05 Април 2020неделя20:10 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Медии

Три пъти "Ура!" за Кеворк и "Всяка неделя"

Големи очаквания, надежди, но и съмнения как водещият ще намери верния път за предаването в съсипана и обрана България след "победата" на Голямата демокрация

/ брой: 227

автор:Богдан Иванов

visibility 2139

Вече няколко неделни следобеда поред Нова телевизия "гощава" своите зрители с едно рядко срещано духовно удоволствие - журналистика от висока класа. Или казано по-ясно: "Всяка неделя" отново е на екран!
Създадено преди повече от 30 години, минало през много перипетии и патила, предизвикало любов сред публиката, но и омраза сред управляващите, спирано и възобновявано, предаването се превръща в емблема на Българската национална телевизия. Защото:
- още по Тодор-Живково време то проповядва авангардни идеи;
- представя събеседници с много мозък в главата;
- критикува и разнищва теми и проблеми на ръба на бръснача;
- събира цяла България пред екрана и става морален съдник - над институциите и над властта дори;
- оформя своеобразна опозиция на ретроградното и тираничното в обществото;
- дава пример за висока компетентност и телевизионно майсторство;
- подсказва, че има вятър на промяната и вече е време той да се усети и у нас...
И т.н., и т.н....
 Ето, че "Всяка неделя" за пореден път се завръща, когато този вятър на промяната много здраво обрули България вместо да я разлисти. Поради което да се прави журналистика в страната нито е лесно, нито е безопасно.
Първата неделя във "Всяка неделя" бяха припомнени някои от нейните най-добри постижения - интервюта с бележити мъже като Михаил Горбачов, акад. Николай Амосов, Гор Видал, Ноам Чомски, Тодор Живков, Симеон Сакскобургготски...
После бе сторен поклон пред големите майстори: Радой Ралин (в хумора), Стоянка Мутафова (в театъра), Йордан Радичков (в литературата), Милчо Левиев (в джаза), Боян Радев (в борбата), Лили Иванова (в поп музиката), Тодор Колев (в киното), Йордан Йовчев (в гимнастиката).
Дойде ред и на една от най-младите надежди - гост на водещия стана гениалното дете Цветан Стоянов, европейски шампион по шах, който бързешката матира преди дни и премиера Бойко Борисов, и просветния министър Сергей Игнатов.
Кеворк Кеворкян, бащата и водещият на предаването, ги предразполагаше, похвалваше и предизвикваше, надникваше в сърцата им, опитваше се да усети и предаде на зрителите тяхната философия за живота, техните помисли за нашето време и нашего брата, за мераците и кусурите му. Разприказваше ги благо, умно, чаровно, доближаваше се колкото се може повече до тях било чрез патентования негов метод "кеворкиране", било чрез добронамерена словесна рентгеноскопия, която да извади на показ и това, което е скрито много навътре у всеки от нас.
 Ако използвам знаменития лаф "Имал си бол пари - платил си!" на Алековия бай Ганьо, то наистина в милата ни татковина се навъдиха немалко хора с бол пари, а мнозина платиха и си купиха... цели телевизии. В тях докарани и напудрени се пъчат дълга сюрия водещи - някои и неграмотни, и плиткоумни, и неподготвени. На този фон Кеворк и неговата "Всяка неделя" са еталон - на екрана в едно се събират мъдрост, интелект, авторитет, находчивост, артистизъм, сърцатост, кураж, професионализъм.
С две думи - журналистика от висока класа. Затова три пъти "Ура!" за завръщането на Кеворк и неговото предаване. И големи очаквания как той ще води кораба на "Всяка неделя", как ще намери верния път през съсипана и обрана България след "победата" на Голямата демокрация...
 

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 1142

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 1062

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 631

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 404

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ