25 Юни 2021петък10:08 ч.

Теодора Иванова-Додо

Теодора Иванова-Додо спечели конкурса на Театър "София"

Пиесата "Цветята" ще бъде поставена през този сезон

/ брой: 73

автор:Дума

visibility 776

Директорът на Театър "София" Ириней Константинов обяви на пресконференция в БТА големия победител и отличените пиеси в Шестия явен конкурс за написване на съвременна българска пиеса. Сред 43 претендента "Цветята" на Теодора Иванова-Додо е безспорният фаворит на комисията с председател Ириней Константинов и членове проф. Маргарита Младенова - театрален режисьор и професор в НАТФИЗ, Анелия Янева - театровед и театрален критик, и проф. Георги Каприев - професор в Софийския университет и театрален критик. Авторката получава 2000 лв., а работата по поставянето на пиесата започва следващия месец, предвижда се премиерата да бъде в края на юни, съобщи Ириней Константинов. 

"Искам българските пиеси да не се издават в книги, а да се играят на сцена, както и българската драматургия отново да се професионализира. Аз съм завършила драматургия в НАТФИЗ, но не успявам докрай да живея от драматургия и ми се налага да се занимавам с телевизия и с други неща. А много обичам театъра и искам да съм в театъра, но досега нямам никакви театрални изяви. Не са толкова много конкурсите в България и е хубаво, че Театър "София" дава възможност на хора, които все още не са изградили своето име и не могат просто да отидат в театър и да предложат пиесата си. Темата на "Цветята" е посветена на нещо, което наблюдавам дълго време - разминаването на гледните точки в общуването помежду ни до такава степен, че никога не можем да видим докрай гледната точка дори на най-близките си хора", сподели пред ДУМА Теодора Иванова-Додо. 

Нейната пиеса ще бъде включена в сборник, заедно с още четири текста от конкурса - "Срещата" на Яна Добрева, "Бягай!" на Ангел Калев, "Домино" на Теодора Георгиева и "Езикът заминава" на Галя Константинова. Корицата на сборника е дело на художничката Анна-Мария Власева.

БТА става медиен партньор на Театър "София" за седмото издание на конкурса, който предстои да се проведе след 2 години, обяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Това партньорство ще се изразява и в системно отразяване на дейността на най-престижния софийски театър, каза още Вълчев.

"Много е хубаво, че толкова хора държат на театъра през драматургията и се опитват да пишат пиеси. Голяма част от тези 43 текста имат интересни идеи, писани са от хора с въображение, има жив диалог, даже образи. Това, което според мен е проблем на младата драматургия, е неумението да замисли драматургична ситуация, която да притиска вътре образите, да разкриват своите намерения, своите мотиви и това да бъде акция. Не всеки диалог е пиеса, както и не всяка чертичка върху листа е картина", коментира проф. Маргарита Младенова.

"За мен най-голямото достойнство на този конкурс е, че създава среда за развитие на българска драматургия, независимо кои са финалистите. В мен остана усещането, че пиесите тази година са писани в изолация, в буквален и преносен смисъл. Не само заради пандемията, авторите са останали насаме със собствения си глас", сподели впечатлението си Анелия Янева.

Според проф. Георги Каприев, добрата новина е, че пиесите са 43, т.е. доста. "Помня, че когато през 2004 г. стартира конкурсът на "Аскеер" за поставяни пиеси, ние имахме само 9. Българската драматургия беше отритната, подценявана, включително вътрешно-театрално. Сега виждам, че има истински интерес към драматургията. Лошата новина е, че повечето от тях не са написани по законите на драматургията."

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 120

Торнадо в Чехия рани над 150 души

автор:Дума

visibility 0

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 695

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 282

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 224

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ