08 Август 2020събота20:34 ч.

Тетевенският музей чества 100 години

Над 4000 експоната, подредени в залите, разказват историята на този край

/ брой: 117

автор:Мильо Павлов

visibility 1710

Тетевенският край е богат не само с красивата си природа, но и със своята история. Но нали тя трябва да се знае от поколенията. Те да се учат от нея. Ето защо, обладано от родолюбиво чувство, ръководството на местното читалище "Съгласие" на свое заседание, състояло се на 28 май 1911 г., решава да почне събирането на експонати от Тетевенския край, за да открие музейна сбирка. За отговорник е определен запаленият краевед, учителят Михал Койчев. В събирането на експонати участват Иван Йотов, Цако Тодоров и много други. Но за целта е била необходима специална сграда. Затова местната общественост започва да събира средства. С тях сградата е построена и открита през 1932 г. Тя е наречена Дом-паметник и е посветена на падналите за народна свобода и на загиналите във войните.
Подреждането на експонатите извършва научният сътрудник Тодор Герасимов. Новият музей обхваща разделите археология, етнография, възраждане и други. Отразява и икономическото, и културното развитие на Тетевенския край от дълбока древност до наши дни. В залите са аранжирани над 4 хиляди веществени експоната. Има много фотоси, факсимилета и други. Тук посетителите могат да видят голям брой предмети с уникално значение - домакински уреди, останки от траките, сребърни римски монети, укривани в местните пещери, и други. Не са малко и експонатите, които свидетелстват за прочутите занаяти на стария Алтън Тетевен - папукчийство, резбарство, бояджийство и други, които са разнасяни по цялата империя. Показани са старопечатни книги, преписвани от Станьо Граматик. Тук посетителите ще научат, че в Тетевенско е имало 7 революционни комитета, че в четата на Христо Ботев са участвали 11 тетевенци, че в опълчението са се сражавали 48 души от този край. Какво ли няма в една от витрините - ятагани, кремъчни пищови и кремъклийка пушка. Посетителите ще видят и ликовете на славните войводи Сава Младенов, Баньо Маринов, Петко Милев-Страшния и други. С помощта на музея са поставени и над 90 паметни плочи в Тетевенския край. Пак с негова помощ излизат и няколко научни труда.
За голямата родолюбива дейност на специално тържество говори уредничката на музея Камелия Кънчева. А след това присъстващите на събранието разгледаха уредената по повода сбирка.

 

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 304

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 389

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 601

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1083

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ