03 Декември 2020четвъртък03:44 ч.

Този лош социализъм

/ брой: 117

автор:Георги Христов

visibility 1205

Лоши новини за вярващите в чудесата на свободния пазар - в Ню Йорк и Берлин през последните две седмици влязоха в сила закони, които слагат таван на наемите и силно ограничават възможностите на наемодателите да спекулират с имотите си, извивайки ръцете на наемателите си. Социализъм в сърцето на капиталистическия свят - сигурно звучи ужасно за привържениците на гореспоменатата пазарна теория. 

Жителите на двата града обаче са на съвсем друго мнение. В Берлин дори се проведоха демонстрации, които настояваха държавата да експроприира жилища от алчните им собственици. И има защо - за последните 5 години средният наем в германската столица се е повишил с цели 50%. Сега градската управа замрази наемите за следващите пет години. В Ню Йорк пък, по силата на новите правила, собственикът ще трябва да уведомява предварително наемателя си, ако смята да не подновява договора си с него. Бяха приети и ред други регулации, нечувани у нас.

У нас въпросът с наемите също е тиктакаща бомба. Особено при продължаващата концентрация на хора в големите градове. Прогнозите на брокерите на имоти сочат, че до десет години ще се превърнем от нация от собственици в нация от наематели. Пак те посочват, че и сега едва 10% от населението участва в пазара на жилища - другите просто не могат да си го позволят. 

Та, интересен е въпросът ще видим ли поне някакво усилие от страна на държавата и местните власти да регулират този все по-важен пазар - включително и чрез строеж на социални жилища на приемливи цени. Или за пореден път ще се правим на по-католици от папата (както в случая с диференцираните ставки на ДДС от онзи ден) и ще оставим работещите хора да плащат за алчността на рентиерите. Разбира се, с вечната мантра, че всичко друго е "комунизъм". А комунисти ли са в Ню Йорк и Берлин?

68% от бизнеса не одобряват антикризисните мерки

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 231

Сред първенците сме по дял на харчовете за храна

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 231

ГЕРБ с лобистки поправки в енергетиката

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 231

Карантината в Германия ще продължи до 10 януари

автор:Дума

visibility 84

Великобритания одобри ваксината на "Пфайзер" и "Бионтек"

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 231

Скопие: Обсъждаме "пътна карта" със София

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 231

Байдън ще действа внимателно с Китай и Иран

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 231

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 185

/ брой: 231

Иван Таков: Парите за чистота растат, София остава мръсна

автор:Деси Велева

visibility 146

/ брой: 231

Неглижирането на учените вреди на образованието и науката

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 231

Датата

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ