18 Ноември 2019понеделник16:45 ч.

Ние и те

Техниките на Лейл или как да разчупим леда в общуването

Вие сте умни, интелигентни и способни. Кои са начините да убедите и другите в това?

/ брой: 215

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 4018

Случвало ли ви се е да попаднете в неловка ситуация, когато всички погледи са вперени във вас, а вие изтърсвате нещо напълно неуместно? Разбира се, още докато говорите, осъзнавате гафа си и се сконфузвате още повече. Естествено впоследствие ви хрумват хиляди остроумни реплики, с които сте могли да спасите положението, но вече е късно. Пропуснали сте шанса да направите добро впечатление. Станали сте жертва на собствената си слабост - неумението да общувате.
Лейл Лоундз е признат експерт в света на комуникациите. В своята книга "Изкуството на общуването", която ИК "Хермес" пуска на български език, тя предлага прости, но ефективни техники да подобрим общуването си, да се представим в най-добрата светлина пред непознати и да бъдем желана компания при всякакви обстоятелства. Сред акцентите са:

- Как да направите добро първо впечатление и да го затвърдите.
- Как да водите непринуден разговор.
- Как да се чувствате комфортно на светски събирания.
- Как да сте убедителни при отправяне и отказване на покани.
- Как да демонстрирате професионализъм и стил по телефона и в кореспонденцията си.
- Как да избегнете най-често допусканите грешки в общуването.
- Как да накарате хората да се радват на компанията ви.

Авторката споделя 96 комуникативни техники, наречени от нея "малки хитрости", които ще ви помогнат да се "закотвите" към удоволствието в паметта на хората около вас. След като приложите няколко от тези техники в отношенията си с някого, той ще се радва не само, когато ви вижда, но и като си мисли за вас. А ако откриете, че вече използвате някои от тях, значи притежавате способността да предвиждате емоциите. Това рядко умение е вродено при някои хора, но повечето от нас трябва да го усвоят чрез обучение, както го е придобила и самата авторка.
Голяма част от книгата е посветена на въпроса "Как да ги накарам да ме уважават?" Чрез доста от предложените от авторката "хитринки" се утвърждават собствените увереност и авторитет. Хората желаят да бъдат уважавани, но не по-малко копнеят да бъдат приемани от тези, на които се възхищават. Потребността от този вид признание се проявява много рано. Децата в предучилищна възраст търсят одобрението на родителите си. Учениците желаят да спечелят възхищението на учителите си. А юношите умират да бъдат приети сред популярните си връстници. Дори зрелите хора се стремят да получат признание от тези, които уважават.
Когато отвръщате на уважението с уважение в отношенията си с другия, вие давате силен тласък на неговото самоуважение. А ако проявявате чувствителност към неговите потискани чувства, уважението и привързаността му може да се превърнат в искрена любов към вас. Не питайте какво да направите, за да ви харесат. Питайте какво да направите, за да харесат сами себе си. И те ще ви заобичат.
Често съм си задавала въпроса как е възможно хора, които са се обичали, живели са заедно, създали са деца или са основали съвместно фирма, впоследствие да изпитват взаимна омраза, се пита Лейл Лоундз. И разсъждава: Повече от 40% от браковете днес завършват с развод, който в доста от случаите е травматичен и за двете страни. Ако партньорите останат слепи за емоциите си, любовта им може постепенно да се превърне в скрита враждебност. Хората често задържат в себе си бурните емоции и така ги превръщат в неексплодирали гранати. Когато партньорите осъзнаят, че връзката им носи повече болка, отколкото удоволствие, някой от тях дърпа предпазния шплинт на гранатата. Пораженията са необратими. Двойката се разделя.
Принципът на удоволствието в човешките взаимоотношения е познат на психиатрите и психолозите от около 300 г. пр.н.е., когато гръцкият философ Епикур е създал трактатите си. Зигмунд Фройд, на когото често се приписва авторството на тази теория, я разработва задълбочено в трудовете си. Нашумелият напоследък изследовател в областта на мотивацията Тони Робинс прокламира теорията, че човек търси това, което му доставя удоволствие, и избягва нещата, които са му неприятни.
Независимо от опаковката, в която се поднася тази идея, утвърдената с времето истина е следната: Принципът на удоволствието влияе върху взаимоотношенията ни. И най-незначителните наши действия водят до натрупване и ако сте предизвикали, макар и неволно, достатъчно негативни чувства у някого, той ще пожелае да ви няма в живота му. Но ако всеки път, когато общувате с другите, щадите самоуважението им и оставяте у тях приятни чувства, те ще ви отвръщат с уважение и привързаност. Но това не означава да правите комплименти - нещо, което Дейл Карнеги препоръчваше в теориите си преди 70 години. В днешно време явните комплименти изглеждат неуместни. Днес, за да спечелите уважението и обичта на човека срещу вас, трябва да навлезете по-дълбоко в душата му и да научите повече за неговото крехко самоуважение. А сторите ли това, вие ще сте способни да предвиждате неговите емоции, да откликвате с нужната чувствителност и да го предразполагате към пълноценно общуване.


Пет "хватки" при желани и нежелани покани


1. Попитайте кога, а не дали ще приеме поканата ви.
Когато за вас е важно някой да приеме поканата ви, предоставете му избор. Не уточнявайте дата, ден или час. По-трудно ще ви откаже, ако просто го попитате кога има възможност.

2. Приемете с ентусиазъм (а след това откажете със съжаление).
Когато един недотам приятен за вас човек ви отправи покана да присъствате на недотам приятно събитие, приемете с ентусиазъм. Оставете го да побъбри за това. По-късно вие ще "откриете" със съжаление, че няма как да присъствате. Манипулация ли е това? Да, но с благородна цел - запазването на нечие самоуважение, нещо, от което всеки има нужда и което всеки заслужава.

3. Подгответе се добре преди нежеланото събитие.
Когато попаднете в капана, не се примирявайте, а подходете активно към ситуацията. Пълен наред към катастрофата! Намерете предлог да се обадите на натрапника няколко пъти преди събитието, за да обсъдите "с ентусиазъм" някои подробности. Това ще маскира вашата неохота, а впоследствие няма да сте постоянно нащрек за "емоционални утечки".

4. Преценете кога да останете на заден план.
Срещите с хора са спектакъл, в който има различни роли. Ако сте подходящ за сюжета - участвайте. Ако ли не - не обсебвайте сцената. В случай че се опитате, другите участници ще ви изолират.

5. Впечатлете приятелите си, като платите предварително сметката.
Когато искате да платите сметката, идете преди приятелите си в ресторанта или там, където сте решили да прекарате заедно времето си, и платете предварително. Така ще елиминирате спора кой ще плати и ще се утвърдите като "готин" човек. А ако имате намерение да смаете компанията си, подпишете разписката за кредитното плащане тайно, като не забравяте да уредите и бакшиша предварително.

 Наричат Лейл Лоундз американския Гуру на общуването. Авторка е на 9 книги, преведени на повече от 20 езика. Самата Лейл е била изключително срамежливо дете. За да се избави от болезнената си свенливост, тя започнала да наблюдава как се държат популярните ученици в училище и изобщо как общуват успелите хора във всички поприща на живота. Докато растяла, проучвала най-различни техники за общуване: на преуспели търговци - да продадат стоките си; на изявени оратори - да убедят слушателите си; на харизматични свещеници  - да привлекат нови вярващи; на влюбени - да спечелят сърцата на любимите си; на известни изпълнители - да се превъплътят в ролите си; на секссимволи - да прелъстяват; на топмениджъри - да печелят играта.
Открила, че всички те използват определени техники, за да постигнат целите си. Била запленена да разгадае тайните им, довели ги до успеха, а търсенето й се оказало плодотворно и безкрайно: непрекъснато водело до нови и нови смайващи открития.
Тайните за пълноценно общуване, или т.нар. хитринки, плод на многогодишното изследване на Лейл Лоундз, ни показват как да установяваме добри отношения с околните и да печелим симпатиите им. Това са практични и изпитани техники, поднесени с много чувство за хумор, които могат да подобрят живота ни, като ни научат как да се представяме в най-добрата си светлина. 

БСП ще подкрепи протестите срещу решението за болничните

автор:Дума

visibility 42

В две секции в Дупница ще има повторно преброяване

автор:Дума

visibility 72

И синдикатът на МВР против идеята за болничните

автор:Дума

visibility 90

"Топлофикация София" с нов директор

автор:Дума

visibility 64

2472 лева е издръжката на живот за 4-членно домакинство

автор:Дума

visibility 68

Ново нефтено находище в Иран

автор:Дума

visibility 299

Левицата предлага по-голяма събираемост на данъците

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 221

Обилни валежи и свлачища в Австрия

автор:Дума

visibility 189

11 души пострадаха при престрелка в Одрин

автор:Дума

visibility 288

Чехите поставиха ултиматум на премиера

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 221

Вълнения в Иран заради повишените цени на горивата

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 221

Апартейд в Евросъюза

автор:Юри Михалков

visibility 324

/ брой: 221

Кой ще спаси българското земеделие?

автор:Ина Михайлова

visibility 533

/ брой: 221

Обещания ли? Лъжи на търкалета

автор:Мая Йовановска

visibility 295

/ брой: 221

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ