05 Август 2021четвъртък08:00 ч.

Триумф на социалдемократите в Румъния

Истинската битка обаче ще е за президентското кресло

/ брой: 123

автор:Васил Савов

visibility 1427

Окончателните резултати от изборите за парламент на Европейския съюз вече са публикувани. По данни на Националното избирателно бюро своя глас са подали 32,44% от имащите право на вот. От тях в градовете са гласували 28,69% от гласоподавателите, а в селата 36,88 процента.
Резултатите показват значителен превес на лявата коалиция начело със Социалдемократическата партия. Получените гласове в проценти са:

Социалдемократическа партия    - 37,6
Националлиберална партия (НЛП)    - 15,0
Демократическолиберална (ДЛП)    - 12,23
Независими (само един)    -  6,81
Демократически съюз на унгарците    -  6,30
Партия Народно движение    -  6,21

Крайнодясната партия "Велика Румъния" печели само 2,5%, лишавайки историческия си лидер Корнелиу Вадим Тудор от място в Брюксел.

Първите изводи

Медиите веднага отбелязаха тежкото поражение на десните сили в северната ни съседка. В. "Романия либера" излезе с коментар под заглавие "Десницата, разбита и разпиляна". Ръководствата на редица десни и десноцентристки партии подадоха оставка.
Ударът рикошира най-напред в Националлибералната партия, втора по брой на гласовете. Резултатите предизвикаха истински шок. Цялото ръководство на партията подаде оставка. Нейният председател Крин Антонеску публично заяви, че оставката се дължи на неуспешното представяне на партията на евроизборите (той обещал 20%, а получили 15 на сто). Насрочен е извънреден конгрес за избор на ново ръководство през юни.
Коментаторите разкриха някои подробности по политическите виждания сред националлибералите. В партията са се оформили три течения. Първото се оглавява от председателя Антонеску и зам.-председателя Клаус Йоханис, които са за тясно сътрудничество с другите десни партии. Второто се представлява от члена на ръководството на партията Лудовик Орбан, който е за сближаване с другата либерална партия - ДЛП. И третото течение се води от бившия премиер Калин Попеску-Търичану, който пък е за възстановяване на Социаллибералния съюз със социалдемократите.
Преобладават мненията за обединение на десницата. Причините се търсят в слабото представяне на изборите и необходимостта от един представител на десницата на президентските избори. Зам.-председателят на партията Йоханис заяви още преди евроизборите, че ще се направят опити за обединение на десницата.
Вече се състояха и първите срещи на ръководителите на отделните десни и десноцентристки партии. Предварителните разговори между лидерите на двете либерални партии - Крин Антонеску (НЛП) и Василе Блага (ДЛП) завършиха без окончателен резултат. Различията са по въпроса да се обединят ли в една партия, или да останат разделени.
Антонеску се срещна и с Михай Ръзван Унгуряну, ръководител на партията "Гражданска сила". Либералите предлагат сливане на двете партии, но Унгуряну е за съюз.
По въпроса за обединение на десницата се изказа и Елена Удря от ръководството на най-младата партия, създадена и поддържана от президента Бъсеску, "Народно движение". Тя е за единни действия, но не и за обединение. Предлага проблемът да се решава след първия тур на президентските избори.

Евровотът - репетиция за президентските избори

По въпроса за бъдещия държавен глава се появиха и някои външни внушения. Германската фондация "Конрад Аденауер" излезе тези дни с обширен анализ на политическата обстановка в Румъния. Авторите на анализа обръщат внимание на разминаването в настроенията сред населението и политиката на управляващите. Румънски вестници се спират и на поведението на президента преди изборите. Откритата му подкрепа за партията "Народно движение" те характеризират като "нарушаване на конституционния неутралитет на своята функция".
В навечерието на евроизборите на двудневно посещение в Букурещ бе вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън. Ако се съди от негови изявления, целта на визитата му била да насочи вниманието на ръководството на страната към проблемите на корупцията и утвърждаването на правовата държава. Срещите му с президента бяха наситени с умиление, вълнуващи прегръдки и взаимно разбирателство. Придружаващите го румънски журналисти пък останаха  изумени от неколкократното му подмятане към премиера Понта като "бъдещ президент" по време на срещата на двамата. Иронична закачка или деликатно подсещане за бъдещото му поведение? Някои вестници видяха намек за бъдещите отношения между двете страни. В думите на Байдън съзряха предупреждение за "смяна на политическата парадигма". Откроява се стремежът на Вашингтон да привлече Румъния по-тясно към своята орбита в момента на геополитическото напрежение около Украйна.
Последиците от евровота тепърва предстоят. Политическата активност се насочва към изборите за президент.

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 187

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 142

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 151

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ