21 Юни 2024петък16:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Те са промяната

Инвестицията в младите е инвестиция в бъдещето. Нека се погрижим за бъдещето си!

/ брой: 185

автор:Кристиела Симеонова

visibility 818

Днес е Международният ден на младежта. На 17 декември 1999 година Организацията на обединените нации одобрява предложението на Световната конференция на министрите, отговарящи за младежта (Лисабон, 8-12 август 1998 г.), 12 август да бъде обявен за Международен ден на младежите. За първи път денят се чества през 2000 година. Целта му е да се поощри диалогът между младежите от различни култури, най-вече диалогът между поколенията, и да възпита чувство на по-голяма отговорност към младите.
Всяка година на този ден е посветена определена тема, засягаща младото поколение. През 2012 г. Международният ден на младежта премина под наслов - Да изградим по-добър свят: да се сдружим с младите. Тази година 12 август е посветен на имиграцията сред младото поколение.
Според доклад на ООН младежите са една от най-мобилните групи що се отнася до имиграцията - техният брой представлява 30% от общия брой на международните преселници в света. Под международни преселници ООН разбира хора, които пребивават извън страната, в която са родени, една или повече години. За 2010 г. общият им брой е бил 214 млн. души. През същата година в света е имало близо 27 млн. мигранти на възраст между 15 и 24 години. Едновременно с това, че миграцията често предлага възможности за по-добър живот и реализация и допринася за развитието на обществата като цяло, тя често крие и рискове като дискриминация или ескплоатация например.
Различни причини подтикват младите да напускат родните места - от стремежа към по-добро образование или работа до принудата да избягат заради военни конфликти в страната си.
Именно

липсата на заетост

принуждава милиони млади мъже и жени да имигрират в търсене на по-добри перспективи за развитие. Много от тях се преселват в по-големите градове или пък напускат границите на родната си страна. Все повече млади хора са бедни или работещи при непълна заетост - според Международната организация на труда (МОТ) 228 млн. младежи в света печелят по-малко от 2 долара на ден. Младите хора най-много пострадаха от икономическата криза. Според МОТ в света има 75 млн. души на възраст между 15 и 24 години, които са без работа. Младежката безработица засегна цяло поколение, голяма част от което се превърна в "изгубено поколение" от нито учещи, нито работещи младежи, икономическите и социалните последствия от което са ни вече до болка известни. Световната банка е пресметнала, че в развиващите се страни техният брой е 262 милиона. Иначе казано, почти една четвърт от младежите в света са извън пазара на труда.
Хората на възраст между 15 и 24 години съставляват 17 процента от световното население, но цели 40% от безработните в световен мащаб. В страните от Близкия изток и Северна Африка младежката безработица е най-висока. Там всеки четвърти младеж е безработен. Дори по-висока обаче е безработицата сред младежите в някои части на Европа, където повече от 50% от младите в Гърция и Испания са без работа. Във Великобритания повече от 15 на сто от младежите нито учат, нито работят, нито посещават някакъв обучителен курс. А в САЩ над 10 милиона младежи - повече от населението на Ню Йорк, не могат да си намерят работа на пълно работно време.
Безработицата сред младежите не е резултат само от икономическата криза. Младите хора се дипломират с големи надежди и очаквания за добра реализация. Но всъщност реалността е доста по-различна. Шест месеца - в най-добрия случай, а нерядко и много повече, отнема намирането на работа, макар и временна и не на пълно работно време. Доста често и това не се случва обаче. В много от развиващите се страни високите й нива се дължат и на не добре работещия пазар на труда. Друг фактор е и задълбочаващият се

дисонанс между уменията и квалификацията

на младите и изискванията на работодателите. Германия, където младежката безработица е относително ниска, придава особено значение на курсовете за квалификация и преквалификация, т. нар. чиракуване и поддържането на тесни връзки с бизнеса, за да е в течение с неговите нужди и изисквания. Според изчисления общите икономически загуби от младежката безработица се равняват на 1,2% от БВП на Европа за 2011 година. Младежката безработица с дългосрочните си икономически и социални последствия е бомба със закъснител.
И все пак има светлина в тунела. Все повече компании инвестират в младите, осъзнали ползите, които биха имали в бъдеще от тях. В края на юни европейските лидери се договориха да направят всичко възможно неработещите и неучещите младежи под 25 години да получат работа, стаж или допълнителна квалификация до 4 месеца след завършване на образованието си. Европейските лидери приеха план в размер на 8 млрд. евро за борба срещу младежката безработица. Макар това да е увеличение с 2 млрд., тъй като първоначално се преговаряше за сума от 6 млрд. евро., тези средства са крайно недостатъчни за справяне с все по-растящата безработица сред младежите.
Безспорно

имиграцията предоставя нови възможности

на младите най-вече за работа и обучение, но крие и рискове. В повечето случаи тя има позитивен ефект върху младите, позволявайки им да намерят работата, която заслужават, да натрупат опит, да придобият самочувствие на знаещи и можещи, да постигнат умения и компетенции, с които да бъдат полезни както на себе си, така и на своето семейство и на родната си страна. В някои случаи обаче имиграцията поставя младите хора в доста неблагоприятни ситуации - липса на подходящи условия на труд, дискриминация, основана на пола, етноса или религията, липса на социална подкрепа. В най-лошите случаи в чуждата страна младежите могат да се превърнат и в жертви на трафик на хора или подлагане на принудителен труд.
Макар и да има позитивни последствия - знаем размерите на финансовия принос на имигрантите на близките си, имиграцията, особено за Европа, носи и доста негативи. Сега е криза - до болка е ясно. Изпращаме децата си в чужбина, за по-добро. А след време, като се съживи икономиката и имаме нужда от квалифицирани и умеещи работници, как ще си ги върнем? Дълго след като свърши дълговата криза в Европа, континентът ще трябва да се пребори с още по-сериозен проблем - застаряващото население. Нищо чудно Европа да се превърне в

континент на пенсионерите

заради ниската раждаемост, напълно обяснима във време на финансова несигурност, и имиграцията. Населението на някои европейски държави вече не се увеличава, а дори се свива. Тази тенденция е най-ясно изразена в Германия и ще доведе до намаляване потенциалния икономически растеж. Броят на пенсионерите се разраства, което увеличава и нуждата от по-голямо финансиране за пенсии и здравеопазване. В 27-те държави членки на Европейския съюз всеки пенсионер днес е издържан от средно четирима души в работоспособна възраст, сочи неотдавнашно проучване на Ройтерс. А как ще изглежда тази зависимост след 10 или 20 години? Отчайващо! Не бива да позволяваме децата ни да се превърнат в "прелетни птици", да напускат родните места, принудени от липсата на перспектива за реализация и добър живот...
Те са млади, можещи, идейни, стремящи се към по-добро бъдеще, вечно търсещи нови и нови върхове за покоряване, искащи по-добри перспективи за реализация.

Те са утрешният ден.

Те са бъдещето и заслужават да се положат всички възможни усилия, за да им се даде възможността да получат добро образование, умения и работа. Младите са движещата сила на промяната, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун по време на конференция, посветена на младежите и техните инициативи, броени дни преди 12 август. Интерактивната дискусия относно проблемите на днешното поколение се проведе с младежи от различни краища на света.
Международният ден на младежта е перфектният момент да се обсъдят предизвикателствата пред младежите днес и възможностите, които могат да им се предоставят. Това е денят, в който трябва да бъде чут гласът им и да се обърне внимание както на техните интереси, така и на тревогите им. Защото в техните очи блести нашето бъдеще. Да им позволим да разгърнат потенциала си, за да могат след време да направят света такъв, какъвто и ние го искаме. Защото именно те са следващите световни лидери...


Младите са непрестанно "жадни" за нови знания и умения, за реализация на идеите си. Само трябва да им се даде възможност

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 325

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 316

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 272

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 324

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ