04 Май 2024събота12:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тестове показват: Четири от пет овчи сирена са с краве мляко

Влагат много по-евтина суровина и заблуждават потребителите, алармират от неправителствена организация

/ брой: 94

автор:Дума

visibility 438

Само едно от пет овчи сирена е направено от овче мляко, а останалите са смес от овче и краве мляко. Това показват тестове в акредитирана международна лаборатория, направени и финансирани от "Сдружение за достъпна и качествена храна". Оттам допълват, че са тествали най-скъпите и най-популярни овчи сирена на пазара и обръщат внимание, че това със сигурност въвежда в заблуда потребителите. 

Констатираното нарушение представлява нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъпа от кравето мляко, с което се размесва. Част от потребителите купуват именно овче сирене поради алергии или по лекарско предписание и наличието на друго мляко в продукта може да доведе до здравословни проблеми, коментират от сдружението. 

Оттам са проверили и дали има съдържание на немлечни мазнини в изследваните пет сирена, като резултатите все още не са готови. Те напомнят, че използването им не е забранено, но е задължително наличието им в храните да бъде изрично изписано на етикетите им. 

"Тeзи крайно тревожни резултати хвърлят петно върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което в началото на на 2023 г се нареди на 19-о място в света според класацията на Taste Atlas", смята председателят на УС на сдружението Андрей Велчев.

Организацията продължава да настоява за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват обществено имената на компании, които нарушават разпоредбите за произвеждане на качествени храни. В момента нормативната уредба не разрешава публикуването на имената на компании - извършители като дава право на Агенцията по храните да разгласи име на компания, единствено в случай, че създадената от нея храна заплашва живота на потребителите.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1211

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1187

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1073

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1222

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1401

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1199

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1167

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1372

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1202

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1311

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ