01 Март 2021понеделник17:56 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

Тикат НАТО в Азия

/ брой: 38

автор:Юри Михалков

visibility 379

НАТО си сменя географията, северноатлантическата сигурност вече отеснява на пакта и той е хвърлил око на азиатско-тихоокеанската. Няма как да не стигнеш до тези изводи след оценките на генсека Йенс Столтенберг, казани по време на Мюнхенската видеоконференция по сигурността: "Възходът на Китай има определящо значение за трансатлантическата общност с потенциални последици за нашата сигурност, просперитет и начина ни на живот". Поради тази причина, продължава Столтенберг, НАТО трябва да задълбочи отношенията със своите близки партньори като Австралия и Япония и да създаде нови такива, а също да се превърне в политическа площадка за противопоставянето срещу Китай и Русия. 

Думата ми е за Китай. Първо, ако алиансът е истински стожер на цивилизоваността, за какъвто се бие в гърдите, трябва ли да се притеснява от възхода на хилядолетна държава, която най-после толкова ударно превъзмогва бедността? Второ, има ли китайски бази около Европа или САЩ (и Канада), насочени ли са китайски ракети срещу Северния Атлантик, спретва ли Китай преврати в страни от алианса, та Столтенберг се притеснява за сигурността и начина на живот? И, трето, алиансът не би трябвало да се бои и от просперитетните съображения. Да, Китай може да е конкурент на Запада, но нали идеята за конкурентността е "пъпът" на западните ценности? Възход чрез конкуренция не беше ли "каймакът" на свободния свят?  

Доводите на Столтенберг са грим за поприкриване на сбръчканото лице на Студената война. От устата на норвежкия генсек говори хегемонизмът на САЩ, които искат да разместят географията на политиката (т.е. геополитиката) и да хвърлят Северния Атлантик в азиатско-тихоокеанската арена на конфронтацията срещу Китай. А това вече е безумно. Защото географията не е вещ да я местиш насам-натам. Защото НАТО няма какво да прави в Пасифика, макар натовските САЩ и Канада да са и тихоокеански държави. И защото алиансът под натиска на Вашингтон се превръща в развъдник на конфронтация и военолюбие. А Столтенберг, вместо да реди такива оценки, да издейства допитване сред европейците дали биха искали да се бият и мрат срещу държава, която няма как да ги заплашва и дори им предлага проекти за просперитет.

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 954

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ