09 Юли 2020четвъртък10:28 ч.

Топенето на снега ще направи Дунав опасен

Необходима е дългогодишна национална програма за управление на водните басейни у нас

/ брой: 66

visibility 310

Проф. Надежда Давчева-Илчева
инж. Любомир Илчев


Язовирите за напояване са важна част от водната ни система и голямо национално богатство. При правилно управление те са мощен регулатор срещу сушите, наводненията, водните бедствия, и много необходими за нашата страна, която е бедна на водни ресурси. Промените в климата на Земята ще предизвикват все по-често негативни явления. Трябва да имаме готовност да се справяме с тях с най-малко поражения. Ето защо тези язовири трябва максимално да се съхранят, възстановят и управляват правилно от добре подготвени специалисти. 
 Сполетелите ни бедствия, свързани с тях, са следствие от безотговорното отношение на държавата и съответните органи в продължение на 22 години. При ликвидирането на ТКЗС и ДЗС голяма част от техниката на тези язовири и прилежащите им помпени станции беше разграбена и унищожена. На повечето от тях напоителното им предназначение беше променено. Бяха предоставени на некомпетентни частни наематели, без същите да са задължени да отговарят и за правилното им управление. Високоерудираните ни хидроспециалисти, между тях и такива с международна известност, построили едни от най-големите язовири в африкански и други страни, бяха игнорирани от управленческата дейност. Трябва да се потърси отговорност от всички виновници, довели до това състояние на напоителните язовири и коритата на реките, като се задължат да възстановят нанесените щети.
 Очевидна е спешната необходимост да се разработи дългогодишна национална програма за управление на водния ни басейн, включваща мерки за хидроложката култура на българските граждани като важен фактор в това управление, с активното участие на най-добрите наши хидроспециалисти. Същите да прегледат и предложат подобряване на закона за водите, и ако се налага, да участват в разработването на нов проектозакон, с повишена отговорност към управляващите и наказания за нарушителите.
 В критични ситуации и при липса на достатъчно средства държавата може да се обърне към помощта на населението, което да участва с доброволен труд при почистването на язовирите и реките. Утайките от същите да се изследват, тъй като някои от тях могат да бъдат добър компост и да се използват за гориво или в селското стопанство след преработка.
Сега съществува реална опасност от нанасяне на непредсказуеми щети на Дунавското ни крайбрежие при топенето на дебелите снежни покривки в страните, формиращи басейна на р. Дунав. Министерският съвет на България трябва незабавно да се обърне към правителствата на тези държави с искане да се въведе строг контрол върху нивото на реката.
  
 

Прокурори влязоха в президентството

автор:Дума

visibility 0

Опасен скок. 240 са новите заразени

автор:Дума

visibility 484

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 475

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 170

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 298

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ