01 Юни 2020понеделник16:50 ч.

Личности

Той създаде преди 40 години технопарк в България

Навършиха се 90 години от рождението на акад. Ангел Ангелов

/ брой: 141

автор:Кирил Момчилов

visibility 1578

Тази година видният български учен акад. Ангел Ангелов щеше да навърши 90 години. Той е роден в с. Торлак (днес гр. Хлебарово, Разградско). Земляците му - капанци, казват за него, че като бебе бил орисан от три орисници: да живее дълги години, да бъде пръв във всяко свое начинание и да работи с младежка дързост до преклонна възраст.

Когато го приели за студент по специалността  "Електротехника" в Държавната политехника, за едно място се борели 14 кандидати. Ангел Ангелов бил пръв и между първите студенти по успех. Приятелят му от онези години проф. Трайко Петков твърди: "Той бе най-по-добър от всички нас, него асистентите сочеха да им асистира по време на упражненията в лабораториите..."

С отлична диплома на електроинженер през 1952 г. Ангел Ангелов бил поканен от своя учител Саздо Иванов за асистент в катедрата му. Професорът го включил и в колектива, който разработи първия телевизионен предавател на България. Четири години по-късно Ангелов продължил пътя си на учен в Москва като редовен аспирант по телевизионна техника. А от 1960 до 1965 г. ръководи секцията "Промишлена електроника" в Института по електропромишленост "Никола Белопитов". Там се хабилитира като ст.н.с., за да стигне до най-високите звания в БАН - за член-кореспондент бе избран в 1981 г., а за академик - през 1989 г.

За половин век в науката акад. Ангелов "има зад гърба си" като автор и съавтор над 200 научно-приложни трудове и 50 изобретения (патентовани в 20 държави от 5 континента!) в областта на електронноизчислителната техника, техническата кибернетика, роботиката и ускореното внедряване в производството на авангардни научно-технически постижения. В изброените области той е един от пионерите, изтъкнат организатор на науката в България. Ангел Ангелов бе Главен конструктор на изчислителната техника в НРБ и директор на Централния институт по изчислителна техника, генерален директор на Центъра за ускорено внедряване "Прогрес", директор на Института по техническа кибернетика и роботика в БАН. Под негово ръководство България произведе своя електронен калкулатор "Елка" преди японци и американци. Бяхме втори след английската фирма "Анита", която обаче не успя на пазара. Под негово ръководство произведохме първия български компютър "Правец 16Е/ЕS, първите лентови и дискови запаметяващи устройства (ЕС 5052 и ЕС 5053), първия промишлен робот за автоматизиране на електродъговото заваряване, първия персонален компютър ИМКО, изчислителната система ЕС 1020... 

Години наред Ангел Ангелов бе държавен и стопански ръководител - зам. генерален директор на ДСО "Изот", зам.-председател на ДКНТП. Беше и дипломат - посланик в Япония от 1982 до 1986 г. със задача да пренесе "японското чудо" в България. В Токио посланикът открива "лаборатория" за изучаване на японските високи технологии, през която минават много български учени. Император Хирохито му връчва най-високото отличие за чужденец - "Орден на изгряващото слънце" I степен.

В историята на българската наука и техника, в историята на българския хайтек, трябва да бъдат заделени няколко страници за приносите на акад. Ангел Ангелов. Защото, ако днес изграждаме безсмислени технопаркове на празно място, той създаде Института по техническа кибернетика и роботика с експериментален завод към него. Не беше ли това по същество първият истински технопарк в България? Негов автор и реализатор преди повече от 40 години бе акад. Ангелов. Ако някой ми възрази, ще му припомня само едно от международните отличия за реалния принос на академика в световната наука: Американското компютърно общество е вписало името му в най-авторитетната класация - то е между имената на 143 компютърни светила на човечеството, редом с Джон Атанасов, бащата на електронната цифрова машина...

                                                                                                 

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 250

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 358

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 460

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 377

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ