20 Септември 2020неделя23:33 ч.

СНИМКИ ЛИЧЕН АРХИВ

Срещи

Теодора Мудева: Красотата е в доброто

Осъзнавам че съм хубава, когато пораждам гордост и сълзи от радост в очите на моите родители, разкри носителката на престижни титли за визия и талант

/ брой: 150

автор:Альона Нейкова

visibility 2266

ТЕОДОРА МУДЕВА е сред най-нежните и красиви носителки на титлите "Мис България" (2018) и "Мис Планет Талант" (2019). Завършва с отличие Английската гимназия в Бургас във време на коронавирусна пандемия и дистанционно обучение. Предстои й да продължи да руши стереотипите за красивите жени със скромност, стил и талант като студентка по право в София.

"Никога не съм имала високо самочувствие"

"Дигиталното образование е хубава иновация, но не може да замени реалното обучение"

- Станахте носителка на престижните титли "Мис България" и "Мис Планет Талант" още преди да завършите училище. Как това повлия на успеха ви в гимназията и какво се промени след вашето участие в конкурс за красота, Теодора?

- Да бъда откровена - записах се на шега, реших, че нищо не губя с участието си, и се осмелих. А и много не вярвах, че конкурсите са честни. Но въпреки това си казах: "Какво толкова, нищо не губиш!" Нито аз, нито семейството ми очакваха подобна развръзка и да получа тези титли. Бях от пълничките момичета в началното училище. Подиграваха ми се, страняха от мен... Никога не съм имала високо самочувствие. Семейството ми живее по най-обикновен начин, може да се каже, че имаме среден стандарт за България. А с участието в конкурса за красота влязох в много по-различна за мен сфера, с различни хора, с различни възможности... Но, в крайна сметка, за мен най-важното беше да покажа максимума от себе си, като в същото време да се запазя такава, каквато съм, да съхраня истинското си "Аз" и съвестта си. Не ми беше и не ми е лесно, но основите на възпитание, които имам, винаги ми сочат правилния път. Никога не съм пренебрегвала учението си за сметка на ангажименти. Трудно беше, признавам, но съумявах да съчетавам много неща наведнъж. И мисля, че се справих, пораствайки и надграждайки. 

- Кога за първи път осъзнахте, че сте хубава?

- Красотата е странно понятие, не знам дори дали е възможна. Какво значи хубав, красив? В нечии очи си привлекателен, в други - не. Аз, като всеки нормален човек, също откривам своите недостатъци, но се старая да ги преодолявам, не спирам да се усъвършенствам. Красотата не е в перфектното, а точно обратно - в недостатъците. В истинското, в доброто, в капацитета, в таланта, които изграждат характера и излъчването на всеки човек. Осъзнавам че съм хубава, когато пораждам гордост и сълзи от радост в очите на моите родители. Когато правя жест за любим, за приятел. Когато танцувам и виждам, че това се харесва на хората... 

- Вярвате ли, че красотата ще спаси света, или все пак за целта е необходимо и нещо друго?

- Според мен интелектът и добротата ще спасят света. Красотата е относително понятие. 

- Една от най-големите загадки на всички състезания за "Мис" е формулата, по която се определя победителката. Как приемате коментарите, че подобни конкурси са нагласени?

- Ами... Как да ги приемам?! Не е приятно да четеш негативни коментари, въпреки че по мой адрес бяха сравнително малко. Но, в крайна сметка, всяка победителка знае как е спечелила, близките й - също. Моята съвест и тази на родителите ми е чиста. А кой какво мисли - вече е личен избор и въпрос на преценка.

- Сама ли решихте да участвате в "Мис България" или някой ви подтикна?

- С мен се свърза организаторката на конкурсите по Черноморието. Моя приятелка беше участвала и ми даде съвет да опитам, каза, че няма нищо страшно. Реших да пробвам, без да имам особена нагласа, и си казах: "Аз ще съм себе си, пък каквото - такова." 

- Подготвяхте ли се по някакъв начин за тази надпревара?

- Не съм имала някакви специални приготовления. Тренирах фитнес с инструктора Стоян Димитров и поддържах формата си. 

- С какъв талант взехте лентата на "Мис Планет"?

- Представих се с латино танц върху модернизиран вариант на български фолклор. Костюмът ми беше изработен от българската дизайнерка Ана Грънчарова, за хореографията ми помогна треньорката ми Добрина Паричкова. Участието ми в "Мис Планет" беше прекрасно преживяване, запознах се с много момичета и момчета от други националности, всички превърнаха престоя ми на конкурса в изключително красив спомен, за който винаги ще си спомням с усмивка. Не бих казала, че изпитах тъжен момент, липсваше ми един определен човек, но семейството ми дойде до Грузия и ме подкрепи. За мен най-важното беше да се забавлявам и да бъда себе си, за победа не съм мислила и не ми е било фикс идея.

- Съгласна ли сте с мнението, че на красивите всичко им се случва с лекота, без да полагат кой знае какви усилия?

- Определено и категорично не! Досега нищо, което съм правила, не ми е било лесно. Сигурно успявам да оставя такова впечатление заради усмивката си. Но само аз и близките ми знаят през какво преминах, колко ми беше трудно да се запазя и да продължавам да се занимавам с всичко едновременно. Мислите ли, че е лесно на едно 17-годишно момиче да ходи на училище, на частни уроци, да тренира всеки ден по минимум един час и заедно с това да позира за фотосесии, да представя себе си на най-различни събития?! Сигурно някой ще си каже: "Ама какво пък толкова!" Само ще отговоря, че нека първо опита, а после ще коментираме. Вярвам, че на всеки, който с честен труд и чиста съвест подхожда към всичко, изобщо не му е лесно. Винаги съм искала да бъда отговорна и точна към всекиго, но доста често забравях себе си и личното си здраве, за сметка на други неща...

- Съществува стереотип, че всички българки, участващи в конкурси за красота, четат предимно Паулу Коелю. Коя е книгата, която ви е направила най-голямо впечатление в последно време?

- Далеч не Паулу Коелю. Моята любима книга е "Портретът на Дориан Грей" - единственият публикуван роман на Оскар Уайлд, който прочетох в оригинал, на английски.

- Имате отлични оценки на матурите. Важно ли е това за вас?

- Да, отлични са оценките ми. Подготвях се за матурите и самостоятелно, и с частни уроци.

- Хареса ли ви дигиталното образование, което се наложи заради КОВИД-19? Какви забележки или препоръки имате към този начин на преподаване?

- Мисля, че дигиталното образование е хубава иновация, но не може да замени реалния контакт и обучението в училище. Беше натоварващо седенето по толкова много часове зад монитора. Но въпреки трудността и за нас, и за учителите ни мисля, че всички успяха да преминат и през това с много труд и усилия. Училището и личният контакт не може да бъдат заменени.

- Какво мислите за баловете по време на коронакризата?

- Трябва всички абитуриенти да сме благодарни, че имахме балове въпреки обстановката. Да сме благодарни на ръководството на училищата, на ресторантьорите и на родителите ни. Въпреки неприятната за всички обстановка имахме възможността да се отдадем на това преживяване, макар и по-късно.

- Как ви повлия изолацията?

- Отрази ми се много добре. Бях заобиколена от прекрасни хора, имах възможност да излизам и да тренирам, защото бях в Балкана, живеех в къща. Не се оплаквам, по-добре нямаше как да се случат нещата. По принцип съм от типа хора, които обичат да са навън и да са дейни. Ако бях затворена в апартамент, просто не знам, не ми се мисли!

- Стана ясно, че профилите ви в социалните мрежи, достъпът до електронната поща и телефонът ви бяха хакнати. Колко пари ви поискаха, за да си ги върнете?

- Да, преживях доста неприятна ситуация. Искаха ми 100 долара само за профила в инстаграм. Впоследствие разбрах, че целият ми Ай клауд е пробит. Нямам думи просто да опиша какво почувствах от това навлизане в личното пространство... На никого нищо лошо не съм сторила, за да го прави. Не крия нищо в телефона си, но това няма значение.

- Важно ли е за вас колко хора ви следват в инстаграм?

- Социалните мрежи са от изключително значение напоследък, особено за тези, които се занимават с мода. Хакването на моя профил дръпна доста от работата ми назад. Жалко е, защото всичко си бях развила сама там, с реални последователи и красиво прилично съдържание. Имах и доста международни контакти, които не мога да възвърна напълно. Но винаги трябва да бъдем позитивни и да мислим, че е можело да бъде и по-зле. Може пък за добро да е. Новият ми профил бавно започва да набира отново скорост.

- Студентка ли сте вече? Какво ще следвате и защо?

- За съжаление, с три отлични оценки в Софийския университет не ме приеха в специалността, която исках. А аз мисля, че имам уменията, капацитета и смелостта да я следвам. Реших, че не съм посредствен човек, за да се задоволявам с нещо друго. Кандидатствах в Нов български университет, въпреки че ще бъде трудно на семейството ми с таксите там. Но ще дам най-доброто от себе си. Съдбата си знае работата, може би мястото ми не е било в Софийския.

- Какво смятате за най-важно за вас сега, в този момент от живота ви?

- На първо място е здравето - моето и на близките ми. Предстои голяма промяна в живота ми - студентството. Плаха съм, дори на моменти се страхувам. Но въпреки това човек трябва да излиза от комфортната си зона, за да надгражда. Ще уча, ще си гледам образованието, надявам се и да ми се отворят повече вратичките с модата и да се занимавам и с това, ако не тук, ще пробвам и в чужбина.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 700

/ брой: 179

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 22

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 141

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 108

Над 200 000 починали от коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 368

Как търпим това десет години?!

visibility 1128

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 540

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 813

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ