14 Юли 2024неделя08:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Трети няма

Медведев обяви щурм срещу властовата вертикала, но дали ще го оглави?

/ брой: 144

visibility 188

Владимир Цибулски
Лента.ру

Руският президент Дмитрий Медведев се отказа да конкурира днешния премиер Владимир Путин в борбата за поста държавен глава. Сиреч на избори ще тръгне само единият от двамата. Междувременно Медведев внезапно реши да счупи властовата вертикала, която навремето сам градеше като шеф на президентската администрация на Путин. От думите на Медведев не личи със сигурност, че лично той ще превръща вертикалата в хоризонтала.
Строшаването на тази вертикала, построена по време на управлението на Путин като президент, бе предложено от неговия приемник Дмитрий Медведев на 18 юни. "В днешния свят е невъзможно да управляваш цяла страна от една точка, особено щом става въпрос за страна като Русия. И нещо повече: щом всичко започва да работи или се движи по сигнал от Кремъл (...), значи системата е нежизнеспособна, трябва да се наглася според конкретния човек. Това е лошо, това означава, че системата трябва да се промени", заяви президентът пред Петербургския икономически форум.
Същия ден той продължи темата за вертикалата в интервю за "Файненшъл таймс". "Твърде много ръководители, водени от най-добри помисли, са свикнали да управляват собственоръчно - каза Медведев. - На практика всеки въпрос бива отнасян до Кремъл, до президента, до Владимир Путин, до министрите. Невъзможно е обаче това да се превръща в постоянна практика".
Тези думи, разбира се, не бяха подминати от политолозите, партийните лидери и други заинтересовани лица. Още повече че словото пред Петербургския форум (както с право посочи Вячеслав Никонов, шеф на фонд "Политика") бе адресирано по-скоро не до населението, а именно до тесен кръг от лица. Затова, според Никонов, изявленията на Медведев не бива да се определят като предизборни.
"Това е политическа реч (...), но не може да се нарече предизборна", подчерта и Аркадий Дворкович, помощник на президента.
Мнението им споделя и Леонид Гозман, съпредседател на партия "Правото дело". "Речта ми се стори по-скоро отчетна, отколкото предизборна", обясни той и напомни забележката на президента, че обявеният от него курс към децентрализация трябва да бъде осъществен "независимо кой и какви длъжности ще заема в страната ни през близките няколко години". Гозман дори предположи, че Медведев изобщо няма да се кандидатира за втори мандат: "Това ми прозвуча по следния начин: няма да съм аз, но все едно трябва някой да го реализира".
Медведев, който от година-две още не се е наканил да отговори на въпроса за 2012 г. (тогава Русия ще избира нов президент - бел. ред.), заяви пред британския вестник, че всеки президент "просто е длъжен да иска" втори мандат.
За него самия обаче все още е актуален въпросът "ще вземе ли за себе си това решение или не". "Ето решение, което вече е малко встрани от неговото (на президента - бел. авт.) желание", опита се Медведев да обясни положението.
На заключителната сесия на форума той обеща впрочем "още съвсем малко да потраем" до часа Х. При това изключи всякаква възможност да стане конкурент на Путин (който неведнъж заявява, че и той може да се бори за трети мандат през 2012 г.).
"Мисля, че това е трудно да си го представим поне по една причина. Защото ние двамата с Владимир Путин - мой колега и стар приятел, все пак до голяма степен представляваме една и съща политическа сила. В този смисъл конкуренцията между нас би могла да навреди тъкмо на онези задачи и цели, които сме реализирали през последните години. Съответно това сигурно няма да е най-добрият сценарий за страната ни и за конкретната ситуация", заяви президентът.
Партията "Единна Русия" тутакси се вкопчи в тази реплика и препечата интервюто под заглавие "Дмитрий Медведев: Двамата с Владимир Путин представляваме една и съща политическа сила".
"Не ще и дума, премиерът и президентът имат известни разногласия по едни или други тактически въпроси. В стратегията обаче са единни. Заедно са разработвали тази стратегия", коментира президентското интервю Андрей Исаев, заемащ висок пост в йерархията на "единните".
Комунистите, напротив, смятат, че ако бъдат издигнати за президент и двамата - Путин и Медведев, това ще е "вариантът, най-разбираем за обществото". Според зам.-председателя на ЦК на компартията Иван Мелников, отказът на Медведев да се конкурира с Путин "сочи само едно: търси се най-прагматичният вариант, смята се за висок рискът от загуба на властта".
Лидерът на либералдемократите в парламента Игор Лебедев е солидарен с позицията на комунистическата партия - трябва да се кандидатират и двамата.
В "Справедлива Русия" пък мислят, че надеждите за модернизация ще се запазят, само ако бъде преизбран Медведев. "Президент ще бъде Дмитрий Медведев, убеден е политологът Станислав Белковски. "И това няма връзка със субективните предпочитания, неговите или на Владимир Путин, а с обективната логика в развитието на политическо-икономическата система в Русия. Днес тази система има нужда главно да бъде легализирана на Запад (...) Самият Путин има интерес на избори да тръгне Медведев".
Директорът на Центъра за политическа информация Алексей Мухин бе заявил след петербургското слово на Медведев, че президентът ще се бори за втори мандат. След интервюто за "Файненшъл таймс" обаче гледната му точка се промени. "Владимир Путин не иска, а Дмитрий Медведев не ще може да се кандидатира... Залагам на някой трети", заключи той.
Въпросът кой от двамата ще се кандидатира за президент през 2012 г. задават вече от година-две и на Владимир Путин, и на Дмитрий Медведев. "Ще се разберем, защото сме хора от една кръв и споделяме същите политически възгледи", заяви Путин през 2009-а. През 2010 г. самият Медведев каза, че не изключва на изборите да се яви трети кандидат, а през 2011-а Путин добави, че и двамата членове на тандема обмислят нов президентски мандат.
На неотдавнашната си пресконференция Медведев отново избегна да отговори на този основен въпрос. Като цяло нещата не са се променили оттогава. Само дето май не става дума вече за трети вариант. И на практика всички стигат до предсказуемия извод, че президент ще е Путин или Медведев.
Естествено Путин едва ли ще тръгне да руши създадената от него самия вертикала на властта. Още повече че напоследък се увлече по формирането на Общоруския народен фронт, а той направо налага мисълта за нерушимия съюз между комунисти и безпартийни от времето на СССР, където всички решения се вземаха по указание на Кремъл.
Медведев също не буди големи надежди въпреки всичките му изявления, защото сам е участвал в градежа на властовата вертикала, при това до ден-днешен отказва да възстанови преките губернаторски избори - сиреч фактически съзнателно остава привърженик на въпросната вертикала.
При все това "Ню Йорк таймс" е склонен да предпочете кандидатурата на Медведев. За да стане приемлив кандидат за средната класа, той обаче трябва да демонстрира, че е независим, пише изданието. "Вашингтон пост" пък напомня, че Западът винаги е смятал Медведев за по-перспективен кандидат с оглед на демократизацията в Русия, въпреки че Путин е по-популярен в страната.
Доколкото неяснотата около изборите възникна на фона на постоянните критики на Запада заради недостига на демокрация в Русия, "Асошиейтед прес" и "Дейли телеграф" отбелязват, че търканията в тандема са скроени нарочно, за да напомнят "от кумова срама" на някаква предизборна борба. По принцип дори няма голямо значение кой ще е следващият президент на Русия, смята Даниъл Уогнър, шеф на консултантската компания "Кънтри риск сълюшънс", която предупреждава инвеститорите за политически рискове. Според експерта, който и да бъде държавен глава, Русия ще си остане трудно и понякога дори опасно място за бизнес.


Президентските избори в Русия ще са през пролетта на 2012-а. За пръв път държавният глава ще се избира не за четири-, а за шестгодишен мандат

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ