06 Юли 2020понеделник09:21 ч.

Заслужил герой

Ток ме удря, мамо!

/ брой: 127

автор:Велиана Христова

visibility 2339

Казват, че ако сериозно те удари ток, най-често опъваш петалата. Да, ама ние, българите, не сме така кекави - КЕВР те удря, ЧЕЗ те удря, след тях - "Техем". Петалата не опъваме, опъваме каиша. В София кварталите вече и дискотеки не са, там поне знаеш кога ще светне, кога ще мигне. А вкъщи нищо не знаеш - гасне токът, когато си иска, а светва - ако на ЧЕЗ му отърва. Като стане това три пъти за пет минути, гърмят хладилници, гърмят перални, снощи ми гръмна и лампата в антрето. Не заради ЕРП-то, разбира се, а защото уредите ни - кекави. Онзи ден пък бабчето с кученцето от седмия етаж заседна в асансьора, та цял час й разказвахме вицове през горния етаж, да я отвличаме от паниката. Добре - иначе кога да имаш време за социални контакти по съседски, освен като ти изключат тока?

Като разпродаваха държавата на частно с ЕРП-та, разказваха басни как ще ни стане хубаво. Вярно, после ни светна, та свят ни се вие - цените сега пак скочиха, защо - никой не ти казва. Май от американските ТЕЦ-ове държавата рязко взела да им плаща по-скъпо за тока, та сега им покриваме масрафа. Можело било да вдигнат разходите за ток на олигархичните фирми, ама предпочели на нас, че е по-безопасно. А като сложиш на котлон пилето, един път завира за 5 минути, друг път - за 15, щото токът им изведнъж нещо изнемощява. При цивилизацията, разказват пак съседи, дето само на лятос си идват тук от чужбина, ако услугата е некачествена, цената се намалява и ти се плащат неустойки. У нас такова нещо няма - ту ти изключват тока "аварийно" точно за три часа вече два месеца поред; ту ти викат, че дърво паднало и вятърът отвял електричеството; ту просто нищо не ти казват. Ала паричките вървят - ту за нови електромери, ту за дистанционно измерване и постоянно: за достъп до разпределителната мрежа и за достъп до електропреносната мрежа, сетне за пренос през същите разпределителна и електропреносна, накрая - стойност за разпределение. Тая абракадабра я пише в сметките ни. Не знам какво донасят, пренасят и разпределят, но напоследък гледам, че само отнасят. Електрото било елемент на държавната сигурност. Чия - на чехите, на Гинка или на "Еврохолд"? При всички случаи не е на сигурността на България. Нея вече я продадоха. Затова - хем те прецакват с некачествена услуга, хем сметките високи, хем на никого не му пука. Та, ток ни удря, мамо, ама нали ние сме кекави...  

  

10 км опашка на „Кулата“ още от сутринта

автор:Дума

visibility 14

Българите влизат в Словакия само след PCR тест

автор:Дума

visibility 40

Борисов заряза мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 126

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 126

Кланици се оказаха огнища на COVID-19 и в Австрия

автор:Дума

visibility 0

Рекорден брой новозаразени в световен мащаб

автор:Дума

visibility 25

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 191

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 310

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 256

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 253

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 205

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ