07 Август 2020петък18:05 ч.

ГЛОБУС

Тихата смърт на средната класа в САЩ

За 40 години белите работници са загубила 13 на сто от покупателната си способност

/ брой: 142

visibility 393

Дойче веле

Докато във всички индустриални държави продължителността на живота расте трайно от сто години насам, в САЩ се наблюдава застой. Американците живеят много по-кратко от канадците или шведите. 

Но какви са причините? Американските икономисти Ангъс Дийтън и Ан Кейс проучват детайлно данните за смъртността и посочват основните фактори, които съкращават живота на американците. Те са три: нарастващият брой на самоубийствата; алкохолизмът и заболяванията, до които води; злоупотребата с наркотици. Установено е и коя обществена група е най-уязвима - "бялата работническа класа". Или трудещите се хора с бял цвят на кожата, които нямат висше образование.

Във всички останали индустриални държави смъртността сред хората между 45 и 54-годишна възраст от тази възрастова група спада, докато в САЩ от края на 90-те години насам тя дори нараства. Вероятността един бял човек на средна възраст да почине в САЩ е два пъти голяма, отколкото в Швеция. От 1999-а година досега предотвратимите смъртните случаи са 600 000, повечето от тях на средна възраст.

Макар че нарастването на смъртните случаи съвпада с избухването на кризата със синтетичните наркотици в САЩ, това не е единственото обяснение. "Ако бялата средна класа не бе обезверена, кризата с наркотиците нямаше да е толкова голяма", посочват Дийтън и Кейс. "Отчаянието в обществото расте. И това се превърна в шанс за фармацевтичната промишленост, която не е добре регулирана".

Тежкото положение на тези хора се дължи на тектоничните размествания на американския пазар на труда, смятат двамата икономисти. Заетите, които преди са можели да водят достатъчно добър живот и без висше образование, се сблъскват с все по-големи затруднения. Извън инфлационните корекции, заплащането на по-бедната част от американското население не е нараствало от десетилетия насам. Между 1979-а и 2017-а белите мъже без висше образование дори са загубили 13% от покупателната си способност.

А това води не само до материални последствия, то се отразява и на здравето. Сред хората между 45 и 54 без висше образование се наблюдава толкова висок процент хронични заболявания, колкото обичайно е характерен за пенсионерите. В селските райони делът на поддръжниците на Доналд Тръмп съвпада с дела на хората, чийто живот е утежнен от заболявания. Освен това в резултат на икономическия натиск страдат редица традиционни жизнени дейности: спада броят на сключваните бракове, хората по-рядко членуват в църковни общности. Авторите на изследването наричат това "разрушаване на общността".

Какви са причините? Нискоквалифицираните работници попадат под натиск заради роботизацията и глобализацията. За разлика от много европейски страни, в които не се наблюдава ръст на предизвиканите от отчаяние смъртни случаи, в САЩ липсват социални системи, които да предотвратят или олекотят подобни сценарии.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 150

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 60

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 446

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 907

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ