18 Ноември 2019понеделник15:33 ч.

Тетевенският музей чества 100 години

Над 4000 експоната, подредени в залите, разказват историята на този край

/ брой: 117

автор:Мильо Павлов

visibility 1481

Тетевенският край е богат не само с красивата си природа, но и със своята история. Но нали тя трябва да се знае от поколенията. Те да се учат от нея. Ето защо, обладано от родолюбиво чувство, ръководството на местното читалище "Съгласие" на свое заседание, състояло се на 28 май 1911 г., решава да почне събирането на експонати от Тетевенския край, за да открие музейна сбирка. За отговорник е определен запаленият краевед, учителят Михал Койчев. В събирането на експонати участват Иван Йотов, Цако Тодоров и много други. Но за целта е била необходима специална сграда. Затова местната общественост започва да събира средства. С тях сградата е построена и открита през 1932 г. Тя е наречена Дом-паметник и е посветена на падналите за народна свобода и на загиналите във войните.
Подреждането на експонатите извършва научният сътрудник Тодор Герасимов. Новият музей обхваща разделите археология, етнография, възраждане и други. Отразява и икономическото, и културното развитие на Тетевенския край от дълбока древност до наши дни. В залите са аранжирани над 4 хиляди веществени експоната. Има много фотоси, факсимилета и други. Тук посетителите могат да видят голям брой предмети с уникално значение - домакински уреди, останки от траките, сребърни римски монети, укривани в местните пещери, и други. Не са малко и експонатите, които свидетелстват за прочутите занаяти на стария Алтън Тетевен - папукчийство, резбарство, бояджийство и други, които са разнасяни по цялата империя. Показани са старопечатни книги, преписвани от Станьо Граматик. Тук посетителите ще научат, че в Тетевенско е имало 7 революционни комитета, че в четата на Христо Ботев са участвали 11 тетевенци, че в опълчението са се сражавали 48 души от този край. Какво ли няма в една от витрините - ятагани, кремъчни пищови и кремъклийка пушка. Посетителите ще видят и ликовете на славните войводи Сава Младенов, Баньо Маринов, Петко Милев-Страшния и други. С помощта на музея са поставени и над 90 паметни плочи в Тетевенския край. Пак с негова помощ излизат и няколко научни труда.
За голямата родолюбива дейност на специално тържество говори уредничката на музея Камелия Кънчева. А след това присъстващите на събранието разгледаха уредената по повода сбирка.

 

В две секции в Дупница ще има повторно преброяване

автор:Дума

visibility 49

И синдикатът на МВР против идеята за болничните

автор:Дума

visibility 64

Гешев: Мога да изкарам 120 роднини и приятели в моя подкрепа

автор:Дума

visibility 122

"Топлофикация София" с нов директор

автор:Дума

visibility 0

2472 лева е издръжката на живот за 4-членно домакинство

автор:Дума

visibility 59

Ново нефтено находище в Иран

автор:Дума

visibility 292

Левицата предлага по-голяма събираемост на данъците

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 221

Обилни валежи и свлачища в Австрия

автор:Дума

visibility 181

11 души пострадаха при престрелка в Одрин

автор:Дума

visibility 277

Чехите поставиха ултиматум на премиера

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 221

Вълнения в Иран заради повишените цени на горивата

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 221

Апартейд в Евросъюза

автор:Юри Михалков

visibility 316

/ брой: 221

Кой ще спаси българското земеделие?

автор:Ина Михайлова

visibility 513

/ брой: 221

Обещания ли? Лъжи на търкалета

автор:Мая Йовановска

visibility 291

/ брой: 221

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ