21 Август 2019сряда05:56 ч.

Суета

Трапеза без граници, или хапването на корем като празник

Ден на здравословното хранене се отбелязва в някои страни като алтернатива на безразборното плюскане

/ брой: 88

автор:Альона Нейкова

visibility 1010

В поредицата на свръхнеобичайни празници, отбелязвани по света, смело може да бъде включен Денят, когато ядете каквото поискате (Eat What You Want Day). Именно такава дата се мъдри в календара на американците, които си организират своеобразни оргии за стомаха на 11 май.

Трудно е да се посочи кой точно е измислил подобни чествания на хапването на корем. Но една от версиите гласи, че идеята за официално разрешеното чревоугодничество хрумва за първи път на бившия радиоводещ и телевизионен актьор Томас Рой. Всъщност празникът става известен като ден, в който не бива да се спазват каквито и да било диети, а точно обратното: учреден е като единственият в годината, когато може да се нарушат всички закони, приети (негласно) за сдобиването или поддържането на тънка талия и красиво тяло. Целта е да се изпита истинска и неограничена наслада от онази храна, която хората обожават, но по една или друга причина се налага да я ограничават в менюто се.

Това е датата, когато не бива да се гледа списъкът със забранените въглехидрати  и мазнини. А трябва непременно да се хапва онова ястие или лакомство, което много обичате или никога не си позволявате да опитате при други обстоятелства във всекидневието. От друга страна, именно на този ден е добре да се помни и за препоръката на експерти, че не е разумно да се рискува здравето, самочувствието и настроението, за да се разбере вкусът на неизвестните деликатеси.

Неординерният празник засяга и още един казус. Например, доста жители на САЩ, които напоследък убедено се посвещават на най-разнообразни хранителни режими, смятат, че подобно антидиетно мероприятие само демотивира и разклаща силата на волята на онези, които се борят със свръх теглото. Тази гледна точка обаче изобщо не е случайна: за Америка затлъстяването е сред изключително сериозните проблеми. През последните две десетилетия в страната на неограничените възможности се наблюдава буквално драматичен ръст на броя хора, които страдат от излишни килограми. Всеизвестно е, че когато са над нормата, те се превръщат в един основните рискови фактори за сърдечносъдови заболявания, някои видове рак и диабет.

Не е тайна, че различните степени на затлъстяването се определят от Индекса на телесната маса: стойностите 25-29,99 говорят за задминаване на нормата, а 30-34,99 трябва да алармират за болест I степен. Според последните статистически данни само 20% от населението на Щатите са с ИТМ под 24, което е свидетелство за тегло в рамките на разумното и здравословното.

За да отговорят подобаващо на предизвикателния празник, за който се смята, че пропагандира безразборното чревоугодничество (дори само веднъж в годината), в някои страни учредяват Ден на здравословното хранене и отказ от излишъка на продукти. За първи път се отбелязва през 2011 г. като контрапункт на безразборното плюскане. Алтернативният празник всъщност цели да припомни, че всекидневното набавяне на необходимите за съществуването ни калории изисква внимание и осъзнатост. Почти за банална се приема вече фразата "Ние сме онова, което ядем". Но именно тя е отражението на нашата същност.

Понякога посягаме към препълнения хладилник или отваряме кутията с бонбони не защото сме наистина гладни, а понеже изпитваме неудовлетвореност от живота или не можем да намерим по-добър и адекватен начин да се успокоим в стресова ситуация. В случая храната служи за подсигуряването не на физиологичната, а на емоционалната потребност: в любовта, в безопасността и в сигурността, които явно доста ни липсват във всекидневието.

Но именно по този начин се качват излишни килограми. Всеки иска да се избави от тях бързо и с минимални усилия. Което е златна мина за шарлатаните. Но вярата във вълшебни хапчета и прахчета за отслабване, в лесното премахване на трупаното с години свръхтегло, освен до загуба на пари, хвърлени на вятъра, често води към непоправими вреди за здравето.

Добре е поне от време на време да си припомняме, че сме отговорни за онова, което вкарваме в нашия организъм. Нека всеки от нас се опита да се сдобие с повече достоверна и полезна информация за това - кои хранителни навици са благотворни за здравето и красотата ни, както и да научи за вредните и опасните продукти, за да съумее правилно да си състави балансирано меню, което да е вкусно, полезно и да не води към излишни килограми.

КЗЛД глобява НАП с милиони за теча на данни

автор:Дума

visibility 58

Запали се старото сметище в Перник

автор:Дума

visibility 166

България вече не е собственик на морски флаг

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 160

Тръмп подкрепя връщането на Русия в Г-8

автор:Дума

visibility 0

САЩ тестваха крилата ракета

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 160

Путин и Макрон не се разбраха

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 160

Печатница или перачница

автор:Евгени Гаврилов

visibility 86

/ брой: 160

Ще влезе ли МО във война с работодателите?

visibility 74

/ брой: 160

За Георги Петрушев като за Жорж

автор:Лозан Такев

visibility 102

/ брой: 160

Двуличие и коварство

visibility 93

/ брой: 160

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ