25 Май 2020понеделник08:38 ч.

Те ще ни казват, айде моля!

/ брой: 137

автор:Юрий Борисов

visibility 1486

Тази сряда евродепутатите приеха едни резолюции (1), в които много правилни неща се редуват с много неправилни такива.
    Казват например, че трябва да отделяме по 3% за научноизследователска дейност. Това е неправилно. Защо трябва да се дават толкова много пари на разни кабинетни субекти? Ние парите на чиновниците режем, колите на депутатите продаваме, та на тях ще даваме. И ако ги дадем, те какво ще ги направят? Ще ги изядат. Ще ги пропилеят по разни изследвания. Ако имаме артък, да им дадем, но ние сме в криза и трябва да пестим. Сигурно ЕП си мисли, че след години, като се внедри там каквото са измислили учените, ще е добре. Ние обаче сме в криза и ще мислим за днес. Като дойде утре, пак ще му мислим.
    Казват също, че трябва да имаме задължителни цели по отношение на емисиите на парникови газове. Това е правилно. Ние отдавна имаме такива цели и неотклонно ги следваме. Проблемът, ако не знаят, се решава със закриване на производства. Закриваш предприятие, нямаш газове. Има ли например днес "Кремиковци" парни газове? Няма. Целта е изпълнена и проблемът е решен.
    Евродепутатите са гласували още, че трябва да намалим бедността с 50%. Това е неправилно. За да стане това, на бедните трябва да се дават пари или да им се търси работа. Според нас по време на криза на бедните нищо не трябва да се дава - те са много и масрафът ще е голям. Даже е правилно точно обратното, трябва да им се взема. Може да са бедни, но пък са толкова много, че нищо няма да им стане. За вземането имаме цял куп идеи - от вдигането на акциза на цигарите през вдигането на цените на тока и парното, личните документи, сини зони, до спестяването от вдовици на два лева на месец. Що се отнася до търсенето на работа, това не е наш проблем. Нека всеки прояви висока отговорност и да си намери.
    Резолюциите предлагат да се налагат "глоби в зависимост от равнището на прекомерна задлъжнялост и дефицит". Това е правилно. Има страни, които така са се разпуснали, че направо свят да ти се завие. Това Испания, това Ирландия, като са заформили едни двуцифрени дефицити, срам нямат. А уж сме в едно семейство. Дори Италия и Франция не се стараят достатъчно, след като дефицитите им са по-големи от нашия. За пълната излагация на Гърция няма да говоря. Който не разбира от дума - глоба! Само че депутатите нищо не казват какво ще се правят парите от глобите. С тях трябва да се поощряват такива като нас. Е, ние си знаем, че не можем да бъдем факири като колегите от Екваториална Гвинея, където преди две години бяха напраскали един излишък от 50%, но все пак се справяме и трябва да бъдем отличени.
    В една от резолюциите са казва, че всяка страна трябва да си има "програма за насърчаване на достоен труд". Правилно. Ето, ние например обясняваме на тютюнопроизводителите да престанат да си губят времето с тая недостойна култура, да се вземат в ръце и да започнат я крави да гледат, я боб да садят. Засега се опъват, но нещата с националното превъзпитаване никога не са лесни.
    Европейският парламент още призовава да се постигне стопроцентово равнище за средно образование. Това отново е неправилно. Знаят ли те колко пари трябват, за да се поддържат свестни училища и да се издържат толкова учители? Ние си имаме специфичен национален път. Колкото по-необразовани - толкова по-евтина работна ръка - толкова по-привлекателна страна за чуждите инвестиции. Някакви възражения?
    И последно. Нашите евродепутати да не си бъркат в носа, а да вземат да обяснят на Европа кое е правилно и кое не. Всеки може механично да пренася чужд опит.

(1) Текстовете, гласувани в ЕП на 16.06. т.г., могат да бъдат прочетени на адрес: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?language=BG&type=TA&reference=20100616&secondRef=TOC

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 486

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 904

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ