11 Август 2020вторник13:31 ч.

Тайно и полека

/ брой: 119

автор:Евгени Гаврилов

visibility 241

Тайно и полека, но не както е казал поетът "за няколко века", а само за последните няколко месеца, банковите такси отново поскъпнаха. Не че този процес е спирал напоследък, но коронакризата явно е добро оправдание той да продължи. Освен това се оказва, че при мерките, които уж се въвеждат за смекчаване на ударите на пандемията, банките с едната ръка дават, но с другата прибират. Иначе няма как да се обясни фактът, че обслужването на разсрочените заеми е поскъпнало с 20 лв. на месец.

Още в края на миналата година банковата статистика отчете, че таксите, събирани за обслужване на гише, са се увеличили. Най-голям ръст тогава имаше в средните такси за теглене на пари. Ако сумата е до 1000 лева, на гише цената на услугата стигна 2,26 лв. вместо 1,37 лв., колкото бе през лятото на 2019 г. - поскъпване с 65%. За откриване на разплащателна сметка и дебитна карта към нея поскъпването бе близо шест пъти. Тогава за оправдание послужи евродиректива, която принуди банките да намалят драстично таксите, които събират за транзакции в евро за и от страни в ЕС. И в началото на тази година обаче таксите за банкови услуги не спряха да вървят нагоре. После дойде пандемията и очакването за поне малко затишие, но не би.

В края на миналата година излезе специален секторен анализ на антимонополната комисия. Очаквано, като се знае опита на КЗК с горивата, тя не откри съществени нарушения на конкуренцията на банковия пазар. Въпреки че таксите на различните банки по сметки са се повишили в последните години и са близки по размер, това се дължало на "регулаторни изисквания и обективни обстоятелства и няма съмнение за съглашателство". От анализа на КЗК стана ясно, че средната такса за откриване на сметка се е покачила от 2,17 лв. през 2016-а на 2,61 лв. през 2019-а. Поддържането на разплащателна сметка е поскъпнало от 2 лв. на средно 2,44 лв. към юни 2019 г. Вероятно фактите от анализа вече не са актуални. Защото финансови институции като банките са виртуози в ловенето на риба в мътни води. А КОВИД-19 доста ги размъти.

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 152

Евакуираха Доналд Тръмп след стрелба край Белия дом

автор:Дума

visibility 160

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 361

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 415

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 607

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ