20 Октомври 2019неделя21:53 ч.

Тайните на афродизиаците, или какво въздейства на желанията

Като превенция срещу сексуалното изкушение преди стотици години на египетските жреци се забранявало да консумират лук

/ брой: 258

автор:Альона Нейкова

visibility 3138

Когато се заговори за афродизиаците, много често понятието се свързва с древногръцката богиня на любовта и красотата Афродита. Наистина, произходът на думата е гръцки - aphrodisiacos, което в превод означава любовен. С това име, общо взето, наричат онези вещества, които притежават свойството да стимулират половото влечение, да засилват сексуалното желание, да провокират по-бърза и силна възбуда и да повишават активността в леглото.
Една от големите заблуди спрямо афродизиаците е свързана с факта, че към тях се причисляват основно храните. Наистина, установено е, че някои растителни и животински продукти засилват сексуалната мощ и дори подобряват оплодителните и детеродните способности на мъжа и жената. Но всъщност най-напред афродизиаците са химически вещества - билки, медикаменти и др., които стимулират еротичната тръпка или предизвикват по-интензивно желание и при двата пола. Към афродизиаците, които действат главно на психиката, спадат също така и различните форми на еротичното изкуство - живописта, фотографията, танците, музиката, ароматерапията. Някои експерти добавят към тях и определени ритуали, мистични и дори религиозни практики, както и други психични въздействия, целящи да събудят интимните фантазии и да предизвикат готовност към физическа близост.Съществуват доста митове и легенди за някои храни, които действат възбуждащо на хората. В една от статиите на енциклопедия "Британика" пише: "Добре приготвеното ястие влияе на човешкия организъм на психофизиологично равнище. Съчетанието на различните чувствени реакции - визуалното удовлетворение от вида на апетитна храна, обонятелната стимулация от приятните миризми и опитването на богати вкусни блюда - предизвикват състояние на обща еуфория, която стимулира сексуалните желания и предизвиква ефекта на физическа възбуда."
Смята се, че с помощта на умело подбрани ястия може да се решат доста проблеми, които засягат както любовните, така и чисто житейските въпроси. Учението за правилното използване на така наречената любовна кухня позволява максимално да се надникне в тайните и красотата на отношенията между мъжа и жената. Афродизиаците дават възможност да се преодолеят многобройните пречки, които застават на пътя и не им позволяват напълно да се отдадат и да се насладят един на друг.Още в древността за увеличаване на потентността хората са използвали своеобразни наркотици под формата на прахчета, мазила и микстури. "Сладострастният" опиум е бил почитан на Изток. От незапомнени времена афродизиаците главно се използват, за да засилят сексуалните възможности и еротичните преживявания, като се започне от емоционалното желание, премине се през физиологичната възбуда и се завърши с кулминацията на способността за постигане на оргазъм.
Повишаването на интимната атрактивност и провокирането на по-силен ищах у партньора също са сред основните стремежи при употреба на афродизиаци. До тях се прибягва и с цел да се преодолеят проблемите в сексуалната изява, като нарушена ерекция, потиснато желание, аноргазмия и редица други.
Още в древността подобни свойства са приписвали на растения, които с формата, цвета или миризмата са напомняли на полови органи. Смятало се е, че тази прилика е божествен знак за предназначението на някои хранителни продукти. По тази логика краставицата, бананът, морковът и съответно мидите и стридите се приемат не само като еротични символи, но и като средства, които засилват сексуалните възможности. Друго, също много древно вярване, придава магическа сила на храни, приготвени от полови органи на животни. С особена почит са приемани и консумирани тестиси от заек, елен или бик и особено пенис от магаре. Хората са вярвали, че с изяждането на тези продукти придобиват сексуалните способности на съответния представител на фауната.
Определени субстанции, които предизвикват локално дразнене на кожата, биха могли да усилят притока на кръв и съответно да повишат еротичната чувствителност, ако се втриват преди сексуален контакт. Затова в набора от средства, събрани под "шапката" на афродизиаците, задължително присъстват и подобни мазила.
Независимо към коя от споменатите групи спада даден продукт, поне една трета от неговото действие се постига благодарение на вярата в стимулиращите му качества - тъй нареченият плацебо ефект. Неслучайно в древността много от афродизиаците са се приемали по време на специални церемонии и ритуали. Днес обаче преценката за това кои вещества наистина притежават ефекта на афродизиак се извършва въз основа на строг анализ на физиологичното им действие върху човешкия организъм.
Съвременната класификация на средствата, въздействащи като афродизиак, ги разделя на такива, които стимулират определени центрове в мозъка, контролиращи сексуалното желание, нивата на половите хормони, състоянието на вегетативната нервна система и др. Локално действащите вещества имат способността да подобряват притока на кръв и увеличават чувствителността благодарение на съдоразширяващия ефект. Комбинираните средства, освен централно и локално стимулиране, подобряват функционирането на нервните центрове, разположени в грабначния стълб. Ефективността в прилагането на споменатите средства зависи от правилната преценка (най-добре лекарска) за специфичните нужди на всеки отделен индивид.
Необходимо е да се знае, че при употребата на "сладострастните" вещества задължително трябва да се проявява предпазливост и да не се злоупотребява с количеството и честота на прилагането им.

Азбука на кулинарната еротика

В кулинарната еротика широко се използват билки, определени плодове, зеленчуци, корени на някои растения и много подправки. Също така не са за пренебрегване и млечните продукти като извара, сирене, йогурт и редица други.
Консумираната от хората храна трябва да съдържа голямо количество витамини, включително А и Е, наричани витамините на "размножаването". На тях са богати яйцата, морковите, черният дроб на рибата треска. За половата възбуда е изключително важно да не се допуска липсата на витамин В, който се съдържа в бобовите култури, картофите, рибата. Освен това в еротичните ястия трябва да има достатъчно белтъци, мазнини и въглехидрати.
От рибите най-почитана като афродизиак е писията, която "пробужда любовта". От дивеча - фазан и дрозд. От домашните птици за еротичен деликатес се смята гребенът на петела. А за любовна напитка - мляко от камила.
Капучиното, пенливата смес от мляко и кафе, изобретена от монасите от ордена на капуцините, също помага да се поддържа сексуалната активност. Като афродизиак се използват още мед, орехи, зехтин, банани, пшенични кълнове.
Коренът на женшен често е наричан кралят на афродизиаците, успяващ да запази славата си на любовен катализатор вече 4000 години. Мускатово орехче, пипер, карамфил, шафран, джинджифил, розмарин, както и редица други ароматни подправки също предразполагат към страстни мигове. А в менюто на любвеобилната Екатерина Медичи винаги е имало ангинария и чесън. Сред екзотичните афродизиаци може да се отбележи "бобровата струя" и мускусът на безрог азиатски елен, отделяни от специалните жлези на тези животни. В Тайван и Малайзия и до ден днешен на почит е прилагането на змийска кръв и употребата на праха от гущерска кожа. В Европа векове наред се използва прочутата испанска муха, чиито тяло и крила съдържат кантаридин, предизвикващ силна възбуда. Във времената на Великата френска революция насекомото задължително е в състава на любовните бонбони и напитки.
Едно от леснодостъпните и същевременно най-известните възбуждащи средства е лукът. Поднасял се във Франция като дар на младоженците след първата брачна нощ, за да се възстанови либидото им. По времето на фараоните на египетските жреци се забранявало да ядат лук. Според арабския фолклор сокът от лук, смесен с мед, действа по-силно от хапчетата виагра. Люспите на този обичаен за трапезата ни зеленчук стимулират кръвното налягане.
Морските деликатеси, сред които за най-въздействащи афродизиаци се приемат омарите и стридите, винаги са смятани за възбуждащи средства. Те са лека храна, която не натоварва стомаха, съдържат много цинк, желязо и витамин В12.
Отдавна са известни възбуждащите свойства на хайвера (думата има персийски произход - "khav-yar" означава "пирог на силата"), който притежава способността да възстановява моженето и допринася за дълголетието.
Ритуалните оргии в Централна Америка не са били възможни без халюциногенните кактуси и гъби. В Европа за много ценни са смятани трюфелите, "възпламеняващи загасналия огън". Дивата горчица, чубрица, мента, хрян, анасон, целина, кориандър, аспержи и в древните, и в съвременните рецепти фигурират като средства за "мързеливи" любовници.
Еротичните продукти не бива да се подлагат на продължително термично обработване, най-добре е да се приготвят с помощта на тъй нареченото пулсиращо нагряване.
Темата за афродизиаците е неизчерпаема. Но тя би била много по-непълна, ако не се спомене шоколадът. Това лакомство притежава изключително приятен вкус и е енергиен източник, който в миг може да вдигне... настроението.
 

Синове на кметове се облажили с евтина земя

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 201

Глоба до 15 хил. лв. грози Борисов за незаконна агитация

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 201

Детският дом във Видин става комплексен център

автор:Аида Паникян

visibility 32

/ брой: 201

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 201

Половин тон заразена риба стигна до потребителите

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 201

Светът прахосва храна за 400 млрд. долара

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 201

Нарушава се примирието между Анкара и кюрдите

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 201

Джонсън поиска отлагане на Брекзит, но с уловка

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 201

Северна Македония върви към избори

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 201

В Хонконг прилагат Майдана от Киев

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 52

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 36

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 35

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ