16 Октомври 2021събота02:45 ч.

Тотални промени в дъщерните дружества на БДЖ

Сменя се юридическата форма на двете компании, вместо един управител те ще имат мениджърски екипи

/ брой: 208

автор:Дума

visibility 1157

Тотални промени в ръководствата на "БДЖ-Пътнически превози" и "БДЖ-Товарни превози" предприе компанията майка - "Холдинг БДЖ". Дъщерните дружества на държавните железници ще бъдат преобразувани с цел засилване на мениджърските екипи, които ще поемат по-големи отговорности за корпоративното управление на двете компании, за да излязат те от влошаващото им се състояние. Това е решил Съветът на директорите на "Холдинг БДЖ" и намерението е било подкрепено от министъра на транспорта Росен Желязков, съобщиха от холдинга.

Така двете компании от дружества с еднолична ограничена отговорност (ЕООД) стават еднолични акционерни дружества (ЕАД). Вместо по един управител, те ще имат съвети на директорите, които ще вземат решения и ще провеждат корпоративната политика на компаниите. Причината за реформата е, че оформеният оперативен модел на работа в двете компании не е на необходимото ниво, а ключовите финансови и обемни показатели бележат спад. Това налага преразглеждане на организационните структури и основните бизнес процеси и привеждането им към модерни управленски методи, за да могат да отговорят на своите предизвикателства в съвременните условия.

Според "Холдинг БДЖ" преобразуването ще позволи на товарните и пътническите превози да се поосвободят от административно-бюрократичната тежест, да се фокусират върху основната си дейност и да станат модерни дружества. Бъдещите мениджърски екипи на дружествата ще поемат по-големи отговорности, които ще са разпределени между членовете на управата, които ще имат различни квалификации и професионален опит. Управлението в периода на преобразуване на двете дружества ще се осъществява от екип от до трима души, който да бъде основата на бъдещите съвети на директорите. Те ще трябва да подготвят и бюджетите на товарните и пътническите превози за 2020 г.

Действащите управители на дружествата  Христо Иванов и Любомир Илиев са отказали да участват в новия управленски формат, допълват от железниците. Затова в началото управлението на дружествата ще се извършва съвместно от управител и прокурист, като се провеждат допълнителни разговори с доказани експерти в железопътния транспорт с опит в управлението на частни и държавни компании.

Преобразуването на двете дружества се очаква да приключи до края на месец януари 2020 г., а окончателното им привеждане към изискванията на Закона за публичните предприятия - до края на месец септември 2020 г.

София монтира слънчеви панели върху общински сгради

автор:Дума

visibility 234

Мечка тормози село в Ардино

автор:Дума

visibility 213

БСП проведе среща с Национален синдикат "Защита"

автор:Дума

visibility 260

България изпрати Плана за възстановяване в Брюксел

автор:Дума

visibility 267

Стефан Янев иска плавен преход към зелена енергия

автор:Дума

visibility 266

„Булгаргаз“ увери, че няма да има недостиг на газ

автор:Дума

visibility 292

Столичното парно е заплашено от спиране на газа

автор:Деси Велева

visibility 502

/ брой: 198

Токът ще удари шоково цените на колбасите

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 198

Във Франция тестовете на неваксинирани ще се плащат

автор:Дума

visibility 195

Полша иска промяна в основния договор на ЕС

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 198

Путин: САЩ сами подкопават долара

автор:Дума

visibility 682

/ брой: 198

Тирана одобри свободната търговия със Сърбия и РСМ

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 198

Теле под вола

автор:Валентин Георгиев

visibility 711

/ брой: 198

След тока и парното бензинът ще ни довърши

автор:Евгени Гаврилов

visibility 714

/ брой: 198

Ще закриваме ли училището?

автор:Деси Велева

visibility 705

/ брой: 198

"Греховната" Русия

автор:Юри Михалков

visibility 484

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ