26 Юни 2019сряда04:48 ч.

Заради квотите за парниковите газове

Токът поскъпва с 20% през 2013-а

/ брой: 222

автор:Дума

visibility 506

Токът може да поскъпне с 20 процента след две години, тъй като от 2013 г. влиза в сила новият пакет мерки за опазване на климата, според който енергийните предприятия, замърсяващи околната среда, ще трябват да плащат, за да изхвърлят вредните парникови газове. Това изчисли заместник-председателят на Асоциацията на топлофикациите Валентин Терзийски. В момента големите горивни инсталации, сред които и въглищните електроцентрали, получават безплатни парникови квоти, в чиито рамки трябва да вместят изхвърлените в атмосферата годишни количества въглероден двуокис. Ако ги надхвърлят, те трябва да купуват емисии или да плащат солени глоби.
Новият регламент на Европейския съюз предвижда от 2013 г. предприятията в страните членки да купуват на аукцион правата за изхвърляне на определени количества вредни емисии. Именно с аргумента, че това би повишило драстично цената на електроенергията, България успя да извоюва през 2013 г. бизнесът да плаща само за 30 процента от парниковите квоти, а останалите да получи безплатно. В следващите години обаче безплатните емисии ще се намаляват, а горивните инсталации ще трябва да купуват все повече емисии, докато се стигне до 100-процента заплащане на изхвърляните парникови газова.
"53 процента от електропроизводството са от въглищни централи, които имат най-висок коефициент на излъчване на парникови газове. Миксът за България за 2009-а е 90 лева за метаватчас, по който НЕК изкупува различните видове електроенергия. Тоест 50 процента от този микс ще бъде утежнен с около 30 лева на мегаватчас или крайната цена на общия микс атомна енергия, ВЕИ и въглищни централи ще се увеличи с половината от тези 30 лева с около 15-16 лева на мегават час, или като крайна цена около 105 до 110 лева за мегаватчас", коментира Терзийски.


 

Въпреки поевтиняването на газа парното ще поскъпне

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 120

КЕВР не е готова за сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 120

Омбудсманът предлага закон за личния фалит

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 120

Очаква се реколтата от пшеница да е 5,4 млн. тона

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 120

Мигрантите пак тръгнаха към Европа

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 120

Имамоглу спечели с имиджа на народен политик*

visibility 74

/ брой: 120

Страхотни жеги обхващат половин Европа

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 120

Как мирише боклукът на София?

автор:Деси Велева

visibility 79

/ брой: 120

Байкалско - изгубено във времето

автор:Юлия Кулинска

visibility 213

/ брой: 120

Диагнозата на един народ

visibility 93

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ