26 Септември 2020събота19:03 ч.

Трай, либе, за китка

/ брой: 65

автор:Евгени Гаврилов

visibility 633

Напоследък властта демонстрира намерения да върне надвзетите пари на фирмите и битовите абонати за парно, топла вода и природен газ заради поевтиняването на синьото гориво. Оказва се обаче, че процедурата ще бъде тежка, сложна и продължителна. Най-напред трябва да бъде променен Законът за енергетиката. Промените вече са внесени в парламента, но заради коронаситуацията там се бавят за пленарна зала. Те са дело на работна група, но са минали и през правителството за одобрение. Уж за пестене на време, проектът е внесен от шефа на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов. Затова обществено обсъждане почти нямаше. Липсва и задължителната оценка на въздействие. В подобна ситуация логично е бизнесът да има възражения. Защото трябва да се преизчисляват цени за осем месеца назад.

За преизчисляване на сметки със задна дата и връщане на надвзети пари се заговори, след като "Булгаргаз" и "Газпром" се договориха за намаляване на цената на руския газ, считано от 5 август 2019 г. Така за периода до 31 март руската компания трябва да върне на "Булгаргаз" 150 млн. лв., а на свой ред българското държавно предприятие трябва да възстанови парите на клиентите си - химически заводи, топлофикации, газоснабдителни дружества. След това доставчиците на енергия трябва да върнат на своите абонати надплатените суми. За всеки от тези етапи на преизчисления по веригата трябва да се произнесе Комисията за енергийно и водно регулиране, като одобри коригирани цени за всеки от месеците от август до март.

Засега е ясно само, че пари "на ръка" на хората няма да се връщат, а надвзетите суми за парно и природен газ ще се приспадат от следващи сметки - след като законовите поправки бъдат одобрени и след като цените и фактурите бъдат преизчислени със задна дата, което ще отнеме месеци. Явно властниците и този път няма да изневерят на народната мъдрост "Трай, либе, за китка".

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 526

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1053

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 545

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ