21 Януари 2021четвъртък05:07 ч.

"Чайка"

"Театрална совалка" се завръща на сцената на Националния студентски дом

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 277

Университетският театър на Нов български университет подготви три представления, които ще се играят на живо през януари, научи ДУМА от Елена Гюрова, директор отдел "Външни комуникации" на НБУ. Новият "театрален полет" на младите актьори на НБУ започва на 13 януари с танцовия спектакъл "Втора кожа" под режисурата на Александра Драгова. Ще разпознаем ли страховете си? Коя е променящата ни същност по пътя към себепознанието? Въпроси, които Александра Драгова и участниците в нейния спектакъл задават за размисъл на публиката.

Нестандартен и бунтарски прочит на класическа пиеса предлага на 25 януари спектакълът "Чайка, Чайки... Чайките". Под режисурата на доц. Възкресия Вихърова и доц. д-р Ася Иванова пиесата на Чехов "Чайка" се трансформира в модерен театър, вдъхновен от енергията на Робърт Брустийн и книгата му "Театърът на бунта".

На 29 януари студентите завършват своя полет в магичната галактика на Шекспир със спектакъла "Сън в лятна нощ" под режисурата на Елена Панайотова. Те ще влязат в ролите на четирима нещастно влюбени, лутащи се из гората в нощта на лятното равноденствие. Пиесата преоткрива всички възможни форми на любовта и вълнува до днес фантазията и въображението.

Домакин на "Театрална совалка 2021" ще бъде Националният студентски дом, а всички представления са с начален час 19. По време на спектаклите ще се спазват всички епидемиологични мерки, а капацитетът на залата ще бъде запълнен на 30 процента. Билети може да бъдат купени онлайн през платформата URBO.

Идеята на "Театрална совалка" на НБУ е представленията на Университетския театър да се пренесат и на сцената на Националния студентски дом. По този начин публиката от центъра на София ще може да се докосне до различни жанрове, до богат набор от театрални съвременни пърформанси, подходящи както за ученици, така и за техните родители, благодарение на богатата програма, която Университетският театър представя. 

Във връзка с епидемиологичната ситуация в страната, иновативната "Совалка" разкри дигитална форма - онлайн станция "Твоят дом", в която бяха показани архивни спектакли от Златния фонд на НБУ. Представленията бяха излъчвани онлайн, съпроводени от дискусия на живо между участниците в тях и зрителите.

Навръх Студентския празник - 8 декември, Университетският театър започна и излъчване на най-добрите си спектакли всеки вторник в платформата URBO, което продължава и до днес. Представленията са безплатни, а зрителите могат да направят дарение чрез билет за подкрепа на стойност 3, 5 или 10 лв. Събраните средства ще бъдат вложени в създаването на стипендиантски фонд за подкрепа на студенти от програмата "Театър" на НБУ. Както ДУМА писа, фондът ще бъде учреден на името на проф. Васил Димитров, дългогодишен преподавател и Почетен професор на НБУ. Проф. Димитров е един от най-обичаните преподаватели в програма "Театър", a подкрепата му към студентите в годините е безгранична, посочват от университета.

Обезщетяват само 3600, неприети в градини

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 14

Авария затвори част от новото метро за неясен срок

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

ГЕРБ натовариха ЦИК и със здравните мерки за изборите

автор:Юлия Кулинска

visibility 61

/ брой: 14

Над 30% срив в чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 14

Борисов премести АЕЦ "Белене" в Козлодуй

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 14

Цената на газа у нас била 15-20% по-ниска от европейските борси

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

Бъдещият шеф на Пентагона държи на диалог с Русия

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

"Пфайзер" е намалил ваксините за ЕС

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

Китай нарече "клоун" топдипломата Майк Помпео

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 14

ЕС предлага на САЩ нови отношения

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 14

БКП и Македония - време е за истината - Част втора

автор:Христо Георгиев

visibility 86

/ брой: 14

Битка за Модела

автор:Ина Михайлова

visibility 219

/ брой: 14

Краят на една претенция

автор:Георги Георгиев

visibility 90

/ брой: 14

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ