29 Септември 2020вторник20:05 ч.

Роден край

Травъл ТВ показва България

Уникален видеокаталог на родината ни предстои да бъде завършен есента

/ брой: 160

автор:Павлета Давидова

visibility 242

Уникален видеокаталог, показващ прекрасни кътчета от България, както и традиционни български обичаи подготвя Травъл ТВ. Проектът "Това е България", който включва в себе си 13 филмчета за страната ни, ще бъде официално завършен през есента. Премиерата на клиповете е предвидена за 22 септември. За ДУМА изпълнителният директор на Травъл ТВ Павел Павлов коментира, че се надява да получи подкрепата на българските евродепутати и филмовата поредица да бъде излъчена в Брюксел през октомври тази година.
Консултанти по проекта са доказани наши учени, автори, изследователи, радетели на българската култура, писатели и общественици. Музиката към филмите е авторска и е създадена от български композитори специално за поредицата. Участниците - сценаристи, режисьори, оператори, монтажисти, аниматори, консултанти, са внимателно подбрани. Видеокаталогът се реализира от Globus Media Group, които са си поставили нелеката задача да уловят най-впечатляващите черти и тайни на България, за да може страната ни да бъде опозната от всеки, който пожелае да научи повече за нея...
За да може видеокаталогът на България да бъде тиражиран, разпространяван и разбиран в цял свят, той ще бъде преведен и озвучен на седем езика - български, английски, френски, немски, испански, японски и руски. Филмите ще бъдат адаптирани за деца до 12 години, като е предвидено да се разпространяват не само в наши учебни заведения, а и в български училища в чужбина.
"Стилът на филмите ще бъде познавателно-разказвателен, като парченце по парченце разкриваме пъстрия пъзел от забележителности, места и история, за да сглобим една обща визия за нашата страна - такава каквато сме я видели, почувствали, и каквато смятаме, че трябва да бъде видяна от всеки, независимо дали е бил по нашите земи или не.", коментира режисьорът на проекта Нено Маринов.
 

Повече от 180 000 км по суша, въздух и вода е изминал екипът, участващ в изготвянето на поредицата. В резултат на пътешествието, на което потеглят камерите на Травъл ТВ, са заснети безброй кадри от прелестни кътчета в България. Вместо предварително набелязаните 260 обекта са заснети 2300. Предварително наети балони и вертолети са помогнали за заснемането 45 часа материал, подводните снимки допълват заснетото с още 40 часа.
Пред екипа в момента стои нелеката задача да монтират заснетото, като близо 100 000 кадъра трябва да бъдат пресети, за да се съберат в 12 епизода по 27 минути. Към тях ще бъде добавен и пълнометражен, 90-минутен документален филм, посветен на забележителностите на България.


Традиционни български обичаи като мъжкото хоро в Калофер също са намерили място във филмовата поредица

Страната ни в 13 епизода

- "Античността по българските земи" пренася зрителите в бита на древните траки, елини и римляни, славянските заселници и прабългарските племена, населявали земите ни в дълбока древност.
- "Средновековна България" е посветена на възхода и разцвета на Българската държава и държавност. Кадри от първите български столици, величието на Златния век и залеза на средновековна България очакват зрителите на този епизод.
- Един бърз поглед към традиционните селища по българските земи през различните исторически периоди и изграждането на техния облик през вековете ви очаква в "Архитектурата на българите". Епизодът показва запазени архитектурни паметници и шедьоври от античността и средновековието до съвременността.
- "Българското вино" ще разкрие част от магическия свят на една от гордостите на България - виното. Освен основните винени маршрути в страната ще бъдат представени и традиционни български сортове вино.
- В "Природата на България" екипът си е поставил нелеката задача да представи красотите на страната ни само за 27 минути.
- Реки, езера и водопади ще се излеят от екрана в епизода "Водите на България". Български минерални извори, лечебни бани и целебна кал ще приканят към себе си лицата пред екрана. Възможностите за спа туризъм и курортното летуване също не са пренебрегнати.
- "Българските села" ще разкрие китни кътчета от цялата страна. Основният акцент е поставен на традиционните бит и поминък, както и на възможностите за селски туризъм.
- Завесите за тайните на сънародниците ни през вековете се открехват в "Бит и култура на българите". Зрителите ще видят традиционно българско обзавеждане, ще опознаят част от типичните гозби и напитки на българската трапеза.
- В "Духовна култура на България" акцентът е религията. Проследяват се митове от нехристиянското ни минало, за да се стигне до тайнствата на средновековните манастири и древни църкви.
- Столицата на България има свой собствен епизод, наречен "Мъдрост на осем хилядолетия". Природните богатства, историческото наследство и разнообразието от етноси и религии, които съжителстват в София са намерили своето място в поредицата.
- "Българското Черноморие" ще преведе зрителите от миналото на античните градове и византийски вили до настоящето на модерните съвременни морски курорти.
- "Луксозна България" е епизодът, който цели да покаже страната ни в светлината на членството й в ЕС, както и изключителните условия за бизнес и туризъм, които България предлага.

Камера: "Стоп"

Язовир "Копринка" се оказа мястото на последната сцена, която засне екипът, ангажиран по видеокаталога "Това е България." В заснемането на финалния кадър участва ансамбъл "Родопа" начело с легендарните си солистки Валя Балканска и Златина Узунова. Самодейци от читалището на казалъшкото село Копринка както и възпитаниците на школата "Бага-тур" се превъплътиха в образите на хора, живели по българските земи през различни епохи. Благодарение на тях на екран ще видим траки, славяни, прабългари и митични същества, дори и самодиви. През техните образи камерата премина към възрожденските будители, през българи от миналия век и стигна до съвремието, заснемайки местните хора - наследници на славната история на Долината на тракийските царе. По залез слънце и в първите часове на нощта персонажите от финала на поредицата си подадоха светилници - символ на знанието и духовността, а след това в небето бяха изпратени множество горящи балони, олицетворяващи бъдещето на нашата нация.
Около 250 човека вече видяха предпремиерата на първия филм от поредицата. Успех на инициативата пожела и бившият президент Желю Желев, който присъства на заснемането на финалните сцени. Той подкрепи проекта и изрази надежда, че инициативата ще бъде подкрепена както от бизнеса, така и от всички български институции.


Валя Балканска и ансамбъл "Родопа", както и представители на "Бага-тур" са едни от основните действащи лица в последния филм от поредицата
Снимки ТРАВЪЛ ТВ

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

Оттеглиха проекта за продажба на лекарства от машина

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Кратки новини

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 5

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 4

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 3

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 2

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ