28 Ноември 2021неделя13:25 ч.

Интервю

Мажд Алгафари:

Това е най-лошото управление на МВР, откакто то съществува

Полицаите не смеят да говорят за това пред медиите, защото имат забрана, заявява арабистът

/ брой: 281

автор:Мария Нинова

visibility 2689

Мажд Алгафари е роден в София през 1967 г. Живее в Сирия известно време. Завършва журналистика в София. Години наред работи като преводач, има своя фирма, възстанови арабската редакция на БНР. Той бе арабският глас на БНР при войната с Ирак и кризата със заложниците ни.

- Господин Алгафари, откакто се случиха безредиците в бежанския лагер в Харманли, всеки ден политиците говорят по темата. Какво доведе до ескалацията на напрежението?
- Факторите са много, но капак беше това, че затвориха лагера уж да проверят и прегледат настанените. Вече колко дни минаха от затварянето му, а са прегледани една малка част от пребиваващите. 
По принцип афганистанците са с малко по-гореща кръв. Говоря за афганистанците, които влизат сега като мигранти, не говоря по принцип за афганистанците, има много възпитани, много интелигентни хора от тях. Но тези, които влизат, са хора, които нямат грам възпитание и идват от най-долнопробните, най-затънтените села от Афганистан, където и тоалетна не са виждали като хората. Начинът, по който се отнасяме към тях, и това, което те си мислят, че е Европа, нещо не съответства. Те си мислят, така са им представили Европа на тях още от Афганистан - там се грижат за вас, ще ви дават помощи, това са страни, които уважават човешките права и един куп глупости. Те тръгват и изведнъж виждат тук, че седят в някакъв лагер, ни напред, ни назад. На тях мисълта и идеята им е да стигнат до Германия, а нашите власти и това, че е затворена границата със Сърбия, ги спира да осъществят мечтата си. Всичко това нагнетява напрежение в самите тях.
Друга причина бяха протестите в Харманли, които бяха повод да затворят лагера и оттам нататък се започна. Самите тези хора, които са задържани, са с такова възпитание, с такива убеждения. Всичко това е комплексно, то не е само една причина, човек да каже това е причината. А ако се върнем още по-назад, ще видим, че основната причина е в управлението на държавата.
- Адекватна ли е политиката на държавата спрямо чужденците?
- Не. Нека уточним. Адекватна е спрямо бежанците, но спрямо тези, които влизат, не е адекватна, тези, които влизат са мигранти. На първо място, без значение от коя народност са, до един са нарушили законите на България.
Нарушава се чл. 279 от Наказателния кодекс за престъпно преминаване на границата. Питам кой е този идиот, некомпетентен, небългарин, който издаде заповед на прокуратурата и въобще на държавата тези хора да не се осъждат, на тези хора да не им се повдигат обвинения?
Знаете ли каква е процедурата, когато даден човек влезе в България? Първото, което е, при влизане - задържаме го, започваме да водим някакво елементарно интервю с него и човекът в прав текст си казва: "Аз не съм дошъл тук за България, аз искам да отида в Германия." Добре, как тогава, след като този човек иска да отиде в Германия, т.е. той не търси закрила, минава по разпоредбите на чл.279, ал.5, която казва, че човек, когато е нарушил границата по незаконен начин и влязъл в България с цел да поиска убежище тук, наказателната отговорност по чл.279 му отпада. Ама защо отпада на такива хора, които явно казват, че не искат да останат в България? Те не търсят убежище от нас, следователно не попадат под разпоредбите на този член. Защо тогава не ги обвиняваме? Защо не ги осъждаме? Такива хора трябва да ги осъдим.
Тези, които влизат и казват - да, искам да остана в България, окей, добре дошли. Да им се разгледа молбата за статут и т.н. Освен това, въпреки че казват, че искат да заминат за Германия, ние тук ги караме, и това им го казват самите полицаи - трябва да пуснете молба за статут, иначе ще трябва да ви съдим. Значи ние ги караме да извършат нещо, което те не желаят, това е против тяхната воля. И за да се спасят от наказателна отговорност, те пускат молба, че искат статут в България, а всъщност не искат...
- Добре, защо се допуска това въобще, като  те в прав текст си казват - ние не искаме да седим тук? Защо ги пускаме въобще?
- Това ми е и на мен въпроса. Затова питам кой е този, който е разпоредил по този начин да се третират всички мигранти. След като ти казва, че не иска да седи, оставаш го в затворен тип лагер. Взимаш му отпечатъците и обратно към неговата държава или го връщаме на Турция, или там, където ще. Ние всички ги третираме под един знаменател. Караме ги всички до един да пускат молби за статут въпреки тяхната воля.
- Вие казвате - всички ги третираме под един общ знаменател. Но се усеща, че хората нямат нищо против сирийците. В последните години сякаш България се напълни масово с афганистанци, иракчани, пакистанци, и те негодуват срещу тях, а не срещу сирийците, точно, които бягат от война. Какво правят хора примерно от Пакистан и Афганистан тук, като официално там война в момента няма?
- Абсолютно няма, да. Ето разликата между това, което мисли народът, и това, което мислят управляващите. За пореден път го казвам - това е най-лошото управление на МВР, откакто то съществува. И не само аз го казвам, казват го и полицаите, но те не смеят да го говорят пред медиите, защото имат забрана.
- Това управление докъде ще ни докара?
- Води ни към много тежки проблеми. Тези афганистанци, които се вдигнаха на бунт, Бойко Борисов говори, че това е нещо организирано отвън, някой нещо организира от няколко държави и т.н. Мен не ме интересува от колко държави, дали е организирано или не е организирано. Мен ме интересува, че това се случва на територията на Република България и че това застрашава изцяло националната ни сигурност. Защо? Това са хора, които веднъж, след като някой им е посегнал, са отмъстителни. Те ще ни го върнат. Дали ще направят някакъв атентат в България, дали ще направят нещо, с което да ни покажат: вижте, това сме ние. Тях не ги интересува. И това ще бъде един от резултатите на лошото управление на държавата ни спрямо мигрантите. Лошото е там, че ние допуснахме и все още допускаме трафикантите на тези мигранти, барабар с мигрантите, те да диктуват правилата, а не ние. Ние правила имаме, имаме закони, имаме си НПК, имаме НК. Защо не ги прилагаме?
- България може ли да се справи с един по-голям миграционен натиск? Сега бежанските лагери не са напълнени до краен предел. При един по-голям наплив какво правим?
- Ето, пак опираме до управление. Как може една държава като Сърбия да си затвори границата и пиле да не прехвръкне оттам?
- Има ли нещо общо с това, че Сърбия не е в ЕС и не спазва техните директиви?
- Ама какви са тези европейски директиви?
- Ние водим ли наша собствена политика спрямо мигрантите или се подчиняваме на нечии други желания?
- Ние се подчиняваме отчасти на европейските изисквания и отчасти на неразумното и некомпетентното управление на държавата ни, взети заедно.
- При такова напрежение в цяла Европа не трябва ли на върха в нашата държава да е националният интерес?
- Точно той трябва да бъде. Не интересът на ЕС и тем подобни, въпреки че той е част и от нашия интерес. Как ще опазиш ти границите с някаква ограда, която, първо, е направена без обществена поръчка? Тук не искам да навлизам в далавери и т.н. Но когато се прави едно такова съоръжение, би трябвало да има и някакви технически спецификации, на които то да отговаря - колко да бъде високо, дали тази височина е достатъчна или не. Това се прави от експерти в тази сфера.
- Вие самият казахте, че въпросната ограда на границата с Турция не отговаря на тези критерии.
- Аз я наричам макет. За мен това е макет на ограда. Ограда, която съвсем спокойно хора могат да я прескочат, като сложат стълба върху нея или като сложат паднали дървета, могат да я повдигнат и да минат отдолу, или да я срежат, това не е ограда.
- Битката за Алепо върви към своя край. Ако той падне, това ще доведе ли до успокоение в Сирия?
- До някаква степен, да. Това, което се случи в Сирия, тази разруха, това разделение на сунити - шиити, християни - мюсюлмани, алауити и без значение, да не ги изброявам, един куп етноси, съсипа държавата. Ако спрат битките в Алепо, ще започне гражданска война, не че тя липсва. Ще се получи нещо като в Ирак - уж всичко е спокойно, но от време на време терористична групировка направи някой акт, друга направи друг, тук се изпобият, там се изпотрепат. И в Сирия ще стане същото, за най-голямо съжаление.
- Наблюдава се геополитическа промяна. Доказателство за това е изборът на Доналд Тръмп за президент на Америка. Това отричане на хората от досегашния тип на управление докъде ще доведе?
- До нов режим и нова система за управление на света. Хора се открекоха от социализма, който беше навремето, преди 1989 г., казаха, че е некачествен. Най-добър бил капитализмът. Вече почти 30 години целият свят живее в капитализъм и всички видяха, че и това нещо не става. В този, новия ред, на който в момента сме свидетели - капитализма, се получиха големи различия между богати и бедни, средна класа почти никъде няма.
Ако се замислиш, през тези 30 години, дори в държави, които не са били към соцлагера, се надигат маси хора, протестират, едните искат увеличение на заплатите, другите искат права, третите искат не знам си какво. Защо? Ами те искат точно това, което навремето в социализма го имаше. Разбира се, те не искат да станат социалистически държави, но просто искат някакъв нов ред, в който наистина вече да се живее спокойно.
- Може ли да се случи една такава промяна?
- Ще се случи. Може да не е, както се казва, утре, но рано или късно ще се случи. Пример за това, както вие казахте, е избирането на Доналд Тръмп. Въпреки, че имаше протести, това е демократичният избори и той не може да се оспорва.
Тук, в България, в момента, в който някой е управляващ и всички, които са в опозиция, му казват "Махай се! Ние ще дойдем на власт, ние сме по-добри". Така не става. Добре, махаме Бойко Борисов, ще дойде примерно някоя друга партия, която се бие в гърдите, че всичко може, но в момента, в който Борисов стане опозиция, той ще започне да дърпа надолу и да казва: "Ето, те за нищо не стават, ние ще управляваме!"
- Добре, но, като говорим за една некомпетентност, която води наистина до заплаха за националната сигурност, как да помогнеш на хора, които не успяват да си свършат работата?
- Когато видиш, че въпреки твоето желание да им помогнеш, от тях нищо не става, тогава вече можеш да кажеш: "Махай се!" Ето сега това, което се случи на политическата сцена. Бойко Борисов си подаде оставката. Преди да си подаде оставката, колко партии заявиха: "Хайде, махай се! Сега ние, ако дойдем на власт, знаеш ли как ще управляваме 100 пъти по-добре от теб!" Ето ви власт сега, защо отказвате тогава мандата? Довчера викахте как бихте управлявали, сега като се дава мандатът, всеки се дърпа и вика: "Аз не ща." Ни така, ни така.
- В последните години няма угодия.
- По принцип в последните години в България няма угодия за нищо. Който и да дойде на власт, винаги ще има противници, защото, разбира се, има опозиция. Лошото е там, че ние с много от нещата я караме с много мека ръка.
- Какво може да се направи?
- Ето и случая с метрото. Преди години "Ку-ку" взеха, че направиха едно предаване, че АЕЦ "Козлодуй" е гръмнал. Хората повярваха и се чудеха кой какво да прави. В самото предаване казаха - трябва да направите така и така, да затворите прозорците и т.н., все пак на хората по един или друг начин им се каза какво да направят. Това, което се случи в метрото, бе показно, че ние толкова сме паднали надолу, че няма накъде.
- Това показва ли, че при една по-сериозна заплаха държавата не може да се справи?
- Точно за това говоря. Не само държавата, но и хората не са обучени какво да правят и как да реагират.
- Нека поговорим и малко за преводачите в бежанските лагери. Говореше се, че не получават често възнагражденията си.
- Навремето имаше едни тарифи, с които работехме. Изведнъж изскочи една Наредба щ 1 от 16 май 2014 г. на Министерството на правосъдието, която е точно за съдебните преводачи. Откакто е тази наредба, всички се включиха към нея - МВР започна да я изпълнява, Министерството на правосъдието, съдилищата и т.н. Възнаграждението за преводач по такива дела и по такива места е 15 лв. на час, без значение дали е за английски или монголски език.
Освен всичко това в тази наредба писмените преводи, които би трябвало да са на хартия, се изчисляват на час, а не на знаци. Има изискване за хората, които искат да станат съдебни преводачи, да притежават сертификат С1 или С2 за владеене на езика. За масовите, европейските езици има такъв сертификат, ама за кюрдски, за арабски, за фарси, за пасту, за дари няма такива сертификати. Следователно, който има такъв сертификат, става преводач, който няма, и да иска, няма как да стане. Тази наредба блокира цялата работа на полицията и на съдилищата и на тем подобни. Ако не съм аз с моята фирма, която и до ден днешен се опитва максимално да помогне на системата да работи и да пращам преводачи за по 15-30 лева, досега да е блокирала. И в най-скоро време точно това ще направя.
Колко пъти съм ги молил - променете наредбата, за да може да се работи като хората. Никой не си мърда пръста. Но не си правят сметка, че ако аз дръпна шалтера, и върна всички преводачи от моя екип по домовете им, държавата ще блокира. Не е само тази наредба, един куп наредби са издадени от толкова некомпетентни хора, че няма накъде.
Цял свят работи с писмените преводи на знаци и на страници, няма такава тарифа на час за страница. Всичко това е показно, че ние се ръководим, управляваме от некомпетентни хора. Човек, който не е влизал в МВР, освен да си вади лична карта, изведнъж става министър на вътрешните работи. И държи всички - и полицаите, и подчинените си, на адски мизерни условия. Значи за бежанчето можем да купим фургонче, моментално да го сложим там, с климатик, с всичко, а нашите граничари сами са си направили нещо като навеси, палатки, само и само колкото да могат да се приютят там, без никакви дрехи като хората, без никакви кубинки, без никакви условия. Дърва си секат сами от гората, за да могат да се отопляват. Защо Бойко не заведе Орбан или който ще да е от тия, дето идваха в България, защо не ги заведе там, където работят граничните полицаи?
 

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ