19 Януари 2022сряда16:18 ч.

ново:

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус

Тираспол иска светът да го признае

Примерът на Косово вдъхновявал Принестровието и Нагорни Карабах

/ брой: 172

автор:Дума

visibility 1194

Непризнатата Приднестровска Молдовска република призова международната общност да признае правото и на самоопределение и независимост от Република Молдова. Призивът бе отправен няколко дни след решението на Международния съд в Хага за законността на провъзгласяването на независимостта на Косово, пише вестник "Молдовски ведомости". Според Тираспол решението на Международния съд за Косово потвърждава суверенното право на нациите и народите на самоопределение. Министерството на външните работи на Приднестровието обяви, че решението за Косово има "общополитически и общоюридически характер". Според ръководството на непризнатата република само международно признание на независимоста на самопровъзгласилата се република ще допринесе за укрепването на сигурността в региона
За мнозина решението на Международния съд в Хага не беше изненада. И все пак, някои международни наблюдатели предричат "войни и сериозни заплахи за европейската сигурност". "Замразените конфликти" в постсъветското пространство започват да се "размразяват", пише в. "Таймс". Сепаратистите в Приднестровието и Нагорни Карабах са вдъхновени от признаването на легитимността на независимостта на Косово, допълва изданието.
Статутът на Приднестровието не е уреден. Така наречената "Приднестровска молдовска република (ПМР)" не е призната от международната общност, включително и от България, затова използването на някои политически категории като "президент", "министър-председател", "избори", "правителство", "парламент", "знаме", "герб", "столица" може да бъде оспорено. Въпреки това в самопровъзгласилата се република има демократично избрани органи на властта, признати от някои членове на световната общност като законни представители на населението на Приднестровието, разполагащи с пълномощия за водене на преговори от тяхно име.
Припомняме, че Приднестровието е част от територията на Молдова на левия бряг на река Днестър, населена с малко над половин милион жители, основно руснаци, украинци и молдовци. Приднестровска република обяви на 2 септември 1990г. независимост от Лолдова Към момента съществува фактически граница между ПМР и Молдова, с три гранични пункта - от молдовска и приднестровска страна и силите на ОССЕ между тях.

Скопие прие наше искане за името си

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 12

Шефът на ЦРУ посетил Украйна

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 12

Роберта Мецола е новият председател на ЕП

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 12

Турция променя името си

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 12

Барабар Петко с мъжете

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 12

Културата остава след бурите

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 12

Политически димки

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 12

Вяра Емилова: ДУМА трябва да бъде стандарт за левия печат

автор:Дума

visibility 756

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ