22 Септември 2019неделя11:17 ч.

Заслужил герой

Ток ме удря, мамо!

/ брой: 127

автор:Велиана Христова

visibility 1544

Казват, че ако сериозно те удари ток, най-често опъваш петалата. Да, ама ние, българите, не сме така кекави - КЕВР те удря, ЧЕЗ те удря, след тях - "Техем". Петалата не опъваме, опъваме каиша. В София кварталите вече и дискотеки не са, там поне знаеш кога ще светне, кога ще мигне. А вкъщи нищо не знаеш - гасне токът, когато си иска, а светва - ако на ЧЕЗ му отърва. Като стане това три пъти за пет минути, гърмят хладилници, гърмят перални, снощи ми гръмна и лампата в антрето. Не заради ЕРП-то, разбира се, а защото уредите ни - кекави. Онзи ден пък бабчето с кученцето от седмия етаж заседна в асансьора, та цял час й разказвахме вицове през горния етаж, да я отвличаме от паниката. Добре - иначе кога да имаш време за социални контакти по съседски, освен като ти изключат тока?

Като разпродаваха държавата на частно с ЕРП-та, разказваха басни как ще ни стане хубаво. Вярно, после ни светна, та свят ни се вие - цените сега пак скочиха, защо - никой не ти казва. Май от американските ТЕЦ-ове държавата рязко взела да им плаща по-скъпо за тока, та сега им покриваме масрафа. Можело било да вдигнат разходите за ток на олигархичните фирми, ама предпочели на нас, че е по-безопасно. А като сложиш на котлон пилето, един път завира за 5 минути, друг път - за 15, щото токът им изведнъж нещо изнемощява. При цивилизацията, разказват пак съседи, дето само на лятос си идват тук от чужбина, ако услугата е некачествена, цената се намалява и ти се плащат неустойки. У нас такова нещо няма - ту ти изключват тока "аварийно" точно за три часа вече два месеца поред; ту ти викат, че дърво паднало и вятърът отвял електричеството; ту просто нищо не ти казват. Ала паричките вървят - ту за нови електромери, ту за дистанционно измерване и постоянно: за достъп до разпределителната мрежа и за достъп до електропреносната мрежа, сетне за пренос през същите разпределителна и електропреносна, накрая - стойност за разпределение. Тая абракадабра я пише в сметките ни. Не знам какво донасят, пренасят и разпределят, но напоследък гледам, че само отнасят. Електрото било елемент на държавната сигурност. Чия - на чехите, на Гинка или на "Еврохолд"? При всички случаи не е на сигурността на България. Нея вече я продадоха. Затова - хем те прецакват с некачествена услуга, хем сметките високи, хем на никого не му пука. Та, ток ни удря, мамо, ама нали ние сме кекави...  

  

Честваме 111 години независима България

автор:Дума

visibility 43

Слънчево в празничния ден

автор:Дума

visibility 44

До 100 000 лева глоба за БНР

автор:Дума

visibility 299

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 686

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 572

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 459

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 447

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ