24 Януари 2019четвъртък08:17 ч.

Тръмп пак заговори за извънредно положение

автор:Дума

visibility 409

Американският президент Доналд Тръмп отново се закани да обяви извънредно положение, ако Конгресът не гласува пари за изграждането на стената по границата с Мексико.
Конфликтът между държавния глава и демократите в Конгреса доведе до спиране на работата на правителството вече 21 дни. Демократите отказват да приемат бюджет, който включва 5,7 млрд. долара за построяването на стената. В резултат на това се блокира и бюджета за работата на федералното правителство. 800 000 федерални служители са в неплатен отпуск или работят без заплащане, тъй като Тръмп обяви, че няма да се подпише под законопроекта за финансиране на правителството, ако не бъдат отпуснати средства за стената.
За да подкрепи исканията си, президентът инспектира днес границата с Мексико.
Преди да напусне Белия дом за Макалън, Тексас, американският лидер заяви пред журналисти, че предпочита да работи с Конгреса за постигане на споразумение за прекратяване на кризата, но предупреди, че ще използва извънредните си правомощия да заобиколи Конгреса, ако не бъде постигнато споразумение.
Малко по-рано Тръмп обяви в Туитър, че няма да участва в Световния икономически форум в Давос от 21 до 25 януари заради парализата на правителството. "Заради неотстъпчивостта на демократите за сигурността на границите и важното значение на сигурността за нашата страна, при цялото си уважение отменям много важното си посещение в Давос, Швейцария, за Световния икономически форум", написа президентът в социалната мрежа.
Имам пълното право да обявя национално извънредно положение, предупреди той. Коментарът му е в противоречие с позицията на правни експерти, които поставят под въпрос правото на президента да предприеме подобни действия при такъв казус, пише в. "Гардиън".
Ако Конгресът не отпусне пари на правителството през уикенда, това ще е най-продължителното прекратяване на работата на държавните институции в историята на САЩ.

БАБХ не казва има ли умрели от чума животни в Болярово

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 16

ГЕРБ пуснаха предизборната машина

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 16

Очакват износ за над 57 млрд. лв. тази година

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 16

Кога ще си научим уроците?

автор:Зорница Илиева

visibility 118

/ брой: 16

Конгресът спря Тръмп да напусне НАТО

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 16

Фронтекс: Не отнемаме суверенитета на държавите в ЕС

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 16

Русия е за мирен договор с Япония

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 16

Лихвоточките - 30 години по-късно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 88

/ брой: 16

Преход без изход

visibility 55

/ брой: 16