27 Февруари 2021събота17:40 ч.

Топлото време свали сметките за парно

Фактурите за декември с 20% по-евтини от ноемврийските

/ брой: 10

автор:Дума

visibility 725

"Топлофикация София" качи на сайта си сметките за парно за декември, които се оказаха с до 20% по-ниски от ноемврийските. В сравнение с декември 2019 г. пък фактурите са между 8 и 15% по-ниски. Те се изчисляват въз основа на потреблението на домакинството през миналия отоплителен сезон, умножено по корекционен коефициент, показващ разликата в средномесечната температура и ползването. Сметката за парно вече идва със статистическа информация за температурата през месеца и потребената топлинна енергия в абонатната станция.

Столичната топлофикация започна да публикува и сравнителни данни за последните три отоплителни сезона, за да могат абонатите по-добре да си планират потреблението. Всеки потребител може да намери подробна информация за общата подадена топлоенергия до неговата абонатна станция, отчетената средномесечна температура и денградусите на втората страница в съобщението към месечната фактура. Посочени са и съответните показатели за предходния отоплителен сезон.

Причината за по-ниските сметки е по-топлото време този декември в сравнение с миналия декември и по-ниската цена на топлинната енергия. Средномесечната температура през декември 2019 г. е била 2,3 градуса, а през последния месец на 2020 г. е била 4,3 градуса.

През този ноември обаче температурата е била 5,3 градуса - т.е. с 1 градус по-висока, отколкото през декември. Въпреки това през последния месец на годината сметките на много абонати са по-ниски, макар че цената на топлинната енергия не се е променяла. 114 лева например е сметката за ноември за гарсониера, а за декември тя е 90 лева. 350 лева ще плати домакинство за голям апартамент за декември, а предния месец фактурата му е била за 437 лева.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 273

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 35

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 119

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 131

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 402

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 351

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 485

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 391

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ