28 Ноември 2022понеделник03:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността над страната ще е променлива, над планинските райони често значителна, но само на отделни места там ще превали слабо. Ще продължи да духа от умерен до временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София - около 7°. Днес облачността над страната ще е променлива, над планинските райони често значителна, но само на отделни места там ще превали слабо. Ще продължи да духа от умерен до временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София - около 7°.

Терористични игри

Кой е отговорен за кървавия атентат в Домодедово?

/ брой: 25

автор:Галина Младенова

visibility 1737

Жестоко предизвикателство срещу руското общество - така руският президент Дмитрий Медведев окачестви кървавия атентат в московското летище Домодедово. Почти седмица след терористичния акт руското следствие съобщи, че е установена самоличността на атентатора - 20-годишен кавказец. Повече подробности не бяха дадени. На 24 януари жестокият взрив, извършен от атентатор самоубиец, прекъсна живота на 35 души, в това число осем чужденци, и рани над сто други.
И до днес обаче никой не е поел отговорност за това зверство. Малцина се съмняваха, че следите водят към Кавказ. Вярно е, че премиерът Владимир Путин побърза да заяви, че този път Чечения не е замесена в организирането на атентата. Той обаче не обели и дума дали това му изказване засяга и други севернокавказки републики като Дагестан и Ингушетия. А истината е, че през последните години ударите идват предимно оттам, а не от Грозни. Така или иначе, но фактите сочат, че отговорност за напоената с кръв руска земя, започвайки от заложническата драма в театъра на "Дубровка", убийството на невинни деца в Беслан, до взривяването на самолети от две жени и атентата в московското метро миналия март, носят бандитите от Северен Кавказ. Ето защо и изнесените данни, че камикадзето от Домодедово е от този регион не учуди никого. Още повече че от началото на януари в Кавказ се провеждат поредните мащабни операции за ликвидиране на уахабити, а техните формирования в такива случаи обикновено бързат да отговорят на подобни акции с атентат в Русия.
И все пак кой точно е организаторът на кървавата баня в Домодедово? Някои следи водят и към т. нар. Ногайски батальон. Това е бойно уахабитско подразделение, базирано в Ставрополския край. Ногайският джамаат е създаден от бежанци от Дагестан, заселили се района. Участниците в батальона са воювали срещу руските федерални сили в Чечня. Напоследък "ногайците" доста се бяха активизирали. През август миналата година именно те организираха взрив в Пятигорск, на 30 септември пък се опитаха да активизират мощно взривно устройство в Ставропол. Действията на уахабитите предизвикаха бърз и безпощаден отговор на силите за сигурност - в края на октомври м.г. руските спецслужби извършиха широкомащабна акция срещу бойците от Ногайския батальон, участвали в организирането на тези атентати. При операцията бяха задържани трима бандити, други двама бяха ликвидирани на място. Днес руските сили за сигурност твърдят, че Ногайският батальон на практика е унищожен. Федералните обаче не отричат, че разгромът едва ли е пълен - някои остатъци от ногайските бойци могат да създадат много главоболия.
Съвсем реална изглежда и версията, че за атентата в Домодедово са отговорни екстремистите от Дагестан. Именно те бяха организаторите на взривовете в московското метро през март миналата година.
Медиите в Русия отделиха доста внимание и на версията за чуждестранно участие в атентата на московското летище. Пакистанският в. "Нюз" пръв съобщи, че терористите от Домодедово са били подготвени в Пакистан. Изданието се позова на анонимни високопоставени дипломатически източници. "Нюз" твърди, че бойците от Северен Кавказ, отговорни за атентати в Русия, са преминали подготовка в лагерите на "Ал Кайда" в Зоната на племената. Там тренират терористи, извършващи акции в САЩ и Западна Европа. Именно в тази връзка Москва поиска помощ при разследването на трагедията в Домодедово от пакистанските власти.
Зоната на племената (FATA) се намира между Северозападната гранична провинция и границата с Афганистан. Това е територия, където не действат законите на Пакистан и където полицията няма власт. Тук съществува особена форма на управление, приета още от британските колониални власти, при която пущуните от племенния пояс на границата с Афганистан живеят според своите традиционни закони и представи.
На тези територии намериха убежище много от бойците ислямисти, действали по-рано в редиците на талибаните в Афганистан, а също така и лидери на международната терористична мрежа "Ал Кайда". Някои експерти твърдят, че вероятно именно тук се крие лидерът на афганистанските талибани молла Омар, главата на "Ал Кайда" Осама бен Ладен и главният идеолог на тази групировка египтянинът Айман аз Зауахири.
Появи се и версията за палестинска следа, след като в края на миналата седмица руските медии разпространиха информацията, че експлозивът на тялото на атентатора самоубиец бил от тип, който никога не е срещан на руска територия. Устройствата, пълни с шрапнели и дребни камъчета, често се използват от палестински екстремистки групировки и нямат прецедент в нито един от атентатите, извършени в миналото в Русия. При такива бомби дребните камъчета се разпръскват подобно на шрапнелите, но много по-трудно се извличат от телата на ранените, а освен това преминават лесно през детектори за метал. Много бързо обаче тази версия бе опровергана официално от руските власти, които заявиха, че бомбата в Домодедово си е била от стария познат "руски тип" - пълна с гайки и болтове.
"Ако говорим откровено, ние се намираме в зоната на постоянна терористична война в Северен Кавказ, а там има не само бойци от местното население, но и наемници, които за пари воюват с федералните сили, а някои дори са готови да пожертват себе си. Тези хора са дошли в Русия от различни страни и не си струва да правим извода, че те са минали подготовка в Зоната на племената. В Северен Кавказ има достатъчно свои, нека кажем така, обидени роднини, съпруги, деца, сестри, братя, които се използват при терористични акции. Не смятам, че камикадзето е бил от Пакистан или Афганистан, имаме си достатъчно свои!", цитира в. "Взгляд" президента на Международната асоциация на ветераните от антитерористичното подразделение "Алфа" Сергей Гончаров.
Няма как да не се съгласим с Гончаров. През последните години уахабизмът набра сила в Северен Кавказ. Кои са уахабитите? Това религиозно-политическо движение в исляма се появява през ХVIII век. Етикетът "уахабизъм" се използва от опонентите на течението (като правило привържениците му се наричат салафити), взело името на Мухамад ибн Абд ал Уахаб ат Тамили. Мухамад ибн Абд ал Уахаб смятал, че истинският ислям се практикувал само от първите три поколения последователи на пророка Мухамед и протестирал срещу всички последващи нововъведения, обявявайки ги за внесена отвън ерес. През 1932 г. последователите на идеите на Абд ал Уахаб създават независимата държава Саудитска Арабия.
Уахабизмът забранява култа към светци, издигането на пищни паметници или луксозни джамии, слушането или създаването на музика, рисуването на картини. На жените пък е забранено дори да шофират, пушенето също е грях.
Уахабитите смятат за своя основна задача борбата за изчистването на исляма от различни чужди, от тяхна гледна точка, примеси, основани на културни, етнически или някакви други особености на едни или други мюсюлмански народи. В Саудитска Арабия се смята за престъпление изповядването на друга форма на исляма. За уахабитите шиитите, например, не са истински мюсюлмани. Единственият източник на законодателство е Коранът, което обяснява защо Саудитска Арабия и до днес няма конституция.
Някак си странно изглеждат тези цели днес, през ХХI век, когато човечеството, "кланящо" се на новия си "бог" интернет, решава далеч по-сложни и важни задачи - да се пребори с кризата, с глобалното затопляне, да осигури прехраната на все по-увеличаващото се население на планетата, да изкорени тежките болести. Наистина ли битката на севернокавказките уахабити е за "чистотата на исляма"? По-достоверно изглежда, че религиозните догми служат за прикритие на далеч по-прагматични цели, че зад тях се крият сепаратистки амбиции, кланови интереси или просто чист бандитизъм (не е тайна, че в редиците на кавказките групировки има доста най-обикновени престъпници).
Така или иначе в тази терористична "игра" са въвлечени цели народи. Днес тероризмът е заплаха за всяка една страна, за всеки един човек. Използването на камикадзе се оказа най-отвратителното и най-нечовешкото му проявление. Най-често за извършване на атентатите се използват жени-камикадзета. Чеченският сепаратист Шамил Басаев дори създаде цял такъв отряд, известен като "Черните вдовици". От 2000 г. насам над 30 жени са се взривили. Това е ставало в самолети, на рок концерти, в камиони, натъпкани с взрив и насочени към милиционерски казарми. "Омайват" самоубийците по много начини - някои са вдовици на бойци, други стават камикадзета по принуда. Новото при атентата в Домодедово бе, че извършителят не беше жена, а мъж.
Слабата икономика, високата безработица, особено сред младежите, дават силни козове в ръцете на лидерите на бандитските формирования. Неслучайно всички експерти в един глас посочват като правилна стъпка опитите на Кремъл да спечели сърцата на кавказците с проекти за икономическо развитие. Тези проекти обаче не се осъществяват за един миг. А време няма - Северен Кавказ е кълбо от племенни и етнически противоречия и негово неизменно свойство е насилието, написа бившият британски посланик в Москва сър Тони Брентън във в. "Таймс".
Нима всичко е толкова безнадеждно, нима няма спасение от тероризма? Жълтата преса в Русия и доста от медиите в чужбина побързаха да обвинят руските власти в неспособност да осигурят безопасност за хората в страната. Да, наистина, напоследък Русия е държавата с най-голям брой атентати (разбира се, без да се броят Афганистан, Ирак и Пакистан). Трудно е обаче да се прави паралел между Западна Европа и Руската федерация. Първо, Западът няма тази кървяща рана, наречена Чечня, която днес е люлка на терористи. Второ, западните служби успяват да предотвратят подобни акции благодарение на ранното откриване и задържане на терористите, а също така и заради строгия контрол върху достъпа до взривни вещества. В Русия тези методи са трудноприложими: в някои райони на Северен Кавказ милицията не смее да припари.
"Атентати, като взрива в Домодедово, са явление, с което Русия ще трябва да се научи да живее", цитира в. "Файненшъл таймс" професор Анатол Ливън от лондонския "Кингс колидж". И все пак, според Ливън, терористичните акции в Русия могат да бъдат ограничени. Необходими са две промени, твърди той. Първо, да се усъвършенства държавният апарат и да се вдигне икономическото ниво на Северен Кавказ. И второ - необходима е спешна реформа в руската милиция.
Това със сигурност би помогнало. Но няма да осигури пълна безопасност за хората. Затягането на мерките за сигурност по летищата няма да осигури спокойствието по гарите, градския транспорт, магазините... Взривове ще има още и не само в Русия. Днес пред терора всички сме равни.


Така изглеждаше залата, където се взриви 20-годишният кавказец


Московчани продължават да носят цветя на мястото на взрива
Снимки БГНЕС

София-област изпреварва столицата по заплати

автор:Дума

visibility 336

Производители на лавандула пред фалит

автор:Дума

visibility 342

50 лева за жива коледна елха

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 230

Таванът на цената на газа се обезмислял

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 230

Гърция намалява магистралните такси

автор:Дума

visibility 250

Птичи грип в Кипър

автор:Дума

visibility 416

Защо ЦИК се бави с отчета за "грешки" с машините?

автор:Корнелия Нинова

visibility 398

/ брой: 230

Най-възрастният партизанин у нас навърши 100 години

автор:Евгений Белий

visibility 531

/ брой: 230

Борислав Гуцанов: Нов ляв проект няма да огъне БСП

автор:Нора Стоичкова

visibility 1660

/ брой: 229

Стига упражнения на гърба на левицата

автор:Александър Симов

visibility 1592

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ