции, сантименти, всичко, което ме прави най-обикновен човек. Но много по-любопитно ми е това, което може да ме направи свръхчовек.
- Какво ви насочи към телевизията?
- Телефонното обаждане на моя позната, която ме предложи за сценарист в "На кафе" с Гала. Тогава работех като редактор в едно списание и начаса приех предложението. Беше много голям стрес в началото, но си струваше.
- Защо се отказахте от моделството?
- Ами не е редно човек да се занимава с тази професия прекалено дълго време. Искаш да се развиваш в друга посока. И, честно казано, в един момент става досадно.

 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 130

Турция обяви "Св. София" за джамия

автор:Дума

visibility 57

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 404

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 367

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1028

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ