28 Ноември 2020събота06:59 ч.

Температурни рекорди, или аномалии на времето и градусите

Измерваните от учените отрицателни и положителни стойности изглеждат като извадени от фантастични филми

/ брой: 144

автор:Альона Нейкова

visibility 2390

Времето и температурата са понятия, които всекидневно вълнуват почти всеки зрял човек на планетата ни. И аномалии в градусите се регистрират със специални уреди не само на определени места на Земята, а и при конкретни хора. Специалисти твърдят, че рекорда за най-висока средна температура, измервана в продължение на шест години (от 1960-а до 1966-а), държи етиопският Далол, където термометрите са показвали плюс 34,4 градуса по Целзий. Вулканичният кратер всъщност е прочут именно с факта, че практически през всичките 12 месеца от календара въздухът край широкия близо метър и половина отвор, разположен на 48 метра под морското равнище, се нагрява почти равномерно до доста стряскащи стойности. Любопитното е, че мястото е наричано още Вратата на ада и е невъзможно човек да прекара там повече от няколко минути.
Обаче в американската Долина на смъртта 43 дни поред (от 6 юли до 17 август 1917 г.) горещините са достигали 48,9 градуса по Целзий. За титлата "Температурен рекордьор" смело може да кандидатства и австралийският град Марбъл-Бар, където средната температура надвишава плюс 32,2 градуса в продължение на 162 дни (от 30 октомври 1923 до 8 април 1924 г.), а максималната е удряла 48,9 градуса. Но най-горещо е било в либийския град Ал Азизия на 13 септември 1922 г., когато са измерени 58 градуса.
И през новия век температурните рекорди продължават да учудват специалисти и обикновени хора. В югоизточната част на Иранското плато, където се намира Деще Лут, наричана още Пустиня на празнотата, през 2005 г. експерти регистрират, че термометрите показват плюс 70 градуса. До ден днешен това е най-високата температура, измерена в естествена среда. Смята се, че в подобно време човек спокойно може да си приготви храна, без да се налага да използва огън. Тогава предметите до такава степен се нагорещяват, че например капакът на колата се превръща в нажежен тиган и върху него без особени усилия може да се направят яйца на очи. Не бива да се пренебрегва и фактът, че по това време е абсолютно невъзможно да се ходи без обувки по земята, защото дори на сянка да е 60 градуса. Оказва се обаче, че най-горещо е на звездите. Температурата на веществото в техните недра се измерва с 10-12 милиона келвина. Но и тези стойности бледнеят пред възможностите на хората: най-високата температура, създадена по изкуствен начин от човека, е равна на около 10 трилиона келвина. За сравнение, подобни жеги се предполага, че е имало в момента на създаването на Вселената.
Рекордната стойност обаче е достигната на 13 август 2012 г., когато учени от Големия адронен колайдер са постигнали над 5000 милиарда K - температура, невиждана от първите мигове след Големия взрив. В рамките на експеримента са ускорени оловни йони до 99% от скоростта на светлината, за да се създаде кварк-глуонна плазма - екзотично състояние на материята, което се задържало само няколко милисекунди. Но това време се оказва достатъчно, за да се регистрират данни, които се анализират в продължение на повече от 5 години. Според учените тези изследвания позволяват да се вникне в процесите от ранния етап на развитието на космоса и ще доближат експертите до разбирането как от хомогенната първична маса се ражда материята...
Най-високата температура на човешкото тяло е равна на 46,5 градуса по Целзий през лятото на 1980 г. Според всички известни теории подобни стойности (а и малко по-ниски) водят до край на живота, защото дори при 42-43 градуса белтъците се свиват и метаболизмът в мозъчните тъкани се нарушава необратимо. Обаче 52-годишният мъж със стряскащи показатели на термометъра е бил напълно излекуван благодарение на лекари от американската мемориална болница на окръг Грейди в щата Джорджия. След над 3-седмичен курс, включващ интензивна терапия и медикаментозни вливания, господинът напуска лечебното заведение в цветущо здраве. А случаят е вписан в Книгата с рекордите на Гинес.
Добре е да се знае, че температурата на тялото у повечето представители на фауната надвишава нормалната човешка, която е равна на 36,6 градуса. А сред рекордьорите в това отношение се нарежда... кокошката с цели 42 градуса, които, общо взето, са характерни за почти всички птици. Доста по-високи обаче са стойностите при гущерите, които стигат до 50-60 градуса на слънце. Необходимо е да се има предвид, че все пак иде реч за студенокръвни влечуги.
В случаите на аномалии, свързани с времето навън, често се споменават най-ниските температури, регистрирани на Антарктида през юли 1983 г. - 89,2 градуса под нулата. Над две десетилетия по-късно се появява информация за нов рекорд в това отношение: американски учени твърдят, че са измерили -91,2 градуса. Показанията са признати за достоверни, тъй като данните идват от спътник, а не от уредите на метеорологични станции.
В американския щат Южна Дакота на 22 януари 1943 г. в рамките на две минути температурата на въздуха се повишила от -20 до 7,2 градуса. А в Монтана в нощта от 23 на 24 януари 1916 г. показанията на термометрите се сринали от 6,7 до -48,8 градуса. Става дума за случаите на най-екстремното затопляне и охлаждане на планетата ни, отчетени до този момент.
Абсолютен световен рекорд за денонощни валежи на Земята е регистриран на 15 и 16 март 1952 г., когато на Реюнион (остров в Индийския океан) се изсипва 1869,9 мм (почти два метра) дъжд за 24 часа. В Книгата с рекордите на Гинес може да се открие и постижението за най-голямо количество капки или струи, паднали от облаците в рамките на една година: индийското градче Черапунджи от август 1860-а до юли 1861-ва е залято от 26 461 мм вода.
Най-голямата ледена топка градушка пък е паднала през 1986 г. в Бангладеш. Теглото й е около един килограм! А най-впечатляващата с размерите си снежинка - с диаметър 38 см, е забелязана само година по-късно в американския щат Монтана.


Шансът човек да бъде ударен от гръмотевица е 1 на 600 000

Най-силните бури на Земята

Сигурно мнозина се досещат, че най-силните бури в земната атмосфера са гръмотевичните. Именно те ни показват удивителната сила на природата. Почти всеки е бил свидетел на гръмотевични бури, но има някои наистина впечатляващи, за които си струва да се отдели специално място.
Във всеки момент, някъде по Земята има близо 18 000 случая на това природно явление. Годишно в света се случват 16 млн. гръмотевични бури. А образуващите се светкавици убиват повече хора годишно от торнадото. Мълния, придружаваща гръмотевична буря, може да достигне температури до 27 760 по Целзий. Научните изследвания показват, че шансовете човек да бъде ударен от натрупаното във въздуха атмосферно електричество са 1 на 600 000.
Най-много гръмотевични бури - 240 за година, има в Кампал, Уганда. Те нанасят щети за милиони, като през 1991 г. стихията в Денвър, Колорадо, струва на властите 625 млн. долара.
Според НАСА най-опасните и интензивни гръмотевични бури се случват в Андите. Появяват се най-вече през есента и пролетта.


Пейзаж край вулкана Далол, където горещините не падат под 34 градуса


В иранската пустиня Деще Лут е невъзможно да се ходи бос


Студенокръвните гущери са с най-висока температура на тялото сред животинските видове


Индия държи рекорда по най-много валежи в света

"Булгаргаз" заплаши със съд "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 227

Предлагат две схеми за помощ на бизнеса

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 227

Повечето застрахователи покриват риск от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 227

Англия планира ново затваряне за Нова година

автор:Дума

visibility 144

Заев: Да махнем "желязната завеса"

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 227

Германия удължава блокадата до януари

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 227

Конфликтно решение на френския Сенат

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 227

Защо язовирите скараха Танева и Ревизоро

автор:Дума

visibility 214

Министър Дянков № 2

автор:Велиана Христова

visibility 697

/ брой: 227

Проф. Никола Великов на 90

автор:Кирил Момчилов

visibility 356

/ брой: 227

КОВИД-коалиция срещу здравето

автор:Юри Михалков

visibility 469

/ брой: 227

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ