05 Юли 2020неделя10:40 ч.

Тройно критично

/ брой: 110

автор:Деси Велева

visibility 688

Тройно критична седмица върви за жителите на столичните квартали "Дружба" 1 и 2. Май че са подложени на тормоза на войнствения ретрограден Марс, който навлиза в Стрелец. Или пък роденият от Хаоса Уран се е намърдал в Скорпион? При всички случаи войната и хаосът властват в крайния столичен район. Първо, хората станаха жертва на истинско изтезание от страна на ЧЕЗ, който пуска и спира, пак пуска и пак спира тока без почивка с хиляди оправдания за аварии и планови ремонти. Накрая мъченията на хората бяха ознаменувани с протест.

Второто копие на войната за местните дойде от мъчител строител, който опна ограда и си загради имота, за да отбележи къде ще лъсне бъдещият му блок. И този опит за инвеститорски гнет завърши с протест на улицата.

Пикът от лашкането насам-натам из Космоса от Марс (или пък от Уран) настъпи при опита да се обсъди бъдещото застрояване, липсата на зелени площи и изобщо на всякакъв изглед за две територии от района. Обявеното обществено обсъждане на Подробния устройствен план съвсем не беше обществено, а частно. Реститути от съседен район ("Горубляне"), които нямат нищо общо с устройството на "Дружба", не се посвениха да обсебят събирането, защитавайки личния си интерес. Резултатът бе напрежение, дюдюкане и освиркване. А там някъде, от подиума над препълнената от хора и интереси зала, кротко стояха главният архитект на столицата Здравко Здравков и кметът на района Ивайло Цеков, наблюдавайки хаоса от действията и бездействията на общинската администрация. Защото битките срещу застрояването, за запазване на зелени площи и за статута на върнати частни земи са пряк резултат от работата на властта, която години наред не търси решение, а създава проблеми. Крайно време е кметството да вземе страна и да намери баланс между частния и обществения интерес. За да не се сбият накрая Уран и Марс. 

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 637

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 738

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1322

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ