28 Септември 2020понеделник21:47 ч.

Излъченият от “БСП за България” Тихомир Янакиев (в средата) спечели втория тур за кмет на община Созопол

Интервю

Тихомир Янакиев: Ще направим обществени съвети към местната власт

Нужно е открито и прозрачно управление, както и финансова стабилизация, категоричен е новият кмет на Созопол

/ брой: 213

автор:Павлета Давидова

visibility 1241

- Г-н Янакиев, с какво успяхте да спечелите доверието на избирателите и да победите така убедително на втори тур?

- От дълго време в община Созопол се трупа енергия за промяна и това предопредели нашата победа. Спечелихме благодарение на общите усилия на много различни субекти, дори от различен политически спектър. Зад мен застанаха хора от "Движение 21", ВМРО, дори НФСБ. Всички се обединихме в битка срещу статуквото. 

- Защо всички искаха промяната точно сега?

- Сигурно сте наясно в какво ужасно състояние е оставена община Созопол! Министерството на финансите изиска от Общинския съвет финансов оздравителен план. От разработените от тях 7 критерия, общината поддържаше само пет, изобщо не сме в добро финансово здраве. Специализираната прокуратурата и съдът отстраниха вече бившия кмет Панайот Рейзи за присвояване в размер на 2 млн. лв. Всичко това натрупа и генерира напрежение в обществото. Дълги години само подозирахме някои проблеми, а те вече излизат наяве. 

- Какви трябва да са промените, които възнамерявате да осъществите?

- Първо е необходимо обществото да се успокои и обедини. Оттам насетне трябва да започне да се работи за общината, там има нужда от належащи промени. Трябва да се увлекат повече хора в управлението, то да стане по-прозрачно и открито. В нашата програма сме заложили да се въведат обществени съвети към кмета на общината и съответните кметства. По този начин не само ще се чуят повече идеи, но ще може да се търси и тяхната реализация. Всичко това трябва да бъде взето предвид в бюджетите, политиките и програмите за изпълнение в Созопол.

- Предшественикът ви "плашеше", че ако бъдете избран, ще започнете чистка в администрацията... Има ли основание за подобни думи и ако има рокади, на базата на какво ще бъдат направени те?

- Господин Рейзи трябваше да бъде честен и да каже, че оздравителният план, приет през пролетта от Общинския съвет, доминиран от него, предвижда съкращаването на десетки служители. Ако той разбира "масова чистка" под това,... чия е вината? Да не забравяме и многото шуробаджанашки назначения в администрацията, хората негодуват срещу тази практика. 

-Ако вие бяхте кмет, щяхте ли да оставите за зам.-кметове и шефове на дирекции хора, които са отговорни за настоящото състояние на общината? -Неслучайно ви разказах за финансовите проблеми. Кметът е с обвинение от спецпрокуратурата, но с делата му е имало и съпричастни служители. Нали не мислите, че Панайот Рейзи е единственият виновник за настоящото ни положение?

Ще направим функционален анализ за длъжностите в общината, ще се прегледа структурата и след това ще се вземат мерки. Нека служителите, които са си вършили работата съвестно и професионално, да са спокойни. Няма да има чистка нито на политическа, нито на лична основа. 

- Предполагам, че една от първите ви задачи ще е финансовата ревизия. Имате ли екип, с който да предприемете последващи стъпки по решаването на констатираните проблеми?

- Разбира се, имам екип. Но преди това ще поканя за финансова ревизия Сметната палата и всички компетентни органи. Отделно ще има одит на сключените от община Созопол договори, за да се види къде има пробойни.

- Какви ще са приоритетите ви оттук насетне?

- Пак повтарям - приоритет на мен и екипа ми е финансовото стабилизиране на общината. В момента чувам, че има опасност да не може да се изплатят заплатите на общинските служители - до такава степен май е изпразнена хазната! Все още нямам пълна яснота какво е състоянието на общината, информацията ми е от сайта на МФ и показателите към 30 юни. Там пише, че общината има 3,5 млн. неразплатени задължения към контрагенти! На фона на 22 млн. кредит към банки, и едва 14 млн. собствени приходи... Разбирате за какво става въпрос. Ситуацията е изключително сложна.

- Какво се надявате да постигнете след 4 години?

- Искам да изпълня програмата си ако не на 100%, то поне на 90%. Хората да са доволни и да виждат с очите си, че е свършена много работа. Надявам се в общината да я няма тази негативна енергия, хората да са спокойни и да си вършат задачите качествено. Да има бъдеще за младите хора в Созопол, да създадем предпоставки бизнесът да работи добре, да има повече работни места...

Президентът наложи вето на Изборния кодекс

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Властта се готви да надхвърли дефицита от 3%

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Банките продължават да вдигат такси и комисиони

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

До 50 хил. лв. глоба при измама за качеството на алкохола

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Приходите от тол системата са наполовина

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Интензивни сражения за Нагорни Карабах

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Китай ограничи консул на САЩ

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Помпео преговаря в Атина

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Скопие отхвърля Гоце Делчев да е българин

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 184

50-ият Конгрес на БСП избра ръководните органи на партията

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 184

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 243

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 364

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ