24 Октомври 2020събота18:57 ч.

Интервю

Трифон Панчев: Младостта е предимство, не недостатък

Празници на Дряново ще има, правим ги на открито заради вируса, казва кметът на града, член на ръководството на БСП

/ брой: 195

visibility 1971

Интервю на Любомир ДИМИТРОВ

ТРИФОН ПАНЧЕВ е роден на 4 август 1988 г. в София. Завършил е Първа английска гимназия в столицата и право в СУ "Св. Климент Охридски". Има квалификация в Института за политика - Обучение на политически лидери. Адвокат към Софийска адвокатска колегия, съдружник в адвокатско дружество. Член е на Европейския атлетически съд към Европейската федерация по лека атлетика (2016). През 2007-2019 г. развива бизнес, свързан със селското стопанство. На местните избори през октомври 2019 г. е избран за кмет на община Дряново, издигнат от БСП. Член е на Националния съвет на Българската социалистическа партия и на Изпълнителното бюро на НС на БСП. Владее английски и италиански език.

- Г-н Панчев, не бяха малко скептиците в Дряново, които мислеха, че няма да се справите с проблемите на града, защото сте млад и неопитен. Какво ще кажете на тези невярващи днес? 

- Никога не съм имал притеснения за работата в общината, управлявал съм сериозен бизнес, работил съм по големи дела като адвокат и смятам, че младостта е предимство, а не недостатък. В България е наложено мнението, че трябва да ти побелее косата, за да се занимаваш с политика и управление - нещо, което в развитите държави отдавна е преодоляно като предразсъдък.

- От много време бюджетите на малки общини като нашата не достигат. Наскоро бюджетът на Дряново бе актуализиран. Ще бъде ли достатъчен за необходимите дейности до края на 2020 г.?

- Парите никога не са достатъчни. Опитваме се да спазваме дисциплина и според приоритетите, които сме си поставили, да изразходваме средствата от бюджета. Ще се справим с наличния ресурс, а при недостиг - имаме идея откъде може да направим допълнителна икономия. Но се надявам това да не се наложи.

- Каква е сегашната политика на общината за възрастните й жители, а и за социално слабите?

- Има множество програми към Министерството на труда и социалната политика, от които се възползваме. Към момента работи и програмата за социален патронаж за топла храна, има проект, по който са назначени лични помощници - те пазаруват, плащат сметки и помагат на нуждаещи се възрастни хора. В община със застаряващо население като Дряново тези услуги са от помощ за хората, но този тип политики зависят изцяло от държавата. 

- Дряновският манастир се посещава целогодишно от хиляди наши и чужди туристи. През пролетта на миналата година след наводнение бе разрушен дървеният мост там. Какво се прави за  неговото възстановяване?

- В етап сме на извършване на строително-монтажни работи, мостът трябва да бъде готов до един месец. Забавянето дойде от това, че заварихме проект за монтиране на преместваем военен мост - нещо, което е недопустимо с оглед на това, че Дряновският манастир е национален паметник на културата.

- Най-сериозен проект в момента, като не омаловажавам другите, е реконструкцията на ул. "Шипка" в Дряново. Чуват се гласове, че би трябвало цялата улица да се затвори за моторни превозни средства, за да работят фирмите изпълнителки по-спокойно?

- Ако затворим движението по улицата, половината град ще въстане - хората не могат да се прибират нормално вкъщи. Голяма част от магазините са на тази улица и е немислимо да спрем изцяло движението, въпреки всички неудобства. Ремонтът върви по график, имаме малко забавяне, защото се наложи да препроектираме част от проблемните участъци. Беше заложено на пл. "Колю Фичето" да има кръгово движение с остров от зеленина, но на практика това щеше да остави Дряново без площада в автентичния му вид. Има и други неуредици, които оправяме в движение, но съм оптимист, че до края на годината ще завършим обекта.

- Дряново се прочу с факта, че в пещерата "Бачо Киро" край манастира бяха открити останки на хомо сапиенс, които доказват развитието на цивилизацията в Европа преди близо 47 хиляди години. Тази новина ще се превърне ли в сериозна реклама за града и общината?

- В процес сме на разработване на стратегия за развитие на туризма в общината и този научен факт ще е една от опорните точки, около която ще се работи за популяризирането й. Откритието е от голямо значение за развитието на човешкия вид. Най-впечатляващото е, че с него се доказва, че неандерталците и хомо сапиенс са живели заедно в продължение на няколко хиляди години.

- Дряновци и живеещите в страната земляци се интересуват ще има ли празници на Дряново през този месец, тъй като коронавирусът попречи на редица инициативи навсякъде?

- Празници ще има - от 16 до 18 октомври. През изминалите няколко месеца имаше значително по-мащабни мероприятия в много общини. Спазвайки противоепидемичните мерки, ще направим на открито празниците, които имат блози 100-годишна традиция.

- Като член на ръководството на БСП смятате ли, че партията ще спечели следващите избори? 

- Твърдо вярвам в готовността на БСП да управлява. Това правителство и това управление са тотално изчерпани. Колкото по-рано кабинетът на Борисов подаде оставка и отидем на предсрочни избори, толкова по-добре за всички. Очевидно управляващите се борят на всяка цена да запазят властта, за тях това е въпрос на оцеляване. Дали хората ни виждат като алтернатива ще разберем скоро и това е работата ни в следващите няколко месеца - да покажем програмата, с която ще излезем, позициите, тезите си, че действително сме алтернатива.                                                                      

- Какво ще пожелаете на читателите на ДУМА?

- Пожелавам им да са здрави, да се усмихват повече, да се наслаждават на живота и да не позволяват на проблемите на всекидневието да ги потискат.

РЗИ: София е трайно в „червената зона“

автор:Дума

visibility 5

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 785

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 201

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 110

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 715

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1065

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 467

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ