19 Септември 2020събота19:08 ч.

Тираспол иска светът да го признае

Примерът на Косово вдъхновявал Принестровието и Нагорни Карабах

/ брой: 172

автор:Дума

visibility 1024

Непризнатата Приднестровска Молдовска република призова международната общност да признае правото и на самоопределение и независимост от Република Молдова. Призивът бе отправен няколко дни след решението на Международния съд в Хага за законността на провъзгласяването на независимостта на Косово, пише вестник "Молдовски ведомости". Според Тираспол решението на Международния съд за Косово потвърждава суверенното право на нациите и народите на самоопределение. Министерството на външните работи на Приднестровието обяви, че решението за Косово има "общополитически и общоюридически характер". Според ръководството на непризнатата република само международно признание на независимоста на самопровъзгласилата се република ще допринесе за укрепването на сигурността в региона
За мнозина решението на Международния съд в Хага не беше изненада. И все пак, някои международни наблюдатели предричат "войни и сериозни заплахи за европейската сигурност". "Замразените конфликти" в постсъветското пространство започват да се "размразяват", пише в. "Таймс". Сепаратистите в Приднестровието и Нагорни Карабах са вдъхновени от признаването на легитимността на независимостта на Косово, допълва изданието.
Статутът на Приднестровието не е уреден. Така наречената "Приднестровска молдовска република (ПМР)" не е призната от международната общност, включително и от България, затова използването на някои политически категории като "президент", "министър-председател", "избори", "правителство", "парламент", "знаме", "герб", "столица" може да бъде оспорено. Въпреки това в самопровъзгласилата се република има демократично избрани органи на властта, признати от някои членове на световната общност като законни представители на населението на Приднестровието, разполагащи с пълномощия за водене на преговори от тяхно име.
Припомняме, че Приднестровието е част от територията на Молдова на левия бряг на река Днестър, населена с малко над половин милион жители, основно руснаци, украинци и молдовци. Приднестровска република обяви на 2 септември 1990г. независимост от Лолдова Към момента съществува фактически граница между ПМР и Молдова, с три гранични пункта - от молдовска и приднестровска страна и силите на ОССЕ между тях.

Пленумът на БСП се събра за последно преди Конгреса

автор:Дума

visibility 0

Касата ще поема тестовете на ученици под карантина

автор:Дума

visibility 44

Гешев нахъсва прокурорите, отвън искат оставката му

автор:Дума

visibility 65

Прокурорите избират свой представител във ВСС

автор:Дума

visibility 152

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 835

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 414

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 761

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ